Jump to content

Проблем с bios след негов ъпдейт - решен


Препоръчан пост

Здравейте, не знам дали това е точния раздел за тази тема. Ако не е, моля преместете го в коректния раздел.

Поради неработещ звук на компютъра, реших да направя ъпдейт на bios-а. Понеже моята дънна платка е ASUS P5B Deluxe, влязох в сайта  на производителя и си изтеглих последна версия на биоса, също така и програма за неговия ъпдейт под Windows. Ъпдейта беше неуспешен, и след рестарт на компютъра на монитора ми се показаха следните съобщения: 

Boot Block Compatible Version Ver .034 
Bad BIOS checksum. Starting BIOS Recovery
Checking for floppy . .
Floppy not found
Checking for CD rom . . .
CD not found 
Checking for floppy . .
Floppy not found
Checking for CD rom . . .
CD not found

Checking for USB......

USB not found 

Използвах флашка 16 гигабайта и от друг компютър си изтеглих по стар файл с разширение ROM. След поставяне на флашката започна търсене на файла P5BD.ROM от нея, но компютъра ми показа, че такъв файл не може да намери на устройството. Смених името на файла , но резултата беше същият. Тогава прочетох някъде, че флашката трябва да е с размер 4 гигабайта. Понеже нямах такава флашка, взех едно празно CD и записах конкретния файл. При стартиране на компютъра, файла беше разпознат и възстановяването на биоса беше успешно. Препоръчвам ако не сте правили някакви промени по хардуера в компютъра да не се прибягва до ъпдейт на биоса, а ако се прави такъв да става в режим под ДОС.

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря за споделения опит.

 

Актуализиране на BIOS под Windows наистина трябва да се избягва. Може да се прави само, ако потребителят е опитен и е сигурен, че няма нещо (полица, драйвер, услуга, процес, настройка), което да попречи по някакъв начин. По принцип този потребители са и достатъчно запознати, за да си актуализират BIOS през самия него (ако се предлага възможността) и/или DOS, но може да ги мързи.

 

Затова се радвам на съвременните дънни платки с UEFI, които общо взето винаги предлагат опция за актуализация директно през самия си интерфейс, което предлага повечето от леснотата на процедурата под Windows и сигурността на офлайн средата, която е характерна за DOS.

Link to comment
Сподели другаде

Дънната ми платка е с AMI BIOS на American Megatrends, който предлага вътре в самия биос инструмента EZ Flash, който се препоръчва да се използва доколкото четох във форумите, но не съм го пробвал.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...