Jump to content

променлива таквова честота на РАМ


Препоръчан пост

Здравейте! Наскоро забелязах чрез AIDA 64, в графа motherboard properties/memory bus properties/, че effective clock на рамта варирара ту на на 3199mhz, ту на 3200mhz. Успоредно с това се сменя и честотата на bandwidth (не знам какво е това). Това нормално е ли е да е така? Дъното ми е asrock AB 350 pro 4, 2x8 3200mhz RAM balistiks, CPU AMD ryzen 5 1600 AF (stock) OS WIN 10 64 pro. Иначе компютърът си работи добре. Благодаря преддварително за отговора!

Link to comment
Сподели другаде

Най-вероятно става въпрос за Spread Spectrum опцията в UEFI. Когато опцията е включена дънната платка не държи BCLK фиксирана на 100MHz, а я прави варираща (+/-) в минимални граници, което се прави с цел да се избегнат електромагнитни смущения, което е изискване на на FCC от 1975 г.

 

Ако наистина за това иде реч, няма място за притеснения, всичко работи както трябва. Ако те дразни тази вариация, можеш да забраниш опцията в UEFI. Дали и колко електромагнитни смущения се появят от това и доколко реално ще повлияят на каквото и да било, никой не може да ти каже. Най-вероятно негативният ефект от спирането на опцията ще е никакъв, но реално и не печелиш нищо от това.

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря за отговорът, но прегледах БИОС и такава опция не открих. Понеже размених местата на плочките РАМ, като ги поставих в 2 и 4 слот, за да използвам пълният им потенциал от 3200mhz. Помислих си, да не бида нещо съм повредил при вадене или слагане..?

Link to comment
Сподели другаде

Би трябвало опцията да е в раздел OC Tweaker на въпросната дънна платка. Ако я няма, може би си със стара версия на UEFI и опцията е добавена в по-нова версия. Възможно е и да я няма изобщо.

Link to comment
Сподели другаде

Дъното е с предпоследната версия на биос, но такава опция не виждам. Значи да разбирам, че Spread Spectrum е перманентно включен и няма възможност за изключване. Не, че ми пречи по някакъв начин, а просто си помислих, да не би имам повреден слот на рамта и затова да прави така.

Link to comment
Сподели другаде

Не съм сигурен коя точно версия на AIDA64 използваш и кой показател гледаш. Можеш да провериш и какво ще покаже HWiNFO.

 

Убеден съм, че няма повреда. Просто не съм сигурен дали става въпрос точно за Spread Spectrum опцията, защото може да изглежда различно при различните програми.

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря! Свалих въпросната програма и наистина всичко ми изглежда наред. Относно AIDA 64, използвам последна версия и показателят, който конкретизирам е този от снимката, която прикачвам.

post-26162-0-51376900-1658831792_thumb.png

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...