Jump to content

Мода ли,мания ли...или аз нещо не съм на ясно!


Препоръчан пост

Първо  Честита Нова Година 2015 на всички. Пожелавам ви всичко най-хубаво! :)

 

Много мислих къде да сложа темата...и реших тука. Ако не е за тука,преместете я...извинявам се!

 

За какво става дума! Напоследък налитам на огромни видео файлове (особено по торенти) от 4 до 30 Gb. във формат avi или mkv. Всички с впечатляващи надписи HD видео,5 канално аудио и т.н....изобщо,трепач! За някой нови филми отговарящи на тия изисквания - ОК! Но попадам все по често на такива файлове със стари филми.Последния случай  "Отнесени от вихъра" филм с премиера на 15 декември 1939г. когато за HD и стерео светът още не е чувал- 27GB mkv и 4,5 GB avi. И естествено с гръмки надписи "HD формат- 5 аудио канала и т.н." по торенти естествено! Хайде да кажем,че качеството от филмовата лента е прехвърлен 1:1 и по някакъв начин са се добрали до този файл (не че ако го гледаш в друг видео файл 1500MB примерно,ще забележиш някаква съществена разлика в картината и звука ) ама 5 канално аудио братя!!! ??? И не само той,а един куп стари филми!

Та това ми е и въпроса. Мода ли е,мания ли е? Или просто да си вдигат рейтинга в торент сайтовете! Или аз не съм на ясно с нещо? Как мислите? :)

Link to comment
Сподели другаде

Видеото е 1:1 с лентата и е нормално да е действително HD. Компанията, която го разпространява го прави на блурей.

Аудиото пък може да се модифицира като се пренасочва даден звук, семпъл, да доминира от някоя страна, паралелно с други такива пак доминиращи и пренасочени. Получава се микс от заобикалящи звуци, някакъв ремастеринг имаш. Това обаче сам трябва да провериш дали е истина.

Все пак обърни внимание как стари филми от 80-те са направени на 3D без 3D камери.

Ако забележиш лъжа в аудиото, сигнализирай и на нас, да знаем за какво иде реч? :unsure: Истината е, че и аз не съм наясно и не съм се сблъсквал с такъв въпрос.

Link to comment
Сподели другаде

Аз също съм си задавал подобни въпроси, но не съм достигал до конкретни отговори. Имам предположения защо се случва. Някои хора просто не знаят как да компресират добре видео и аудио потоците, затова не се и опитват: за видео поток задават много висок битрейт, за да са сигурни, че ще изглежда добре, а аудио потокът го копират 1:1. Други пък просто не им се занимава да се научат или да експериментират. Трети пък може би се опасяват, че ако компресират нещо, ще съсипят качеството. И т.н.
Link to comment
Сподели другаде

 Други пък просто не им се занимава да се научат или да експериментират.

Май това е най-близко до истината...Имам много познати които като стигнат до настройка на декодерите,изпадат в мат.Просто не знаят кое за какво служи особено с ffdshow като го отворят им звучи като китайска писменост! :jokingly: И предпочитат Default. :) :juggle:

Link to comment
Сподели другаде

... не знаят кое за какво служи особено с ffdshow като го отворят им звучи като китайска писменост! :jokingly: И предпочитат Default. :) :juggle:

 

Има си програми, които по Default работят по-добре. :)

Link to comment
Сподели другаде

Видеото е 1:1 с лентата и е нормално да е действително HD. Компанията, която го разпространява го прави на блурей.

Аудиото пък може да се модифицира като се пренасочва даден звук, семпъл, да доминира от някоя страна, паралелно с други такива пак доминиращи и пренасочени. Получава се микс от заобикалящи звуци, някакъв ремастеринг имаш.

 

И аз това си мисля. Просто се надяват да го шитнат на потенциални купувачи, а новите носители си имат определен начин на кодировка. По-занижени параметри, дори и да се поддържат, няма да се възприемат добре от средния потребител /може да не звучи като хората или да не могат да си го настроят/. В България не ползваме такива носители, ето защо подобни проблеми не ги отчитаме.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...