Jump to content

-Какво представлява "копаенето" на Биткойни? И защо видеокарти?


Препоръчан пост

Здравейте, гледах по ТВ, предаване и ми стана интересно. После попрочетох и мисля че това което разбрах е че  "копаенето" на Биткойни всъщност е работа с твоя компютър по транзакции или нещо свързано с парите и така се подпомага боравеното с тази валута. Но, защо хората си инсталират по 6-8 видеокарти и с тях ли "копаят"? И защо не с готови компютри, с мощни процесори. Защо са им тези вързани много видеокарти?

 

Изобщо не ме влече да се занимавам с това, а и не мога и знам. Но, ми стана интересно. И понеже знам че тук има хора които знаят и могат, реших да питам приятелите от Софтвизия.

 

Предварително Благодаря за отговорите.

Link to comment
Сподели другаде

Обширна и сложна тема. Лично аз не съм се интересувал в дълбочина по ред причини.

В общи линии битойните (наричани и криптовалута) е Интернет версията на пари. Биткойните не съществуват под формата на банконити или (истински) монети, всичко се извършва електронно. Лично аз бих определил тази валута като виртуално злато, защото, за разлика от нормалната валута, е изчерпаем ресурс и стойността на биткойните е пропорционална на рядкостта им, както е и на благодорните метали като златото, та затова изполвам тази аналогия.

 

За да се сдобие човек с криптовалута трябва или да я закупи (което струва истински пари) или да я „изкопае“. Копаенето на биткойни е всъщност решаване на сложни задачи чрез извършване на много изчисления. Когато потребител реши задача, бива възнаграден с криптовалута. Затова колкото повече изчислителна мощ има даден потребител, толкова по-бързо и успешно ще може да реши дадена задача.

Графичните процесори са проектирани да се справят с изобразяване на 2D и 3D графика. Изчисленията, нужни за изобразяването на графика, не са толкова разнородни или сложни, но за сметка на това се повтарят многократно и са изключително много като количество. Затова графичните процесори са специализирани в извършването на много паралелни действия (за разлика от стандартните процесори). За добиване на биткойни графичните чипове са далеч по-подходящи, защото в случая е необходима сурова изчислителна мощ, не толкова финес. Разбира се дори една карта е крайно недостатъчна, за да се извършват тоновете изчисления достатъчно бързо, за да се изкопае криптовалута, което води и до т.нар. ферми, когато потребители купуват няколко или дори много видео карти, за да ускорят процеса.

 

Затова имаше остър недостиг преди време на средния клас видео карти, защото те бяха най-оптималните модели за миньорите откъм съотношение цена/изчисления.

 

Както казах и по-нагоре, не съм чак толкова навътре, защото нямам причина да се интересувам много от това. За да се сдобие човек с криптовалута, трябва или да я купи директно, което струва пари, или да я добие като „миньор“, за което са нужни доста видео карти и други компоненти, които също струват пари, а и сметката за енергия скача главоломно разбира се, което са още пари. А аз съм бедно момче, нямам пари за такива неща.

 

Има статия в българската уикипедия за криптовалутата.

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря! Много добро обяснение, най-доброто, което чета в интернет. 

Темата е любопитна и актуална. Надявам се и други да я коментират. 

Ще следя  интерес.

Link to comment
Сподели другаде

Копаенето е следене на отчетността на транзакциите по биткоин системата.
Всяка транзакция се потвърждава от "копачите", генерира се хаш и се записва в block chain-а.
Хашът е еднопосочна функция и не може вече извършена транзакция да бъде мофицирана, без това да се види.
Всеки следващ блок е свързан с предния, така че ако някой се пробва да подправи информацията за транзакциите в даден блок, то всеки следващ ще бъде неправилен.
Така се води отчетност и не се позволява да се харчат едни и същи биткоини 2 пъти.
За съжаление системата е мудна. Може някой да ти прати биткоини използвайки атака "двойно използване", но после при синхронизиране в блока тези биткоини да изчезнат от сметката ти.
Решението е да се чака потвърждение от достатъчно копачи, че транзакцията е извършена, преди да се обяви за успешна.
Понеже системата е децентрализирана, важен е броят на потвържденията. И е практически невъзможно да се подправи, защото това ще изисква намеса в цялата биткоин мрежа.
Защо видео карти?
Защото видео картите са специализирани за извършване на много на брой прости паралелни поточни изчисления.
Процесорите са с общо предназначение и извършват много по-сложни операции, докато архитектурата на видео картите си е ограничена до специфична задача. Поради факта че именно биткоините имат нужда от паралелни поточни изчисления, видео картите са много по-сполучливи.

Link to comment
Сподели другаде

Според мен плюсовете на биткойните:

- Рехнологията, която седи за тях - блокчейн. TechMaster добре я системазира в предния пост.

 

Минуси според мен:

- Толкова много ток се харчи за 'копане', че ми става лошо като си помисля. Статия/статистика в тази насока(на английски): https://powercompare.co.uk/bitcoin/

- Верификацията на транзакцията, че е успешна е минимум 30 минути последно време, а колкото повече транзакции има, толкова по-бавно е. Една от другите криптовалутите транзакцията отнема винаги три минути, което е добро решение.

- Криптовалутите не се валидират като 'реалните' пари. Примерно долара дори и стане нещо с него, американската банка верифизира за него.

 

До някъде плюс, до някъде минус:

- Криптовалутите са като акциите във фирми, но с по-бързи темпове и промени, и затова сега се водят като опция за 'бързи пари'.

 

Друга статия на английски, която според мен дава една хубава представа за тях:

https://medium.com/@mariabustillos/you-dont-understand-bitcoin-because-you-think-money-is-real-5aef45b8e952

Link to comment
Сподели другаде

Голям минус е т.нар double spending. Защото не се предотвратява в реално време. И може да се окаже, че уж си имал, а пък всъщност си нямал...

Уж чета, че blockchain технологията го е решила този проблем, но явно реално не е.

 

Явно ще си поиграм с криптовалути на тхените пазара да придобия още повече информация за тях, и да имма по-голяма основа да не ми харесват.

 

За момента личното ми мнение, е че криптовалутите и технологията зад тях ще остане. Ще останат няколко валути, които след време ще се ползват масово, но много се съмнявам да е биткойна.

Link to comment
Сподели другаде

Уж чета, че blockchain технологията го е решила този проблем, но явно реално не е.

Blockchain-a го е решил! Обаче докато се обнови информацията, минава време. Което се увеличава с броя на транзакциите.

В тоя момент можеш да излъжеш някого, че си му пратил нещо, а после парите при него да изчезнат.

За това не трябва да отбелязваш транзакцията за завършена, докато не събере достатъчно потвърждения.

Биткоин копаенето преди беше далавера. Аз навремето нямах техника, въпреки че знаех. Бяха си пари. А сега изисква десетократно по-високи вложения - повече от няколко хиляди, защото се увеличи сложността и копаенето на домашен компютър не е рентабилно.

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...

Здравейте, заради огромният интерес към темата с криптовалутите, решихме да направим обучение за начинаещи, което да отговорите на многото въпроси относно тях - https://www.it-academy.bg/kurs-kriptovaluti/

 

Надяваме се, да бъдем полезни! :)

Link to comment
Сподели другаде

  • 5 weeks later...

Голям минус е т.нар double spending. Защото не се предотвратява в реално време. И може да се окаже, че уж си имал, а пък всъщност си нямал...

Реално blockchain технологията работеща с т.нар. Proof of Work решава именно този проблем. За да се случи double spending, "лошия" трябва да има поне 51% от изчислителната мощ. При blockchain технология, използваща Proof of Stake вместо PoW, за да се елиминира възможността от double spending атака, се разчита на това, че консенсус за текущия state се постига от колкото се може повече хора държащи голяма част от парите в системата (което от своя страна е минус).

Link to comment
Сподели другаде

Гост
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Създай ново...