Jump to content

Програма за предпечатна подготовка на текст


Препоръчан пост

Здравейте,

 

Ще бъда много задължен, ако някой може да ми посочи програма за предпечатна

подготовка на текст, която да е на български език и да е безплатна. Опитах със scribus, но програмата нещо не желае да работи... Ако някой е правил предпечатна подготовка с тази програма може да сподели дали изобщо работи. И нещо, което се питам. Възможно ли е предпечатната подготовка да се направи с open office?

Link to comment
Сподели другаде

Кажи какви по-точно са проблемите със Scribus, може да помогнем със съвети. Програмата е една от най-добрите безплатни такива за предпечатна подготовка; при мен работи, но не я ползвам професионално.

Можеш да създаваш документи с OpenOffice разбира се, както и с LibreOffice. Можеш да използваш и софтуер за растерна (GIMP) или векторна (Inkscape) графика, за да създаваш и позиционираш елемнтите в страниците... всичко зависи от това, какво точно ще вършиш.

Link to comment
Сподели другаде

Здравейте,

 

 

Книгата няма да има нищо друго освен текст. Не съм сигурен обаче за създаването на корицата - още не съм достигнал до там - дали няма да е нужно нещо повече/ като възможности/. Текстообработващи програми като OpenOffice и LibreOffice са се използвали в миналото за предпечатна подготовка, но едва ли притежават възможностите на Scribus. Доколкото схващам тя е единствената безплатна програма за предпечат. Ще се опитам отново да я сваля и ще постна онова, което ми излиза. Благодаря предварително за помоща!

Link to comment
Сподели другаде

Здравейте,

 

Очевидно проблемът е в операционната система, но не съм много сигурен...В английският текст е възможно да има грешки понеже го преписах на ръка. Дали може да се направи нещо...?

 

 

Ghostscript is not installed on your system or Scribus is not configured with the path to software. Until this remedied you cannot EPS images or use PostSript. Click the App buton to read Scribus- related Ghostscrips and installation instructions.

Link to comment
Сподели другаде

Относно писането на книгата - всяка програма за текстообработка ще ти свърши работа, след като става въпрс за чист текст - дори и Notepad може да се справи. Накрая само ще си оформиш страниците (полета, заглавия, шрифт, абзац и т. н. т.) в някой текстов редактор с повече възможности.

Относно корицата бих препоръчал Inkscape - работи се основно с векторна графика и няма проблем да преоразмеряваш елементите без да губиш от качеството.

Относно съобщението, което получаваш - става въпрос за език за предпечатна подготовка и печат (Ghostscript), който не е инсталиран на твоята система. Използва се при някои специални принтери и файлове; едва ли ще ти потрябва, но ако искаш, можеш да проследиш връзката по-горе и да си го инсталираш. Scribus си работи отлично и без него.

Link to comment
Сподели другаде

Scribus стартира, но не само че не е на български език, но и не може да се вмъкне никакъв файл, което е и проблема... Иначе не виждам вече проблем да използвам текстообработваща програма. Но предполагам, че Scribus може да съдържа по-разширени опции...
Link to comment
Сподели другаде

Езика на програмата можеш да промениш чрез менюто File -> Preferences -> General -> User Interface -> Language.

Кажи по какъв начин вмъкваш файл и каво се получава като резултат, за да можем да помогнем.

Link to comment
Сподели другаде

В програмите за дизайн обикновено всеки елемент, с който работиш (например вмъкнат файл) представлява обект, който си има свойства, рамка и взаимодействие с други обекти.

Разгледай това видео ръководство, показани са основните неща.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...