Jump to content

Препоръчан пост

Здравейте на всички, искам да попитам по-знаещите съфорумци, какво дъно бихте ми препоръчали, като съотношение, цена, качеството и евентуално бъдеща по-дълга поддръжка и експлоатация? От няколко години си ползвам дъна на Gigabite и съм доволен, имат много плюсове и доста минуси. Най-вече ми харесва това, че имат достатъчно портове и позволяваха добър избор на по-достъпна цена. Бих казал дори, че не съм ползвал толкова предния панел за портове, колкото задните на кутията. Дойде време, обаче да се разделя с моето старо дъно и искам мнение от Вас, на какво да наблегна, като изискванията ми е за целта са следните:
- да има изходи за управление на многоканални колони, защото имам колонки на Creative Inspire T6100 5.1 и бих желал да имам възможност, да ги ползвам точно през подобен интерфейс 
- на второ място RAM-та въпроса ми е паметта DDR4 или DDR5 да избера в момента съм със DDR4 и от към производителност едва ли ще усетя ли разлика при ползване на компютъра, като обикновен потребител с оглед на текущите цени
- относно процесор AMD или Intel на какво да се спра задължително и на какво да наблегна като искам компютъра да може да се ползва и за игри
Като бюджет за дъното рам-та и процесора съм определил не повече от 800евра.
Благодаря предварително

Сподели другаде

Каква е видео картата в момента? Какви игри (ще) се играят? Какъв е мониторът?
Има ли конкретен магазин, от който пазаруваш, за да гледам цени там?

Не знам за какви точно портове говориш. Ако имаш предвид USB, то няма някакво правило, че Gigabyte предлагат по принцип повече от другите произоводители.

Цените на паметта в момента са откачени, а наличностите са ограничени, така че не се знае точно какво и за какви пари ще се намери.

Сподели другаде

Зависи от пълния бюджет, но с цените на DRR5 рамта, нещата стават доста сложни. Аз бих заложил на нещо като Asrock H610 Combo, поддържащо LGA 1700 процесори на Intel. Мога да си сложа DDR4 рам и после да я заменя за DDR5, защото притежава и двата типа гнезда (общо 6). За звука, не бих разчитал на дъно, а на въшна звукова карта, но това е преференция вече.

За идеи по сглобяване на компютър открих този конфигуратор и ми свърши работа, та надявам се, че и на теб ще свърши - https://ioverclock.com/kompyutaren-konfigurator/

Сподели другаде

преди 22 часа, Night_Raven написа:

Каква е видео картата в момента? Какви игри (ще) се играят? Какъв е мониторът?
Има ли конкретен магазин, от който пазаруваш, за да гледам цени там?

В момента ползвам тая карта и съм доволен за момента не смятам да я сменям. Монитора е малък, не е нещо особено модела е на Asrock, но върши работа. Конкретен магазин не мога да посоча дал съм Nikem като пример, защото съм пазарувал от тях доста и съм доволен, ако вие обаче имате насока към друг подобен, моля да ме запознаете!

Аз гледах въпросното дъно и също ми хареса това че комбинира двата типа RAM гнезда (в момента съм със 16ГБ DDR4), но честно казано ме спира именно LGA 1700 процесори на Intel.

Точно затова избора на процесор ме вълнува, защото битува едно противоречие в интернет пространството за приоритет на AMD пред Intel, особено за настолни компютри. До колко сте съгласни с това? 

Сподели другаде

On 2/24/2026 at 10:38 AM, tedi87 написа:

В момента ползвам тая карта и съм доволен за момента не смятам да я сменям. Монитора е малък, не е нещо особено модела е на Asrock, но върши работа.

Интересна комбинация, защото въпросната видео карта е доста неспособна да оползотвори възможниостите на монитора, освен ако не се играят доста стари игри или се ползва DLSS.
Не го казвам с цел да те подтиквам да смениш видео картата, а просто уточнявам.

Конкретен магазин не мога да посоча дал съм Nikem като пример, защото съм пазарувал от тях доста и съм доволен, ако вие обаче имате насока към друг подобен, моля да ме запознаете!

По принцип не препоръчвам магазини. Попитах за такъв, за да знам къде да гледам цени и наличности, защото ако ползваш конкретен магазин има шанс да предложа някой модел и да се окаже, че го няма там, където пазаруваш.

Аз гледах въпросното дъно и също ми хареса това че комбинира двата типа RAM гнезда (в момента съм със 16ГБ DDR4), но честно казано ме спира именно LGA 1700 процесори на Intel.

Аз дори не бих си и помислил да купя или препоръчам въпросната дънна платка (дори и да я имаше по магазините). Това е много нисък клас продукт.

Точно затова избора на процесор ме вълнува, защото битува едно противоречие в интернет пространството за приоритет на AMD пред Intel, особено за настолни компютри. До колко сте съгласни с това? 

Няма такова нещо като "AMD са по-добри от Intel" или "Intel са по-добри от AMD". Не и във всички ситуации. Според мен в момента AMD предлагат по-добрите платформи и по-добро съотношене цена/какво се получава насреща. Това не значи по никакъв начин, че не е възможно в даден ценови сегмент да се окаже, че Intel имат по-добра алтернатива. Платформа (дънна платка + процесор) се избира на базата на различни фактори: 1) какви продукти са налични; 2) какви са цените им; 3) какъв е бюджетът и 4) какви са нуждите.

Забравих да попитам каква е кутията. Ще можеш ли да събереш ATX дънна платка или сме ограничени само до mATX?
Също така, останах с впечатление, че искаш дънната платка да разполага с някакъв минимален брой USB портове. Ако да, кажи колко.

Сподели другаде

преди 19 часа, Night_Raven написа:

Интересна комбинация, защото въпросната видео карта е доста неспособна да оползотвори възможностите на монитора, освен ако не се играят доста стари игри или се ползва DLSS.
Не го казвам с цел да те подтиквам да смениш видео картата, а просто уточнявам.

Тя си е за смяна, но за момента приоритет ми е дъното с процесор и РАМ. Игри не мога да кажа точно какви, сина ми се занимава с тия неща гледам, че цъка Fortnite (мисля че така беше името), не знам какво друго играе, но ще се ползва общо компютъра.

Забравих да попитам каква е кутията. Ще можеш ли да събереш ATX дънна платка или сме ограничени само до mATX?

Мисля че кутията става за ATX модела е на COUGAR, ако само може да потвърдите че става, тя е нова още не съм я вадил от кашона.

Също така, останах с впечатление, че искаш дънната платка да разполага с някакъв минимален брой USB портове. Ако да, кажи колко.

Не не са ми важни толкова USB портовете, по-скоро само входа за аудио за който питах отначало, понеже съм свикнал да е с 5 или 6 гнезда. Аз всъщност и точно това щях да питам на практика, кое е по доброто решение с колонките които имам, да ползвам звукова карта или директно през аудиото на дъното, ще има ли въобще някаква разлика, с оглед на това че не са кой знае какви колони? 

Сподели другаде

преди 8 часа, tedi87 написа:

Мисля че кутията става за ATX модела е на COUGAR, ако само може да потвърдите че става, тя е нова още не съм я вадил от кашона.

Да, поддържа ATX дънни платки.

преди 8 часа, tedi87 написа:

Аз всъщност и точно това щях да питам на практика, кое е по доброто решение с колонките които имам, да ползвам звукова карта или директно през аудиото на дъното, ще има ли въобще някаква разлика, с оглед на това че не са кой знае какви колони? 

С подобни колони няма да усетиш никаква разлика. Дори не съм убеден, че с каквито и да е "компютърни колони" (още известни като "мултимедийни колони") би се усетила разлика в типичните ситуации, в които се използва компютър.

Относно частите...

Едната опция е да останеш на DDR4, т.е. да използваш само паметта, която вече имаш, или да добавиш към нея. Проблемът в случая е, че изискването за 5 или 6 3.5 мм жака ограничава избора драстично. Към момента Intel предлагат по-добрите опции за платформа с DDR4, но за LGA1700 точно с DDR4 няма дънна платка, която да разполага с 5 или 6 аудио жака, единствено за AM4 има дънни платки с такъв брой жакове. В такъв случай един AMD Ryzen 7 5700XMSI B550-A PRO ще свършат работа за момента. Плюсът на гореспоменатите компоненти е, че с тях остава доста от бюджета, за да се добави примерно още 16 GB памет.

Ако мислиш да използваш текущата DDR4 памет, моля дай повече информация (ако е възможно) каква точно имаш в момента.
Също така, имаш ли някакъв отделен охладител за процесор или си планирал да използваш заводския?

По-принцип, ако говорим за по-перспективна система, ще трябва да се мине на платформа с DDR5 и по-специфично такава на AMD заради наличието на процесори с повече кеш, които са отлични за общо взето най-добрите гейминг на няколко нива. В зависимост от това дали имаш охладител или не и какъв процесор се избере, тези 800 евро ще са достатъчни общо взето за дънна платка + процесор + памет (16 GB като за начало, след време още, ако е нужно). Предимството в случая е, че пътят е отворен за най-различни процесори в близко и може би не толкова близко бъдеще.

Налчиието на 5-6 аудио жака задължително изискване ли е? Да уточня, че не е нужно дънната платка да разполага с толкова жакове, за да можеш да свържеш 5.1 система. Може да се свърже такава дори и към дънна платка с 3 жака. Уловката е, че ще изгубиш входящите жакове (line in и mic in). Първият не е реална загуба, никой не го ползва. Микрофонът е по-проблемен, но ако не се използва микрофон изобщо или се използва жакът на предния панел на кутията, или пък USB микрофон, тогава не виждам причина да е нужно да се взема дънна платка с повече аудио жакове.

Сподели другаде

преди 15 часа, Night_Raven написа:

Ако мислиш да използваш текущата DDR4 памет, моля дай повече информация (ако е възможно) каква точно имаш в момента.

Колебая се за РАМ-та, защото си е старичка вече на Corsair е модела, но мисля да си закупя директно нова, ако разбира се успея да се побера в тия парички.

Също така, имаш ли някакъв отделен охладител за процесор или си планирал да използваш заводския?

Не абсурд заводския, не бих ползвал в момента съм със Cooler Master водно охлаждане с RGB за съжаление не знам точния модел, но е с три вентилатора 12см. Но имам и демонтиран от друг компютър на Noctua не съм сигурен дали става обаче за новите AMD процесори.

Може да се свърже такава дори и към дънна платка с 3 жака. Уловката е, че ще изгубиш входящите жакове (line in и mic in). Първият не е реална загуба, никой не го ползва. Микрофонът е по-проблемен, но ако не се използва микрофон изобщо или се използва жакът на предния панел на кутията, или пък USB микрофон, тогава не виждам причина да е нужно да се взема дънна платка с повече аудио жакове.

Ето, това беше важно за мен, да ми се обясни, че всъщност не е необходимо да търся дънна платка с повече жакове. (Благодаря за пояснението..) Бих желал да помоля да се насочим директно към AM4 или AM5 със DDR5, aко може да ми предложите нещо от този сегмент, което разбира се да влезе в очертания бюджет. И още нещо той компютъра е взет втора употреба обаче ме предупредиха, че ако реша нещо да правя по него първо да започна със захранването, защото било слабичко, то е на Corsair също, ако може да кажете, дали е за смяна за момента. 

Сподели другаде

Нещата се изясняват. 🙂

преди 5 часа, tedi87 написа:

Не абсурд заводския, не бих ползвал в момента съм със Cooler Master водно охлаждане с RGB за съжаление не знам точния модел, но е с три вентилатора 12см.

Със сигурност ще е overkill за какъвто и нов процесор се вземе в този бюджет. 🙂

Но имам и демонтиран от друг компютър на Noctua не съм сигурен дали става обаче за новите AMD процесори.

Ако е купен 2019 или по-наскоро, трябва да поддържа AM4 и AM5. Ако пазиш кутията на охладителя, трябва да са описани поддържаните цокъли на нея. Дори да пише само AM4, значи се поддържа и AM5. Двата цокъла са еднакви откъм разстояния/отстояния.
Ако е наистина по-стара версия на охладителя, можеш да си купиш комплект за монтаж. Има и по-пълен вариант, ако предпочиташ.

Ето, това беше важно за мен, да ми се обясни, че всъщност не е необходимо да търся дънна платка с повече жакове.

Да доуточня, че настройката се извършва на софтуерно ниво. Конекторът за предните колони (обикновено зелен) се свързва към зеления жак (т.е. както по принцип), конекорът за задните колони (обикновено черен) се свързва към line in жака (обикновено син), а конекторът за централния канал и събуфъра (обикновено оранжев) се свързва към mic in жака (розов). След това през Realtek панела на звуковата карта се настройва каква роля да изпълняват жаковете.

баче ме предупредиха, че ако реша нещо да правя по него първо да започна със захранването, защото било слабичко, то е на Corsair също, ако може да кажете, дали е за смяна за момента.

Нищо му няма на захранващия блок. Не е от най-горните премиум класове, но си е качествен и предостатъчен откъм мощност дори за по-сериозен гейминг. С чиста съвест можеш да си го запазиш, без да се притесняваш.

Ако се насочим към AM5, бюджетът няма да е достатъчен за 32 GB памет, така че ще трябва да се спрем на 16 GB на първо време.
Бих предложил да скочиш директно на AMD Ryzen 7 9800X3D. Не че няма по-евтини, но що се отнася до гейминг този процесор ще е напълно актуален за години напред.
Дори по-евтина дънна платка като ASRock B650M-HDV/M.2 е предостатъчна, за да се справи с гореспоменатия процесор, както и с почти всичко, което може да ти е нужно в бъдеще за гейминг. Дънната платка няма (A)RGB хедъри, така че това може да е проблем, но иначе разполага с всичко нужно и за парите си е отличен избор.
За памет в общи линии всяка DDR5-5600 или DDR5-6000 ще свърши работа, да речем тази. Препоръчително е паметта да е поне на 5600 MHz, защото това е заводската честота за Zen 5, но преспокойно можеш да вземеш памет на 6000 MHz, контролерът в процесора ще се справи. Таймингите са без значение, когато се използва "3D" процесор, т.е. такъв с повече L3 кеш, защото той компенсира по-бавната памет.
С тези компоненти трябва да сме само с около 10-ина евро над бюджета и получаваме гейминг платформа, която няма да изиска ъпгрейд поне няколко години. Единствено може да се добави още памет в даден момент, защото с 16 GB за някои игри ще е малко тясно. Единственото ми леко притеснение е точно в тази насока, защото ако вторият модул памет е доста по-различен като характеристики (както най-вероятно ще се окаже, ако вземеш гореспоменатата памет на Crucial, защото те се изтеглиха от пазара), има шанс дънната платка по-трудно да тренира паметта, но по принцип не би трябвало да има реален проблем.

Сподели другаде

преди 17 часа, Night_Raven написа:

Със сигурност ще е overkill за какъвто и нов процесор се вземе в този бюджет.

Извинявам се много за глупавия въпрос, но термина overkill ми е непознат, ако може превод на български, явно наистина съм доста незапознат за което се извинявам!

Да доуточня, че настройката се извършва на софтуерно ниво. Конекторът за предните колони (обикновено зелен) се свързва към зеления жак (т.е. както по принцип), конекорът за задните колони (обикновено черен) се свързва към line in жака (обикновено син), а конекторът за централния канал и събуфъра (обикновено оранжев) се свързва към mic in жака (розов). След това през Realtek панела на звуковата карта се настройва каква роля да изпълняват жаковете.

Още веднъж благодаря искрено за детайлното описание и разяснение, радвам се че все още има хора, които се мъчат да помагат.

Дънната платка няма (A)RGB хедъри, така че това може да е проблем, но иначе разполага с всичко нужно и за парите си е отличен избор.

Има ли нещо притеснително, ако ползвам да речем охлаждане без RGB? Аз по принцип не ми трябва да ми свети, имам си нощна лампа то доста красива.

Единственото ми леко притеснение е точно в тази насока, защото ако вторият модул памет е доста по-различен като характеристики (както най-вероятно ще се окаже, ако вземеш гореспоменатата памет на Crucial, защото те се изтеглиха от пазара), има шанс дънната платка по-трудно да тренира паметта, но по принцип не би трябвало да има реален проблем.

Говорих с магазина и ще взема две плочки памет Crucial, оказаха се май последните. Благодаря изключително много Night_Raven, бъди здрав преди всичко друго!

Сподели другаде

преди 2 часа, tedi87 написа:

Извинявам се много за глупавия въпрос, но термина overkill ми е непознат, ако може превод на български, явно наистина съм доста незапознат за което се извинявам!

Overkill е ситуация, когато се използва нещо, което много над достатъчното, за да се извърши дадена задача. Ако говорим за софтуер да речем, пример е да се използва Adobe Photoshop само за отваряне на изображения. Ако говорим за хардуер, пример е да се купи например 16-ядрен процесор, но компютърът да се ползва само за гледане на YouTube видеа и нищо друго.
В случая въпросните охладител на Cooler Master и Noctua NH-D15 ще повече от достатъчни, за да охлаждат Ryzen 7 9800X3D процесора.

Има ли нещо притеснително, ако ползвам да речем охлаждане без RGB? Аз по принцип не ми трябва да ми свети, имам си нощна лампа то доста красива.

Няма нищо притеснително. Спомена, че имаш син, който ще играе Fortnite и други игри, а обикновено геймърите, които играят Fortnite, са във възраст, в която харесват светещи компютри. 🙂
Затова предположих, че може да е нужно да можеш да използваш осветлението на охладителя, но ако реално то не ти е задължително, няма проблем да не го ползваш. Просто няма да свързваш (A)RGB конектора на охладителя и готово. Охладителят ще си работи, но няма да свети.

Говорих с магазина и ще взема две плочки памет Crucial, оказаха се май последните.

Супер.
В такъв случай, с 32 GB, си готов за всички игри. То и с 16 GB могат да се играят такива, но новите сингъл плеър ще предпочетат да имат повече памет, за да им е по-комфортно. 32 GB вече са предостатъчни за всякакви игри, стига да нямаш намерение да имаш и още доста лакоми програми стартирани през това време.
Не забравяй да включиш XMP профила на паметите в BIOS/UEFI. 🙂

Сподели другаде