Jump to content

Препоръчан пост

Някой използвал ли е защитната стена на Avast? Искам няколко мнения за нея, бива ли я като цяло?

Защитна стена на Аваст има само в платените версии- Аваст секюрити и Аваст премиер. Като цяло защитата и е такава,като на Windows firewall.

Link to comment
Сподели другаде

То е ясно, че firewall-а е в платената версия. Чак пък толкова ли е осакатена откъм функции, че я снижаваш до нивото на windows-ския firewall? Защитната стена на Avira и тя ли е тъй осакатена?

Link to comment
Сподели другаде

Не знам какво очакваш всъщност.

 

Класическата защитна стена е просто пакетен филтър. От тази гледна точка всички защитни стени си вършат работата, включително и тази в Windows. Проблемът на вградената в Windows защитна стена не е ефективността, а в гъвкавостта. Допълнителните защитни стени обикновено имат по-удобен и/или интерактивен начин за създаване и редактиране на правилата за филтриране. Ако искаш просто да можеш да контролираш входящ и изходящ достъп на различни приложения до локална мрежа и/или Интернет, Windows Firewall е напълно достатъчна. Влизаш в контролния панел, създаваш/добавяш си правилата и готово.

Вече, ако искаш екстри и повече опции за човъркане, тогава вградената стена най-вероятно няма да разполага с нужното.

 

Ако пък говориш за контрол на достъпа на процеси до други процеси, памет, файлова система, ситемен регистър, хардуер и т.н., тогава вече опираме до HIPS, което е нещо съвсем различно. Някои защитни стени започнаха да предлагат HIPS компонент преди време (Comodo Firewall, Online Armor, Outpost Firewall и др.), което го популяризира и сега се намира и в до известна степен в антивирусни.

 

Ако пък си зад рутер, дори не ти трябва софтуерна защитна стена. Не виждам смисъл, освен ако не си доста запален (или дори параноичен) на тема сигурност.

Link to comment
Сподели другаде

То е ясно, че firewall-а е в платената версия. Чак пък толкова ли е осакатена откъм функции, че я снижаваш до нивото на windows-ския firewall? Защитната стена на Avira и тя ли е тъй осакатена?

Какво имаш в предвид под окастряне на функции? Въобще не намирам разлика в защитата им. Справят се сравнително добре. Относно защитната стена на авирата съм с особено мнение заради фалшивите и прекалено параноични тревоги.

Link to comment
Сподели другаде

Имах предвид дали стената на авира също е като windows-ската.

 

Като цяло ме интересуваше дали си заслужава да се сложи, ама така както чета, явно няма смисъл. 

Link to comment
Сподели другаде

Това вече го направих, но исках да получа още няколко мнения да съм сигурен.

На мен лично ми изглеждаше добра. Не е богата откъм настройки, но има достатъчно. avast firewall faq

Link to comment
Сподели другаде

Защото тогава защитната стена на рутера филтрира всички входящи връзки. В такъв случай ти трябва софтуерна защитна стена само ако искаш да филтрираш изходящите такива, което не е нужно в повечето случаи, поне не и от гледна точка сигурност.

Филтрирането на изходящи връзки се използва за ограничаване на достъпа до Интернет приложения (да речем кракнат софтуер да не се свърже със сървъра си). На теория също може да се използва и да се филтрира трафикът на злонамерен софтуер на компютъра, но това би означавало, че той е вече заразен, което донякъде обезсмисля цялото упражнение.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...