Jump to content

Търся програма за запис на SACD/DVD AUDIO


Препоръчан пост

Здравейте. Купих си много добър плеар Denon 2910, който подържа /dvd audio, sacd, hdcd и т.н/. Имам копие в .iso файл на един албум и искам да го запиша на DVD-Audio, за да мога да го слушам през денона.

Имам познат, който ми препоръча програмата imgburn /за dvd audio, не и за sacd/, обаче като записах двд диска, плеарът просвири :

1. директно от 11-та песен

2. само 18 секунди, след което спира диска

3. мога да пусна и 12 песен, но около 40 секунди.

4. моя авер ми каза, че има 4 броя дискове със същия проблем

Моля, ако знаете някоя програма/и за dvd-audio и/или sacd  за запис на дискове да споделите

Link to comment
Сподели другаде

Не мисля, че има начин да запишеш SACD в оригиналния си вид. Евентуално ще можеш да го конвертираш в DVD-A, но дотам. Не мисля, че и си заслужава усилията.

Link to comment
Сподели другаде

Здравей. Най-накрая успях да подкарам sacd на плеара, след като отидоха 4 двд диска в кофата. Използвах imgburn на 8 скорост /нямам идея дали скоростта има значение/. Относно качеството, според мен е наистина ''нещо различно'', не съм от тези хора, които си внушават или чуват неща, които дефакто не се чуват :). Най-вече ново занимание за мен и интересно. Няма да прекалявам с дисковете не мисля, че ще имам повече от десетина.

Ето и едно клипче, което направих, не се вижда много добре, но е доказателство.

https://www.youtube.com/watch?v=AYN3EjbM8eI&feature=youtu.be

Link to comment
Сподели другаде

Подозирам, че това не е истински 100% SACD, а нещо сходно, което обаче въпреки всичко се възпроизвежда, макар че не би трябвало, ако трябва да се спазват спецификациите. Поне това е моето разбиране.

 

Но щом работи... :)

 

Иначе не знам какво имаш предвид под „различно“.

Link to comment
Сподели другаде

Под различно имах впредвид, това че според много хора /предполагам, никога не чули и видели sacd/, разлика няма в качеството спрямо един оригинален аудио компакт диск. Аз съм нов, в тоя бранш /sacd,dvda/, но много ми допада, както като звук, така и като хоби. Разлика меко казано има, и тя ще се чуе и от най-глухите. Дали е 100% sacd, не съм компетентен и не мога да кажа, но факта, че 8 песни са грубо казано около 4гб или 4.37гб, мисля че довори много /говорим за стерео, без многоканалните глупости наблъскани вътре, както е при dvda/. 

Link to comment
Сподели другаде

Правило е да се записва на най-ниската възможна скорост медията, за която се отнася. Риповете на SA-CD се правят на определено поколение Sony PSP и определени модели на чипа. Крайният резултат е идентичен като качество, но изисква някои технически хакове или модификации по плеъра, за да се просвирва - всичко идва заради цифровата защита на самия SA-CD стандарт. В нета има списък с плеъри, които позволяват фабрично или моднато просвирване на имиджи на оригинални SA-CD.

Приятно слушане!

 

П.П. Многоканално аудио също има на SA-CD, но се изискват аналогови изходи за слушането му.

Link to comment
Сподели другаде

Хубаво е да си зададете каква е ползата да притежавате SACD !

По пълна статистика, извлечена от енциклопедията на Discogs, съотношението на изданията е както следва:

Всичко издания: 6 393 958 records

Vinyl: (64,183)% -> 4 103 865 records

CD: (35,741)% -> 2 285 271 records

SACD: (0,054)% -> 3497 records

DVD-A: (0,0207)% -> 1325 records

 

Изключвайки винилите, процентите на компакт дисковете са както следва:

Всичко издания: 2290093

CD: (99.789)%

SACD: (0.152)%

DVD-A: (0.0578)%

 

Не (1%), a (0,1%) си е сериозен дефицит, който трябва да си обясните защо е наличен!

​Съжалявам, че не можах да начертая диаграма, но по-малко от 0.1 % не може да се нарисуват в сектор. :look:

Link to comment
Сподели другаде

.............

Даже и да е така, а предполагам е така и да искам да ти обясня какво е чувстово, няма да мога ако не си слушал. Ако някой ми говореше, до преди 5 дни за SACD, нямаше и да му обърна внимание.

Относно това, че има около 3000 записа..., ами да ти кажа, лично аз смятам, даже че са много. Голям фен съм примерно на Мис Елиът, 2 Pac и други подобни, но мисля, че няма какво да се чуе там в SA-CD,  за родните записи без коментар. Аз го казах и по рано, лично при мен се слуша единствено и само Рок, Блус, Джаз..., а от тях има страшно много или поне достатъчно. 

Между другото мнението малко прозвуча, за какво ми е PS4, ще си карам на PC, че няма като него.

 

Добавка: Интересно е, че информацията за тези формати или въобще носители, принцип на работа, като цяло няма почти никаква информация в Интернет. Тук-там някой е драснал по някой ред и  дотам.

Link to comment
Сподели другаде

Възможно е да има някаква разлика в звученето на DVD-A и/или SACD , но ако има, то искам да е ясно едно нещо: не се дължи на самата технология на форматите Super Audio CD и DVD-Audio.

 

Откъм възможности и характеристики обикновеният компакт диск като формат (44.1 kHz, 16-bit) и технология е напълно достатъчен, за да възпроизведе каквато и да било музика. Точка.

 

Ако наистина се чува някаква разлика (т.е. не е плацебо), то тя ще се дължи на по-добро миксиране и обработка от страна на аудио инженера, т.е. mastering-ът е направен кадърно.

 

Иначе няма особено много информация, защото форматите са изоставени. Може да се каже, че са се „родили мъртви“.

Link to comment
Сподели другаде

Иначе няма особено много информация, защото форматите са изоставени. Може да се каже, че са се „родили мъртви“.

 

Най-вероятно защото инвестицията за скъпа техника е абсолютно излишна! В Wikipedia са разгласили, че е направен тест върху 554 аудиофили, в които са включили и професионални звукозаписни инженери, като само 49% от отговорите успяват да нахлучат формата между CD и SACD, останалите им отговори 51% са грешни. Което означава, че слушателите въобще не правят разлика едно към едно. :)

Link to comment
Сподели другаде

Същото ще се получи и ако се сравнят разните аудиофилски lossless hi-res 24-bit/192kHz FLAC файлове, които продават, с обикновени 16-bit/44.1kHz. Подозирам, че същото или почти същото ще се получи и ако се сравнят lossless формати с добре компресирани lossy версии.

 

В аудио средите има някаква тотална мания за максимално качество. То няма лошо човек да се стреми към по-високо качество на звучене, дори е препоръчително, но много хора биват обсебени и се стига до непрактични неща като:

- плочи (макар че тук може да се направят някои уговорки);

- лампови усилватели;

- 24-bit/192 kHz lossless файлове (включително и WAV в някои ситуации);

- използване на алтернативни API от рода на kernel streaming, ASIO или WASAPI;

- купуване на някакви по-специални и скъпи (кабели, което е най-голямата простотия на всички времена в аудио средите);

- и какво ли още не, за което не се сещам в момента.

 

Отново, стремежът към качество е хубаво нещо, но в един момент се преминава от използване на аудио апаратура за слушане на музика в използване на музика за слушане на аудио апаратура. Намирам го за странно и дори леко тъжно.

 

Това обаче мисля, че е за друга тема, че да не се разводни тази. :)

Link to comment
Сподели другаде

Даже и да се разводни няма лошо, защото както казах няма почти никъде коментирано, или ако има е в онези форуми, където освен малоумни спорове, до друго не достигат. Тъй като стана ясно , че става да се записват и двата формата с imgburn, от към заглавие е изчерпана.

Имам друг въпрос, който не ми е ясен.

Защо, като свържа ресивъра и двд устройството и пусна, SACD, няма звук? С чинч кабели имам. Ако възпроизвеждам DVDA имам звук с оптика и с чинчове?

Нямам оригиналното дистанционно, на което имам бутон /Set up SACD/, да не би да е това, че има някакви настройки, които аз няма как да разбера какви са или за друго?

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...