Jump to content

Съвет за избор на твърд диск за съхранение на данни


Препоръчан пост

Здравейте, искам да помоля по-знаещите от вас за съвет, относно закупуване на твърд диск за съхранение на всичко от документи до видео и друга домашна медия. Чувам, че за целта е добре да избера такъв със собствено захранване и се колебая, какъв вид и тип (SSD\HDD) да бъде? За капацитет съм избрала не по-малко от 6TB бюджета ми е макс. 800лв. Благодаря предварително

Link to comment
Сподели другаде

Ако е нужно просто да се съхраняват данните, всеки твърд диск ще свърши работа. Ако е нужно да е външен, можеш да купиш готов такъв, а можеш да купиш комбинация от вътрешен + USB кутия за диск. Предимството на готовият външен диск е, че е предвиден да бъде транспортиран и би трябвало да има поне някаквя защита от удар/изтърване. Предимството на вътрешния диск с кутия е, че можеш по всяко време да го извадиш и да го ползваш като вътрешен, както и да го смениш с по-висок капацитет, ако има нужда.

Не знам за какви 800 лева говориш. 6TB дискове има за по 300-ина лева.

Link to comment
Сподели другаде

Венци благодаря за отзива, идеята ми беше по-скоро да ползвам диск, като домашен подобно на сървър, без да е нужно да е мобилен или просто, ако е необходимо да е възможно да се добави още някой друг който да увеличи мястото за съхранение. Затова се бях насочила към диск със собствено захранване с идея, че няма да е нужно да е свързан директно към захранването на компютъра и с оглед на това да е по защитен до известна степен от промени в тока. Разбрах, че има такива устройства съвсем самостоятелни на които могат и да се добавят или премахват твърди дискове и именно затова питам. Каква е разликата от кутия за дискове и другите със самостоятелно захранване, освен разбира се това, че едните се захранват през порта на компютъра, а другите през някакъв модул нещо? И ако е възможно да ми посочиш някаква марка или поне модел, които се държи прилично за парите си? Посочих до 800лв максимум, но не е необходимо разбира се, да е толкова. 

Link to comment
Сподели другаде

Наистина важните неща - задължително на поне две места - читав диск и облак /платен/. Аз бих заложил на готов външен диск с поне USB 3.0. Парите ще ти стигнат за всичко.

Link to comment
Сподели другаде

Реално няма особено значение дали твърдият диск ще се захранва от свое захранване или ще ползва това на захранващия блок на компютъра. Обикновено, ако има някакви големи пикове, ще се повреди самият адаптер на външия диск. Ако захранващият блок на компютъра е достатъчно качествен, няма да пропусне някакви пикове навътре към системата така или иначе.

Готовите външни твърди дискове трябва са в общи линии стандартни вътрешни твърди дискове, но в USB enclosure. Разликата е, че в единия случай си купуваш двете отделно, а в другия ти е готово сглобено. Не съм сигурен дали кутиите на готовите външни дискове ще могат да се отворят и да се извади диска вътре. Не съм притежавал външен диск и не виждам смисъл от такъв. Поне за моите нужди. За мен е по-логично да си взема отделна кутия, за да съм сигурен, че ще мога по всяко време да си извадя диска и да го ползвам за друго, да го сменя и т.н. Дори в момента единият от дисковете ми се ползва точно така. Свършиха SATA портовете на дъното...

Препоръка за външен диск не мога да дам, защото нямам особени наблюдения там.
Ако говорим за вътрешни дискове, аз вземам основно такива на Toshiba. Не виждам причина да плащам premium-а на Seagate и Western Digital. Единствено трябва да се внимава да не вземеш диск със SMR технология на запис, че тогава ще е мъка, ако ти трябва скорост. SMR дисковете използват различен начин за записване на данни и са обикновено 5400 оборота. Това ги прави много лош избор, ако е нужно да се правят доста записи и/или е нужна скорост, защото понякога може дори да падне до 10-20 МБ/с. Като изключим това неудобство, няма други реални проблеми с надеждността. Четенето е малко по-бавно, защото все пак скоростта на въртене на плочите е по-ниска, но няма да има такива проблеми като при запис. Също така тези дискове са и по-хладни точно заради въпрсната скорост на въртене.
Ако говорим за кутии за дискове, в общи линии Orico и Axagon са марките. Не че има някаква философия, де, те повечето кутии са до голяма степен еднакви, защото ползват сходни чипове и електроника. Просто това са производителите, които имат по-голямо разнообразие и сносни цени. Axagon имат сякаш една идея по-premium усещане от Orico.

Иначе, както каза Весо, ако имаш наистина важни неща, се съхраняват на колкото се може повече места. По принцип истинският бекъп е твърд диск, съхраняван на сухо място на разумна температура, препоръчително в друга сграда, все пак обири се случват, пожари се случват и т.н. Може да звучи доста фаталистично, но за наистина критично важни данни, това е решението. Е, повечето хора нямат нужда да съхраняват чак толкова важни файлове, де. Аз просто си казвам думичките. 🙂

Link to comment
Сподели другаде

Quote

идеята ми беше по-скоро да ползвам диск, като домашен подобно на сървър, без да е нужно да е мобилен или просто, ако е необходимо да е възможно да се добави още някой друг който да увеличи мястото за съхранение.

В такъв случай ти трябва NAS, обаче е над бюджета ти... Тези устройства обикновено имат софтуер за автоматично архивиране на файловете от компютър и телефон, възможност за споделяне на файлове и други. Можеш да потърсиш информация например за Synology DiskStation DS224+, виж и раздела с приложенията. Към това нещо ще трябва да си закупиш и твърди дискове, напр. WD Red Pro WD6003FFBX - 2 бр. и да ги настроиш да работят в RAID 1 (ако единият диск дефектира, няма да си изгубиш информацията).

Quote

да е по защитен до известна степен от промени в тока.

За това ти трябва UPS.

Относно външните твърди дискове - както писаха по-горе, можеш да си закупиш готов или да си събереш кутия + твърд диск по твой избор. В първия случай обикновено получаваш и някакъв софтуер за архивиране и шифроване на информацията.

Накратко: ако ти трябва нещо за пренос на информацията без особени изисквания - кутия + диск по твой избор. Ако искаш и някаква защита от кражба или загуба на данни (шифроване, автоматично архивиране) и при това се налага да пренасяш файловете на различни места - готов външен диск. Ако ти трябва нещо надеждно за вкъщи, което да ти служи като контейнер за файловете и някакъв вид сървър (за stream-ване на видео към телевизор, например) - NAS + UPS.

Ако имаш някой стар компютър, можеш да го превърнеш в NAS, като му сложиш поне два диска и му инсталираш специализиран софтуер - например openmediavault.

Link to comment
Сподели другаде

@panevdd само за вметна, че наличието на NAS е решение, макари доста над бюджета, но ако ти е у дома всички предимства отпадат ... при кражба. Да не говорим, че управлението на NAS колкото и да е интуитивно, си иска определени познания. Докато copy/paste на външен диск е елементарно.

Link to comment
Сподели другаде

NAS е хубаво нещо, но си заслужава ако се планира да има много пространство за съхраненение и/или ще се ползва за някакъв вид стрийминг или сървър, особено ако е от повече от един потребител.
Ако говорим просто за съхранение/бекъп на някакви важни данни, NAS е overkill.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...