Jump to content

Звук "beep"при стартиране от дънната платка, след флашване


Препоръчан пост

Здравейте! Днес реших да си флашна биоса на дъното до послената верия. Всичко протече нормално, но след обновлението, започна да се чува еднократен звук "beep" при всеки старт/рестарт, който до момента го нямаше. Всичко, като драйвър, ОС е обновено до последно и си работи без проблем. Потърсих инфо, но не открих нищо конкретно. Ясно е, че флашването има пръст в това. Пуснах за всеки случай един "windows memory diagnostoc", който не откри нищо, тъй като си помислих, че е нещо от рамта. Дали това е нормално или да търся причината другаде? Благодаря предварително! OC windows 10 pro 64, Дъно - Asrock AB 350 pro4, CPU ryzen 1600 AF (stock), RAM 2x8 ballistics white sport 3200 mhz, GPU rx 580. Ползвам nvme, което е на 82% health.

Link to comment
Сподели другаде

Според кодовете на AMI, един кратък сигнал е „DRAM refresh failure“.

 

Опитай да занулиш настройките на UEFI — Load Optimized Defaults.

Ако това не помогне, можеш (за всеки случай) напълно да изчистиш CMOS, като махнеш изключиш захранването и махнеш батерията на дънната платка за няколко секунди. Можеш да комбинираш това с изваждане на платките памет и повторното им поставяне.

Link to comment
Сподели другаде

Опитах всичко. Махнах батерията (трябваше да извадя и видетото, защото тя беше точно под него), заедно с плочките РАМ за около минута. Компютърът продължава да си издава това "beep" при стартиране, което трае около половин секунда. Не забелязвам проблеми в работата на машината или поне за сега. Дали пък това не е обичаен сигнал за успешен тест на системата, който до момента не е бил активен в предишните версии на БИОС/UEFI?!

Link to comment
Сподели другаде

Прегледах обстойно менюто на UEFI и по-специално Boot секцията, но такава опция нe видях. Между другото, вече съм с Windows 11, защото след флаша на дъното, ми излезе зелена светлина за свободен ъпдейт към него. Нещо, което до сега не ми позволяваше да направя, тъй като не покривах изискванията. Предполагам пречката е била В TPM модула. Всичко си протече нормално, но в целият UEFI не открих нищо подобно на "BOOT BEEP".

Link to comment
Сподели другаде

Явно става въпрос за това:
 

2023-04-25-11h28-53.jpg

 

Ако опцията наистина я няма при теб, значи може би е премахната или изместена. Възможно е в по-стара версия на UEFI да е била налична и забранена по подразбиране, а в новата версия да е разрешена и да е премахната, т.е. да няма възможност за промяна.

Обикновено опции не се премахват или местят, но се случва.

Link to comment
Сподели другаде

Секцията от Boot менюто, при мен изглежда по следният начин и по-точно последният абзац, където би трябвало да се намира въпросната опция:

 

Boot From Onboard LAN

Setup Promp Timeout

Boot Nim-Lock

Full Screen Logo

  ADD0n ROM Display

Fast Boot

CSM (Compatibility Support module)

 

 Има разлика между 2те. Явно наистина опцията е премахната/променена. Най-вероятно това половинсекундно beet е сигнал за успешен Boot test, тъй като започна да го прави веднага след флаша. Много благодаря за помощта! :)

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...