Jump to content

Съвет за избор на интернет доставчик


Препоръчан пост

В момента съм на Виваком, на vdsl ( мисля, че и сега такъв е единствената опция за града) Около две години беше добре, но последните 2-3 месеца чеесто себслучва да има прекъсвания или направо да спира нета. Но поддръжката е добра - идват още на следващия ден, а днес даже около час след като се обадих. Да си оставам ли на виваком или да премина на друг? Възможните алтернативи са нетуоркс и булсатком. На нетуоркс ми предлагат някакъв план  (забравих да питам за името) 80 mbps за 14 лв с рутер безплатен. Каза момичето, че е оптика, но аз не намерих такъв план на сайта им. В булсатком лана е 13лв на месец - 50 mbps. Не разбрах добре 75 ( също 13!?)  дали мога да си прекарам. Твърдяха различни неща служителката и чата на сайта. Няма опция за оптика в моя квартал. Не дават рутер. Относно поддръжката казаха първите, че техниците идвали до 48 часа, а вторите - 72.

 

Така коя от посочените алтернативи е най-добра откъм качество и поддръжка? Реални ли са скоростите?

Link to comment
Сподели другаде

Не мога да коментирам абсолютно нищо за Vivacom и Bulsatcom, защото никога не съм им ползвал Интернет услугите.

 

На Networx съм от около 6 години или почти от основаването на компанията (зависи от гледната точка). Нека приемем първото.

И аз не знам за съществуването на план, какъвто споменаваш. Най-евтиният е 70 Mbit. Стандартната цена е 20 лева на месец. Това е ако сключиш безсрочен договор, т.е. такъв, който можеш да прекратиш когато пожелаеш, защото плащаш от месец за месец (разбира се можеш да предплатиш, ако желаеш). Ако сключиш едногодишен договор, месечната такса пада с 2 лева, а ако сключиш двугодишен — с още 2. Независимо от договора, можеш да получиш още 2 лева отстъпка, ако плащаш безкасово.

Дори и на безсрочния договор, пак можеш да получиш 2-та или 4-те лева отстъпка от месечната такса, ако станеш съответно сребърен или златен клиент, т.е. ако нямаш пропуснати месечни такси в рамките на една или две години съответно.

 

С всяко плащане се трупат и т.нар. НетПоинтс, които могат да бъдат използвани за плащане на месечната такса, така че след определен брой платени такси в общи линии получаваш един месец безплатно.

 

Не знам дали наистина дават рутери. Преди време даваха само при заявка от страна на клиента, но сега може и да дават на всеки нов клиент, нямам представа. Не намирам опцията да заявя рутер в потребителския панел, а преди имаше. Предполагам обаче, че дори и да дават рутер, 1) ще е нисък клас и 2) най-вероятно ще е с техен фърмуеър и няма да имаш достъп до настройките му, т.е. ако желаеш да направиш някакви настройки по него, ще трябва да звъннеш на техническата им поддръжка, за да извършат промените вместо теб.

Лично за мен това са общо взето немислими неща, защото имам нужда от рутер с по-добри възможности и посмъртно не бих оставил контрола на рутера ми чужди ръце. За средностистическият потребител обаче това не са реални проблеми.

Преди време безплатните рутери, които раздаваха (т.нар. промоционални рутери), имаха условие да са винаги включени (към захранване и мрежовия кабел от доставчика), защото ги използваха да изграждат тяхната безжична мрежа из града. Сега не знам какво е положението, може да е различно. Както споменах, не виждам опция за заявка на рутер. Изобщо не съм в час, защото не е оферта, която ме съблазнява ни най-малко.

 

По принцип касиерките трябва да са добре запознати с условията и промоциите на компанията, но не пречи да се свържеш и с техническа поддръжка и зададеш някой-друг въпрос, ако има разминаване на информация. Телефонните оператори също би трябвало да са добре запознати в този аспект, нищо че на пръв поглед работата им би следвало да е повече свързана с технически въпроси и проблеми, отколкото с „продажби“ и привличане на нови клиенти.

 

Networx твърдят, че скоростите са реално достижими. Честно казано, не съм сядал да ги следя дали наистина достигам теоритичния ми максимум ми от 8,75 МБ/с. Не си спомням някога да съм достигал подобна скорост, но може да е точно това — да съм достигал, но да не си спомням. А може и да е достижима, когато мрежата е по-малко натоварена, т.е. обикновено през нощта. Със сигурност съм достигал поне 7,5 МБ/с, но за по-високи скорости нямам конкретен спомен.

 

Networx не блестят с нищо и имат гафове (прекъсвания, забавяния при посещения от техници и т.н.), но услугата им все пак е добра. Лично аз нямам сериозни оплаквания.

Като бивш служител на Networx, мога да заява, че е в стотици пъти по-добре да си клиент на Networx, отколкото служител. :)

Link to comment
Сподели другаде

Аз съм на Булсатком - оптика от поне 10 г. Спиране на нета има най- много един път в годината за  по няколко часа, ако стане някаква глобална повреда.Скоростта е 1 към 1 . Плащам в момента 10 лв. за 50 мбт( в комбинация с ТВ),но примерене излиза даже към 60. Можеш да не платиш за един или повече месеци и после пак да си продължиш без проблеми.Но това е в моя град, при теб може да е различно.

Link to comment
Сподели другаде

Няма опция за оптика от булсатком в моя квартал. Съседите са били към тях и не са доволни, сега били на нетуоркс и ми препоръчаха него.

Night_Raven, благодаря за изчерпателния отговор. При мен по договор и в приложението, което ползвам за измерване на скоростта е в Mbps. Как става обръщането в МБ/с. Беше дал пример с такава мярка? И още три въпроса:

-какво зависи от скороста на ъплоуд? Например, ако работя от вкъщи и цял ден говоря по тел, набран от интернет апликация добре ли е скоростта на ъплоуд да е по-висока?

-какво точно е пинг и каква скорост е добре да има?

-пак във връзка с работата. Препоръчват да сме на кабел, а не на уайфаи. Само че, аз съм с ноутбук, които няма порт и мр карта.

Това или подобно у-во дали ще ми свърши работа:

https://m.emag.bg/usb-3-0-gigabit-ethernet-mrezhov-preobrazuvatel-goobay-pylnodupleksna-10-100-1000-mbps-mrezhova-vryzka-cheren-3348/pd/D1W33BMBM/

Може да препоръчате друго, ако знаетв по-добри.

Link to comment
Сподели другаде

Как става обръщането в МБ/с. Беше дал пример с такава мярка?

1 байт = 8 бита => за да получим мегабайт от мегабит, разделяме на 8: 70 Мбит/с / 8 = 8,75 МБ/с.

 

-какво зависи от скороста на ъплоуд? Например, ако работя от вкъщи и цял ден говоря по тел, набран от интернет апликация добре ли е скоростта на ъплоуд да е по-висока?

Въпросът е леко странен за мен. Това ти е скоростта на качване. Би следвало концепцията за сваляне и качване да ти е ясна.

Скоростта на качване не е важна за никое приложение освен за програми за споделяне на файлове, т.е. ако възнамеряваш да теглиш от торент тракери и да сийдваш изтегленото или ако искаш да поддържаш публичен FTP/HTTP сървър. За всички останали нужди (уебстраници, чат, разговори, стрийминг и т.н.) скоростта на ъплоуд е без значение, защото дори килобайти в секунда ще са достатъчни.

 

-какво точно е пинг и каква скорост е добре да има?

При пинг няма точно такова нещо като „скорост“. Пинг е времето, което е нужно компютърът ти да изпрати сигнал до отдаелчен сървър и да получи отговор. В случая говороим повече за закъснение. Колкото по-малко, толкова по-добре. Логично. На практика пинг е от значение само и единствено за хора, които играят игри онлайн.

 

-пак във връзка с работата. Препоръчват да сме на кабел, а не на уайфаи. Само че, аз съм с ноутбук, които няма порт и мр карта.

Това или подобно у-во дали ще ми свърши работа:

https://m.emag.bg/usb-3-0-gigabit-ethernet-mrezhov-preobrazuvatel-goobay-pylnodupleksna-10-100-1000-mbps-mrezhova-vryzka-cheren-3348/pd/D1W33BMBM/

Ако безжичната връзка е достатъчно стабилна (т.е. рутерът е в достатъчна близост), не виждам реална причина да е нужно да се използва кабел, но да, подобно устройство трябав да свърши работа, ако нямаш ethernet мрежова карта, но имаш излишен USB порт.
Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...