Jump to content

Ревю: заместители на Start меню в Windows 8/8.1


Препоръчан пост

Приложения за Старт меню за Windows 8/8.1

или "как да си добавим/върнем любимото и липсващо меню Старт"

 

Преди години имаше Windows 98, който беше доста ръбат, а неговото Старт меню беше по-семпло.
Дойде Windows XP:
- Уф, не го харесвам това ХиксПе. Много шарено е станало. А пък това Старт меню изобщо не е удобно за работа. Друго си е 98-чката.
С времето обаче потребителите явно посвикнаха, защото дойде Windows Vista и после Windows 7 и:
- Ох, значи, хич не ме радва тая Виста/Седмица. Не са ми пипали Старт менюто, ама иначе много по-различно е всичко по прозорците. А колко лъскав и шарен е да не говорим. Гадна работа. Друго си е доказаното ХиксПе.
Да, обаче после дойде Windows 8:
- Еее, какви са тия гадости сега?! Всичко е толкова ръбато и квадратно. Пълна боза. За нищо не става.

 
Понякога съжалявам хората, работещи в Microsoft. Не се случва често, но все пак се случва. Все не могат да угодят на своите потребители. Не само това, ами от дъжд на вятър толкова ги разтройват, че е трудно да се опише с думи. Нужно е човек да се поразходи из форуми и/или да поразпита приятели и познати: "абе, какво мислиш за уиндоус 8?". Започват едни цветущи изречения...
 
Не ме разбирайте погрешно, аз също не бях очарован от решенията, които са взели от Microsoft. Напълно съм съгласен, че Метро интерфейсът не е особено удобен, защото е проектиран за устройства с тъчскрийн, а не за настолни компютри. Не че човек не може да свикне с него, но определено е драстично различен от досегашния интерфейс на операционната система. И все пак ми се струва, че се изпада в крайности, което не е желателно и не е правилно.

На моменти имам чувството, че отношението на потребителите към Windows 7 и Windows 8 е следното:
 
Windows 7
http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/win7.jpg
 
Windows 8
http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/win8.jpg
 
Споменах Метро интерфейса по-нагоре, защото това е основната причина, поради която се сипе омраза по адрес на Windows 8. Ако обаче се осмелим да прекараме малко повече от 10 секунди с Windows 8, ще установим, че под Метро се крие общо взето стария интерфейс на Windows, с основната разлика, че липсва обичаното от всички меню Старт. Това е и втората основна причина, поради която толкова народ плюе по операционната система. Като изключим тази по-значима разлика, другите са доста по-дребни и с тях се свиква значително по-бързо.

Тук искам да направя две важни забележки:
1) Windows 8 и 8.1 са категорично най-добрите операционни системи досега от технологична гледна точка. Това е факт. Няма как да има две мнения по въпроса. Така че ако някой критикува качествата им, то това е от неосведоменост. Ако се критикува интерфейсът, това вече е съвсем отделен въпрос и тук всеки има право на лично мнение. Моето мнение съвпада с това на повечето потребители: че Метро интерфейсът е като цяло доста неудобен за устройства без тъчскрийн. Разликата е, че аз не изпадам в крайности.
2) Windows 8.1 добавя липсващия в Windows 8 Старт бутон, но това не е същото като Старт меню. Бутонът просто отваря стандартния Метро екран (още известен като Старт екран). Така че промяната е на практика никаква. Това го споменавам за онези от вас, които може само да са чули/прочели, че в Windows 8.1 вече има Старт бутон и да са се успокоили.

 
Защо смятам, че всичките тези драми и оплювания са излишни и преувеличени?
Защото много бързо и лесно може да се направи така, че Windows 8 силно да заприлича на Windows 7 - хем да се накара Windows да прескача екрана Старт и директно да отива на работния плот, хем да се добави отново меню Старт. Вярно е, ще има някои разлики спрямо Windows 7, но най-големите проблеми ще бъдат решени. Просто е нужно човек да седне и да отдели мъничко време да потърси в Google или bing начин.

Ще представя на вашето внимание няколко приложения, с които лесно можете да разрешите тези проблеми. Снимките ще са от виртуална машина, защото макар да използвам Windows 8.1, не ми се инсталират и деинсталират всичките тези приложения на реалната ми система.

Ето каква ще е структурата: първо ще помествам обща информация за програмата (версия, лиценз, наличие на превод на български, връзки), след това забележки по инсталацията, след това ще има кратък обзор и общи впечатления от приложението и накрая ще има оценка (която ще бъде по петобалната система: 0 - най-ниската, а 5 - най-високата).

Списък с ревюираните приложения (можете да кликнете връзките, за да отидете на съответния коментар):

Start Menu 8 (оценка: 1,5)
Pokki (оценка: 0,5)
Start Menu Reviver (оценка: 1,5)
Classic Shell (оценка: 5)
StartW8 (оценка: 1)
RetroUI (оценка: 0,5)
Start Menu X (оценка: 1)
ViStart (оценка: 2)
Handy Start Menu (оценка: 1)
Power8 (оценка: 1)
Spesoft Windows 8 Start Menu (оценка: 0,5)
StartIsBack (оценка: 5)
Start8 (оценка: 5)
Link to comment
Сподели другаде

Start Menu 8

Автор: IObit

Текуща версия (към момента на публикуване на ревюто): 1.4.0

Лиценз: Безплатен (Adware)

Превод на български: да (не е особено добър и не е 100% пълен, но може би около 95%)

Връзки: Официална страница | Изтегляне

 

Инсталация

Инсталацията е елементарна, само внимавайте в края да махнете отметката за инсталацията на Advanced SystemCare. Всъщност IObit се опитват да пробутат въпросния продукт и при деинсталация на Start Menu 8, така че внимавайте и тогава.

 

Ревю и впечатления

Китайците от IObit според мен никога не са имали смислен и кадърен софтуер: Advanced SystemCare, Driver Booster, RAZER Game Booster, Smart Defrag, IObit Uninstaller, Malware Figher са все безполезни приложения, които целят да залъжат наивните потребители да си закупят някои от платените им версии и/или да инсталират безплатно приложение, което да наблъска системата с рекламни боклуци, били те на други техни приложения или други компании. Start Menu 8 с нищо не помага на ситуацията и не само не разсейва тези впечатления, но и ги затвърждава.

Добавеното Старт меню изглежда що-годе прилично, но не е особено добро копие на това от Windows 7. Не е и особено пъргаво по време на работа. Контекстните менюта (тези с десния клик на мишката) са налице и предлагат някои опции, но не са достатъчно близо до оригиналните.

Start Menu 8 разполага с доста ограничен набор от настройки и опции. Вярно, най-критично важните неща са налице, което ще е достатъчно за непретенциозните потребители, но все пак с оглед на това колко зле написано е приложението и досадните рекламни боклуци, които го придружават, ми се струва оправдано да очаквам поне малко повече опции от наличните. Интересно в случая е, че прозрачността може да се изключи за Старт менюто, но не и за лентата за задачи, което е странно и дори нелогично, защото човек би желал двете да изглеждат еднакво, за да се слива по-добре Старт менюто с лентата.

Приложението е зле написано, има 4 резидентни процеса - 1 услуга и още 3 процеса, които не щадят системните ресурси особено. Няма постоянно консумиране на процесорна мощ, но при движение на курсора по работния плот и особено при работа със самото меню се забелязва малко потребление. Не е високо, но е повече от нормалното и редното. Процесите му заемат около 30-ина мегабайта private bytes и около 50-ина мегабайта working set, което определено не е малко. Дори не поддържа ASLR функцията за сигурност, което по мое мнение е много важно за приложение, което ще е активно през цялото време.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/sm81.jpg

 

Плюсове и минуси:

 

+ менюто изглежда що-годе прилично (макар да не съм сигурен дали това е достатъчно, за да се счита за плюс);

+ безплатно приложение;

+ има някакъв превод на български...

 

-... който не е особено добър и не е 100% пълен;

- менюто не е от най-пъргавите;

- немалко рекламни боклуци в инсталацията, деинсталацията и дори след рестарт на системата;

- недобра интеграция в системата, некоректно отваряне на Windows Explorer;

- доста гладно за системни ресурси.

 

Оценка

Start Menu 8 получава оценка 1,5. Има и по-калпави програми в тази категория. Повярвайте!

 

Снимки

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/sm82.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/sm83.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/sm84.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/sm85.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/sm86.png

Link to comment
Сподели другаде

Pokki

Автор: SweetLabs

Текуща версия (към момента на публикуване на ревюто): 0.267.1.208

Лиценз: Безплатен (Freeware)

Превод на български: не

Връзки: Официална страница | Изтегляне

 

Инсталация

Инсталацията е убийствено опростена. Единственото, което можете да направите, е да изберете дали да ползвате Pokki като основно Старт меню. Това може би се отнася за версии на Windows различни от 8 и 8.1, защото под тези двете не видях особена разлика, т.е. има, но не нещо драстично. В общи линии за нашите нужди в тази тема е по-логично отметката да остане.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/p1.png

 

Ревю и впечатления

На пръв поглед Pokki изглежда добре - името е такова едно пухкаво и сладичко, иконката е симпатична и инсталацията е изключително опростена. Нещата обаче бързо се влошават след това. Първото негативно впечатление, което програмата прави, е че инсталаторът е онлайн и всичко трябва да се изтегли на момента. Това не е нищо фатално, но лично аз хич не харесвам оналайн инсталатори. След инсталацията програмата си добавя своя иконка в лентата за задачи. Ако използвате Windows 8, иконката ще е на мястото, където би следвало да е Старт менюто, а ако използвате Windows 8.1, иконата ще е до Старт бутона. Разбира се можете да махнете оригиналния Старт бутон и да остане само иконата на Pokki.

Първото нещо, което ще забележите след отваряне на Pokki менюто, е, че то всъщност не е точно като известното на всички нас Старт меню. Има сходни черти, но е и доста по-различно. Като цяло Pokki е доста по-ориентирано към Метро приложенията (Apps), отколкото стандартните приложения. Това не е задължително лошо нещо, защото е възможно някои потребители да търсят точно такова "Старт меню". И все пак надали ще се понрави на повечето от вас, но го представям, защото е достатъчно близо до Старт менюто, каквото сме свикнали да виждаме и е безплатно. Менюто сякаш е може би лееко тромавичко, макар че има и по-лоши програми в това отношение. Поради факта, че това не е типичното Старт меню, липсват и контекстни менюта. В самото меню, в лявата част се намират обектите, които по принцип биха се намирали в едно стандартно Старт меню, докато по-голямата дясна част служи за поместване на различните Метро приложения (Apps) или за допълнителните менюта, които ще се отварят чрез бутоните от лявата част. В My Favourites се намират Метро приложенията, в All Apps се намират стандартните приложения, а в Control Panel се намират различните модули от контролния панел. Това е в общи линии.

Откъм възможности за настройка Pokki предлага много малко. Толкова малко, че дори няма възможност за регулиране на прозрачността.

Откъм използвани ресурси това е най-тежкото приложение. Има 2 активни процеса, които консумират доста процесорно време за това, което програмата предлага насреща. Има едно постоянно точене на процесорна мощ, дори и когато менюто не се ползва (макар и слабо), а когато започне някаква работа с него, се забелязват едни резки скокове в CPU консумацията. Лошо. Използваното количество памет също е най-високото - от около 80 до 100 мегабайта private bytes и 100-140 мегабайта working set. Вярно, приложението не е стандартното Старт меню, но това потребление на памет е адски високо въпреки всичко. Спокойно бих класирал ресурсопотреблението като категорично неприемливо, дори и при съвременните мощни компютри. Освен това, както и Start Menu 8, Pokki също е некомпетентно интегрирано в системата, което означава допълнително прахосани ресурси, защото не стартира Windows Explorer както трябва и т.н.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/p2.jpg

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/p3.jpg

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/p4.jpg

 

Плюсове и минуси:

 

+ менюто изглежда доста по-различно от типичното Старт меню (ако всъщност търсите нещо по-различно, за разнообразие);

+ безплатно приложение без рекламни боклуци.

 

-менюто изглежда доста по-различно от типичното Старт меню (ако търсите нещо като типичното Старт меню);

- много бедно откъм настройки;

- недобра интеграция в системата;

- липса на превод на български;

- много гладно за системни ресурси приложение.

 

Оценка

Няма да е никак висока оценката. Всъщност дори ще е много ниска - 0,5. Оценката можеше да е дори 0, но 2 неща го спасяват:

1) приложението все пак работи, колкото и некадърно да е;

2) безплатно е и без рекламни/излишни боклуци в него.

 

Снимки

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/p5.png

Link to comment
Сподели другаде

Start Menu Reviver

Автор: ReviverSoft

Текуща версия (към момента на публикуване на ревюто): 1.0.0.1816

Лиценз: Безплатен (Freeware)

Превод на български: не

Връзки: Официална страница | Изтегляне

 

Инсталация

Инсталацията е стандартна и няма уловки. Няма какво друго да кажа за нея.

 

Ревю и впечатления

Start Menu Reviver е подобно на Pokki в това, че се опитва да създаде нещо по-различно от стандартното Старт меню. Разликата е, че Start Menu Reviver отива малко по-далеч и изглежда още по-различно от познатото ни от Windows 7 меню. В случая обаче смея да заявя, че поне на мен това меню ми допада повече от това на Pokki, макар че реално има нужда и от малко повече свикване с него. Ако трябва да го опиша с думи, бих казал, че менюто се опитва да комбинира стандартно Старт меню с Метро екрана. Резултатът е интересен, но колко ще се хареса на потребителите е съвсем отделен въпрос.

Както се вижда на снимката по-долу, менюто е доста обемно, когато е напълно отворено. Можем да го разделим на 3 зони. Първата включва всичките бутончета в първата колона: Settings (отваря настройките на Windows), Network (отваря мрежовите връзки в контролния панел), Recent (показва последно отваряните документи), Search (отваря полето за търсене), Tasks (oбщо взето Alt+Tab), Run (отваря реда за изпълнение на команди) и Apps (показва списък с приложения, който е общо взето същия като този от Метро екрана). Втората зона включва всички сини плочки. Интересното е, че всички тези плочки играят ролята на бутони, които можете да настроите какво да отварят. По подразбиране, повечето отварят стандартни елементи на операционната система, но можете с влачене да си ги пренастроите да отварят различни приложения или страници в Интернет. Третата зона е тази най-голямата вдясно, която се появява, ако кликнете върху Recent или Apps, или преминете с курсора по-надясно. Можем да наречем това меню Метро екран във форма на на Старт меню. Менюто също така сякаш не е толкова тромаво, колкото някои други.

Опциите за настройка, които предлага, са адски малко, като липсва възможност за контролиране на прозрачността. Няма и превод на български език.

За жалост Start Menu Reviver страда от някои от проблемите, от които страдат и Pokki, и Start Menu 8 - не се интегрира кадърно и не използва правилните методи за изикване на Windows Explorer и други елементи.

Също така е нелеко откъм системни ресурси. Имаме 2 процеса (1 от които услуга). Натоварването на процесора е минимално, когато всичко е в покой, но по време на работа с менюто положението се променя драстично, като понякога има много резки скокове, което хич не е добър признак. Използват се около 40-50 мегабайта private bytes и между 1 и 60 мегабайта working set. Да, последното при мен варира доста. Определено не леко приложение.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/smr1.jpg

 

Плюсове и минуси:

 

+ доста по-нестандартно Старт меню (ако всъщност търсите нещо по-различно);

+ безплатно приложение и няма рекламни боклуци.

 

- доста по-нестандартно Старт меню (ако пък търсите точно нещо като типичното Старт меню);

- много бедно откъм настройки;

- недобра интеграция в системата;

- липса на превод на български;

- високо потребление на системни ресурси.

 

Оценка

За това приложение от сърцето би ми се откъснала оценката 1,5. Идеята е интересна, приложението е безплатно и няма боклуци в инсталацията. За жалост с това се изчерпват плюсовете. Определено е по-добре от Pokki по всички параграфи и дори бих го нарекъл по-добро приложение и от Start Menu 8, ако не искате менюто да е задължително в стил Windows 7.

 

Снимки

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/smr2.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/smr3.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/smr4.png

Link to comment
Сподели другаде

Classic Shell

Автор: Ивайло Белчев

Текуща версия (към момента на публикуване на ревюто): 4.0.4

Лиценз: Безплатен (Freeware)

Превод на български: да (има свой много непълен превод, но може да използва езиковия пакет на Windows)

Връзки: Официална страница | Изтегляне

 

Инсталация

По време на инсталацията на Classic Shell имате възможност да изберете кои точно компоненти да бъдат инсталирани. Classic Explorer добавя допълнителна лента с бутони и променя интерфейса за копиране. Classic Start Menu замества (ако използвате Windows 7) или добавя (ако използвате Windows 8/8.1) Старт меню, което можете да си настроите според вашите предпочитания. Това е компонентът, който ни интересува в случая. Classic IE позволява персонализация на заглавната лента и лентата за състоянието на Internet Explorer. Classic Shell Update е компонент, който периодично проверява за актуализации. Добра идея според мен е да го оставите, независимо кои други компоненти искате.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/cs1.png

 

Ревю и впечатления

За разлика от други приложения в списъка, Classic Shell прави това, което името подсказва: създава абсолютно типично Старт меню, като имате избор между 3 вида менюта: 1) стил Windows 7 (избрано по подразбиране), 2) стил Windows 98 и 3) стил Windows 98, но с две колони, което общо взето е кръстоска между предните два стила. Менюто е пресъздадено изключително точно и изглежда отлично. В общи линии всичко е където трябва да е. Интеграцията е отлична.

Колкото до настройки, Classic Shell отнася всички останали приложения в темата както ТИР отнася празна кофичка от кисело мляко: гореспоменатите 3 стила Старт меню, възможност за смяна на изображението за бутон, начини за отваряне на Старт менюто, кожи, прозрачност, настройки на полето за търсене, размер на иконите, заглаждане на шрифтове, контекстни менюта, визуални ефекти и доста други. Можете дори да си запазите настройките в XML файл, който после да използвате, за да ги върнете бързо и лесно.

Може би си мислите, че всичко това ще е за сметка на високото потребление на системни ресурси. Добрата новина е, че не е. Приложението има един процес, който не използва почти никакво процесорно време, дори и когато се работи със самото меню, и заема 2-3 мегабайта private bytes и working set, което е изключително малко. I/O операциите също са сведени до минимум. Казано накратко: това е адски добре написан софтуер.

С превода ситуацията е интересна. Приложението има вграден превод на български, но само Старт менюто е "преведено". Поставям думата в кавички, защото повечето обекти в Старт менюто остават на английски. Настройките на програмата са винаги на английски. Излиза, че преводът или не работи нещо при мен, или е безполезен. От друга страна обаче цялото Старт меню ще се преведе автоматично, ако се инсталира български езиков пакет за самата операционна система. Т.е. интерфейсът на операционната система е на български, Старт менюто също ще е. Все едно е Windows 7. Това е доста логично решение, но определено прави вградения превод още по-безполезен, си мисля аз.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/cs2.jpg

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/cs3.jpg

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/cs4.jpg

 

Плюсове и минуси:

 

+ отлично пресъздадено Старт меню;

+ три стила на Старт меню;

+ много богат набор от настройки;

+ изключително ниско потребление на системни ресурси;

+ автоматично се превежда на български, ако е инсталиран български езиков пакет;

+ безплатно и без боклуци в инсталацията.

 

-няма... може би това, че настройките не са преведени и са винаги на английски...?

 

Оценка

Ако трябва да дам оценка на това приложение, то тя би била 5. Просто не видях никакви реални минуси.

 

Снимки

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/cs5.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/cs6.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/cs7.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/cs8.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/cs9.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/cs10.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/cs11.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/cs12.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/cs13.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/cs14.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/cs15.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/cs16.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/cs17.png

Link to comment
Сподели другаде

StartW8

Автор: SODATSW

Текуща версия (към момента на публикуване на ревюто): 1.2.43.0

Лиценз: Безплатен (Freeware)

Превод на български: не

Връзки: Официална страница | Изтегляне

 

Инсталация

Инсталацията на StartW8 е стандартна и няма какво по-конкретно да се каже за нея, освен това, че предлага 3 типа инсталация (типична, по избор и пълна), но реално трите са еднакви.

 

Ревю и впечатления

SartW8 е в общи линии доста незабележителна програма, но за жалост клони повече към "лоша". На практика предлага стандартно Старт меню като това на Windows 7. Не го пресъздава отлично, защото контекстните менюта не са същите като тези в истинско Старт меню, но все пак е по-добре от нищо и самото меню изглежда достатъчно добре, за да не правя гримаси. Като цяло приложението се интегрира мааалко по-добре някои от гореописаните, но далеч не чак толкова добре, колкото други.

Количеството настройки, които са на разположение, е много малко. Почти обидно малко.

Също така приложението хич не е леко. Няма как да е, защото част от приложението е базирано на .NET. Има общо 3 процеса, един от които е услуга. Средното потребление на процесора, докато не се използва Старт менюто, е много ниско за всички процеси, което е добре. За жалост, когато се работи с менюто, има резки скокове в използването на процесора на един от процесите, което пък не е добре. Останалите два процеса остават доста кротки така или иначе през цялото време. Използваната памет също е доста: при мен варираше от около 35 до 70 мегабайта private bytes и от около 40 до 70 мегабайта working set.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/sw81.jpg

 

Плюсове и минуси:

 

+ що-годе прилично изглеждащо меню;

+ безплатно и няма боклуци в инсталацията.

 

- не чак толкова добра интеграция;

- няма превод на български;

- високо потребление на системни ресурси;

- тромавичко;

- изключително бедно откъм настройки.

 

Оценка

Това, че изглежда прилично и че е безплатна, спасява програмата от 0, но... няма как да дам повече от 1.

 

Снимки

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/sw82.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/sw83.png

Link to comment
Сподели другаде

RetroUI

Автор: Thinix

Текуща версия (към момента на публикуване на ревюто): 3.2.0 / 4.0.1

Лиценз: Платен (Trial), цената варира в зависомост от лиценза

Превод на български: да

Връзки: Официална страница | Изтегляне (Windows 8) | Изтегляне (Windows 8.1)

 

Инсталация

Инсталацията на RetroUI е типична като за много други приложения. Нямам забележки.

 

Ревю и впечатления

RetroUI се предлага в две версии: за Windows 8 и за Windows 8.1. Разлики между двете има. Версията за Windows 8 предлага някаква патентована технология на компанията, наречена Enforce, чиято цел е да показва лентата за задачи, докато използвате Метро приложения. Не съм го тествал, защото този тип приложения не ме вълнуват изобщо, а и реално търсим начин да избягаме от Метро в тази тема. Просто го споменавам, защото ми се стори интересно. Има и някои други дребни разлики между двете версии, но като цяло са достатъчно сходни.

Старт менюто не е направено като копие на това от Windows 7, но е много сходно, а и изглежда доста добре. Не е тромаво по време на работа. По някаква причина обаче отказва да показва снимката, която съм задал в акаунта ми. Друг проблем е, че версията за Windows 8.1 няма опция да скрие бутона на самата операционна система, така че ще имате два - стандартния, който води до Метро екрана, и новия, който отваря Старт менюто. Може би това е пропуск от страна на авторите и ще бъде коригиран в бъдещи версии. Не мога да кажа със сигурност. Друга интересна екстра е възможността да се ползва Старт меню в модерен стил, което изглежда доста различно от това, с което сме свикнали. Лично на мен не ми допада. Ако търсите нещо по-радикално като Старт меню, опитайте Start Menu Reviver.

Интеграцията обаче не е особено добра, защото отново имаме неправилно стартиране на Windows Explorer и програмите като цяло. Не че методът не работи, но не е удачният. Контекстните менюта в Старт менюто са прилични, но не са пълноценни.

Настройките, които са налични, не са много, но не са и прекалено малко. За жалост обаче липсват някои важни, като опция за контрол на прозрачността и дори показване на често/последно използваните приложения. Сериозно? Всяко друго Старт меню го поддържа това.

RetroUI е .NET приложение, което автоматично значи, че няма как да е наистина леко. И не е. Само един процес е, който е прилично кротък, когато не човъркате Старт менюто, но започнете ли да работите с него, процесорът започва да се товари доста. Използваната памет също е много - 80-110 мегабайта private bytes и 120-140 мегабайта working set. Лошо, Седларов, лошо.

Приложението не е безплатно и на всичкото отгоре е общо взето ежегоден абонамент. Предлагат се различни лицензи (вариращи от 4,95 до 14,95 долара). По-евтините лицензи включват само малките актуализации (да речем от версия 2.2 до 2.3), ако сте с такъв лиценз и излезе нова основна версия (например 2.2 -> 3.0), ще трябва нов лиценз. Независимо с какъв лиценз сте и какви актуализации се поддържат, те са валидни само за 1 или 3 години. И всичко това за продукт, който реално не е добър. Алчност.

Авторите дори се гъбаркат и в пробната версия. Периодът за тестване е само 7 дни и постоянно се появява напомняне за регистрация. Това няма да повлияе на оценката, но го споменавам като допълнителен пример за неуважението на авторите към своите потребители.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/rui1.jpg

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/rui2.jpg

 

Плюсове и минуси:

 

+ добре изглеждащо Старт меню (макар да не е абсолютно копие на това от Windows 7);

+ превод на български

 

- недобра интеграция;

- не показва последно/често използваните приложения;

- няма опция да скрие Старт бутона под Windows 8.1;

- много високо потребление на системни ресурси;

- платено приложение с много алчни лицензи.

 

Оценка

По принцип платените лицензи в тези програми не ги считам за минуси, освен в текущия случай, защото RetroUI е калпаво приложение и самите лицензи са много алчни, особено за това, което се предлага насреща. Оценката е 0,5.

 

 

Снимки (това е от версията за Windows 8.1)

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/rui3.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/rui4.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/rui5.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/rui6.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/rui7.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/rui8.png

Link to comment
Сподели другаде

Start Menu X

Автор: OrdinarySoft

Текуща версия (към момента на публикуване на ревюто): 5.02

Лиценз: Безплатен (Freeware)

Превод на български: да

Връзки: Официална страница | Изтегляне

 

Инсталация

Инсталацията на Start Menu X е типична като за много други приложения. Нямам забележки.

 

Ревю и впечатления

Старт менюто е доста различно от това в Windows 7. Вляво е колоната с основните обекти, а вдясно се отварят под-менюта. Струва ми се обаче, че е повече "различно лошо" отколкото "различно добро". Просто не ми допада особено външния вид. Менюто напомня повече на това от Windows 98, но не е и същото като него. Иначе има добре пресъздадени контекстни менюта и могат да се добавят и премахат елементи от Старт менюто, за да се персонализира повече. Като цяло менюто ми се струва прилично пъргаво, за разлика от някои други тествани.

Настройките му обаче не са много. Липсва настройка на прозрачността, което поне за мен е важно. Има избор на кожи, но те са по-скоро семпли темички, които сменят основно цветовете. Леко интересно е, че се предлагат опции за настройка на клавишни комбинации за извикване на някои функции на Старт менюто.

От потреблението на системните ресурси определено може да се иска повече, но в никакъв случай не е и толкова зле, колкото други приложения тук. Процесът е един. Процесорът е постоянно ангажиран, което не е желателно. По време на работа със самото меню потреблението на процесорния ресурс нараства, но няма такива резки скоци, както при други приложения. Откъм памет забелязвам средно 25 мегабайта private bytes и 50 мегабайта working set. Не е малко, но има и по-зле.

Преводът на програмата реално не е вграден, а се използва преводът на самата операционна система. Т.е. какъвто е езикът на Windows, такъв ще е и на Старт менюто.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/smx1.jpg

 

Плюсове и минуси:

 

+ нестандартно Старт меню (ако търсите такова);

+ превод на български (посредством езиковия пакет на Windows;

+ безплатно приложение без придружаващи го боклуци;

 

- нестандартно Старт меню (ако не търсите такова);

- бедно откъм настройки;

- високо потребление на системни ресурси.

 

Оценка

Гали окото и не струва пари, но това не може да компенсира недостатъците му. Оценката е 1.

 

 

Снимки (това е от версията за Windows 8.1)

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/smx2.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/smx3.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/smx4.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/smx5.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/smx6.png

Link to comment
Сподели другаде

ViStart

Автор: Lee-Soft

Текуща версия (към момента на публикуване на ревюто): 8.1

Лиценз: Безплатен (Freeware)

Превод на български: не

Връзки: Официална страница | Изтегляне

 

Инсталация

Инсталацията на ViStart е типична като за много други приложения. Нямам забележки.

 

Ревю и впечатления

За разлика от някои други приложения в списъка, ViStart не поема рискове да е нещо повече от едно стандартно Старт меню. За смяна на външния вид се ползват различни кожи (skins). Приложението пристига с 4 такива, но на сайта му можете да си свалите още, като някои от тях са доста добри. Казано иначе: на външен вид менюто е докарано много добре. За жалост с това се изчерпват положителните му страни. Интеграцията му не е особено добра. Има някакви контекстни менюта, но не са точно пресъздадени.

Бедността на настройки също не спомага за положението. Най-най-основните са налице, но нищо повече. Липсва настройка за прозрачността.

Ако се надявате това да е лекичко приложение, което да не точи системни ресурси, ще бъдете разочаровани. При мен имаше постоянен тормоз на централния процесор, дори и когато всичко е в покой и при работа с менюто се наблюдават резки скокове. Потреблението на памет не е трагично, но не е ниско - трите процеса консумират около 25 мегабайта private bytes и около 40-45 мегабайта working set.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/vs1.jpg

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/vs2.jpg

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/vs3.jpg

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/vs4.jpg

 

Плюсове и минуси:

 

+ доста добре изгледащо Старт меню като цяло;

+ безплатно приложение без придружаващи го боклуци;

 

- лоша интеграция в системата;

- много бедно откъм настройки;

- високо потребление на системни ресурси.

 

Оценка

В общи линии бих му дал оценка 2. Ако се абстрахираме от това, че не е типичното Старт меню, не е толкова лошо написано. И все пак е лош избор за всеки, който си иска стандартното меню от Windows 7.

 

Снимки

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/vs5.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/vs6.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/vs7.png

Link to comment
Сподели другаде

Handy Start Menu

Автор: ChemTable Software

Текуща версия (към момента на публикуване на ревюто): 1.92

Лиценз: Безплатен (Adware)

Превод на български: не

Връзки: Официална страница | Изтегляне

 

Инсталация

Инсталацията се опитва да ви пробута Reg Organizer. Като изключим това е стандартна и дори елементарна.

 

Ревю и впечатления

Още едно приложение, което се опитва да предложи нещо ново. В случая Handy Start Menu има за цел да групира всичките ви приложения в отделни категории и може да проверява за техни нови версии. В общи линии това е. Няма какво друго да се каже.

Откъм потребление на системни ресурси приложението не се справя никак цветущо. Самото то има 2 процеса, които са доста кротки през по-голямата част от времето, дори и когато се работи със Старт менюто. Натоварването при мен беше от explorer.exe. Явно библиотеката, която Handy Start Menu добавя и която се зарежда от Windows Explorer, е наистина много зле написана.

Приложението може да се похвали... с почти никакви настройки и липса на превод на български.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/hsm1.jpg

 

Плюсове и минуси:

 

+ ъм... безплатно е;

+ опитва се да направи нещо различно;

 

- опитва се да направи нещо различно;

- всичко останало.

 

Оценка

Повече от 1 не бих могъл да присъдя на Handy Start Menu. Има някаква по-различна идея и не струва пари, но дотам.

 

Снимки

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/hsm2.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/hsm3.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/hsm4.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/hsm5.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/hsm6.png

Link to comment
Сподели другаде

Power8

Автор: ChemTable Software

Текуща версия (към момента на публикуване на ревюто): 1.4.4.628

Лиценз: Безплатен (Freeware)

Превод на български: не

Връзки: Официална страница | Изтегляне

 

Инсталация

Инсталацията е типична като за много други приложения. Нямам забележки.

 

Ревю и впечатления

Power8 е от различните Старт менюта. Не изглежда коренно различно от типичното Старт меню, но не е и особено близко до него. В лявата част се намират препратки към приложенията и поле за търсене, което търси и в Интернет, а вдясно се намират системните обекти (This PC, контролният панел и др.), както и бутоните за изключване/рестартиране/и т.н.

По някаква странна причина приложението не е настроено да се стартира автоматично с Windows, така че ще трябва да активирате тази опция в настройките му. Говорейки за настройки, програмата няма такива за прозрачност или прескачане на Метро екрана. А и като цяло настройките, които предлага, не са никак много. Приложението би трябвало да може и да показва най-често използваните програми, но за жалост при мен тази функция не работеше.

Както повечето програми, описани в темата, тази също не е лека. В покой натоварването е минимално, но по време на работа с менюто се забелязват резки скокове. При мен програмата използваше между 30 и 50 мегабайта private bytes и между 50 и 60 мегабайта working set.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/p81.jpg

 

Плюсове и минуси:

 

+ много различно от типичното Старт меню (ако търсите такова);

+ безплатно е;

+ частичен превод на български посредством езиковия пакет за Windows;

 

- много различно от типичното Старт меню (ако не търсите такова);

- бедно откъм настройки;

- високо потребление на ресурси;

- лоша интеграция в системата;

- не показва последно/често използваните програми.

 

 

Оценка

Струва ми се, че 1 е подходяща оценка за Power8.

 

Снимки

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/p82.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/p83.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/p84.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/p85.png

Link to comment
Сподели другаде

Spesoft Windows 8 Start Menu

Автор: Spesoft

Текуща версия (към момента на публикуване на ревюто): 1.3

Лиценз: Безплатен (Adware)

Превод на български: не

Връзки: Официална страница | Изтегляне

 

Инсталация

В инсталацията няма нищо нестандартно. Има обаче OpenCandy, така че ви бъде предложен алтернативен софтуер. При мен това бяха Pokki и TuneUp Utilities. Иронично е предложението на първата от двете, защото тя има същата цел като приложението, което се инсталира, т.е. конкуренция така да се каже. Интересно наистина.

 

Ревю и впечатления

Това е най-некадърното приложение за Старт меню от всички. Не изглежда ужасно, но и не изглежда никак добре. Има някакви контекстни менюта, но не за всички елементи. Интеграцията му е лоша. Няма никакъв превод на български. Настройките, които предлага, са... две. Буквално две! WTF?!

Използваните системни ресурси хич не са малко: процесът на програмата консумира процесорно време дори и в покой (дори и да е малко), а при използване на Старт менюто има резки скокове. Използваната памет при мен беше около 40 мегабайта private bytes и около 50 мегабайта working set.

Превод на български няма.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/sw8sm1.jpg

 

Плюсове и минуси:

 

+ ъм... безплатно е;

 

- липсва превод на български;

- високо потребление на системни ресурси;

- недобре изглеждащо Старт меню със зле изрязани(?) бутони;

- буквално две опции за настройка;

- лоша интеграция;

- не поддържа Windows 8.1

 

Оценка

Понеже реално погледнато работи (т.е. не е 100% безполезна), не мога да дам 0, така че ще дам 0,5. Просто това приложение е най-близо до пълен боклук от всички в тази тема.

 

Снимки

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/sw8sm2.png

Link to comment
Сподели другаде

StartIsBack

Автор: Stanislav Zinukhov

Текуща версия (към момента на публикуване на ревюто): 2.1.2 / 1.5.2

Лиценз: Платен (Trial), $2,99

Превод на български: да

Връзки: Официална страница | Изтегляне (Windows 8) | Изтегляне (Windows 8.1)

 

Инсталация

Инсталацията не е типичната с бутони Next/Напред, но си остава много бърза и лесна. В началото ще бъдете попитани дали програмата да бъде инсталирана само за текущия потребител или за всички. Ако изберете първия вариант, програмата ще се инсталира в потребителската папка. В противен случай ще се инсталира в Program Files. Напълно нормално, просто споменавам информативно.

 

Ревю и впечатления

Повечето приложения в темата са... (почти) боклуци. За контраст, StartIsBack е отлично приложение. Старт менюто е пресъздадено страхотно, интеграцията е отлична, всички контекстни менюта са там, където трябва да са.

Количеството настройки не е огромно, но не е малко и има всичко нужно. Потреблението на системни ресурси е минимално, защото няма никакви допълнителни процеси. Вярно, има библиотеки, които се зареждат в Windows Explorer, но всяко друго приложение тук добавя такива. Има превод на български, който се активира, когато и самата операционна система е на български (т.е. с български езиков пакет).

Програмата е платена и струва $2,99. Лицензът е, така да се каже, доживотен, т.е. важи за всички бъдещи версии на програмата.

Приложението се предлага в две версии: за Windows 8 и за Windows 8.1. Пробната версия е активна 30 дни.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/sib1.jpg

 

Плюсове и минуси:

 

+ отлично пресъздаване на Старт менюто

+ достатъчно опции за настройка;

+ отлична интеграция в системата;

+ изключително ниско потребление на системни ресруси;

+ превод на български;

 

- единственият минус на това приложение е, че струва пари, но предвид качествата определено си заслужава всеки цент.

 

Оценка

Категорично 5. Може и да струва пари, но цената е общо взето символична, а и лицензът е доживотен, така че това няма да не повлияе на оценката.

 

Снимки

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/sib2.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/sib3.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/sib4.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/sib5.png

Link to comment
Сподели другаде

Start8

Автор: Stardock

Текуща версия (към момента на публикуване на ревюто): 1.31

Лиценз: Платен (Trial), $4,99

Превод на български: да

Връзки: Официална страница | Изтегляне

 

Инсталация

Инсталацията е стандартна. Ще ви се предложи инсталацията и на ModernMix (друг продукт на същата фирма), спокойно можете да махнете отметката.

 

Ревю и впечатления

Start8 е едно трите приложения, които са наистина добри. Старт менюто е пресъздадено отлично, интеграцията е чудесно, всички контекстни менюта са налице.

Количеството настройки не е огромно, но не е малко и има всичко нужно. Потреблението на системни ресурси е минимално. Приложението има 2 процеса (от които един е услуга), но те заемат изключително малко ресурси: общо взето никакво процесорно време, около 1 мегабайт private bytes и между 1 и 4 мегабайта working set.

Програмата е платена и струва $4,99. Лицензът покрива всички бъдещи версии. Условието е, че има ограничен брой активации (не знам точно колко, просто видях такива теми във форума на програмата). Когато те се изчерпят, най-вероятно ще се наложи да се обърнете към авторите, които да ги занулят и отново да имат активации. Това не струва пари, но е леко неудобно, ако ще преинсталирате по-често.

Превод на български има и той се активира автоматично, ако използвате български езиков пакет.

Друга добра новина е, че това е софтуер на Stardock, които имат дългогодишен опит и дори от Microsoft им имат доверие и използват техни продукти, което е общо взето сертификат за качество. Можете да мразите Microsoft и техните бизнес практики, аз също не ги харесвам особено, но откъм писане на софтуер хората знаят какво правят и щом те използват въпросните външни продукти, значи има причина.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/s81.jpg

 

Плюсове и минуси:

 

+ отлично пресъздаване на Старт менюто

+ достатъчно опции за настройка;

+ отлична интеграция в системата;

+ изключително ниско потребление на системни ресруси;

+ превод на български;

+ софтуер от компания, на която Microsoft има доверие.

 

- може би, че струва пари, но предвид качествата определено си заслужава всеки цент;

- ограничен брой активации, след което трябва да се занулят от поддръжката на приложението.

 

Оценка

Тук има някой-друг подводен камък - в инсталацията има ненужна "добавка", която може да не е опасна или някакъв боклук, но все пак си остава излишна; също така лицензът има ограничен брой активации. От друга страна, това са дребни неща, а и самият факт, че софтуерът е на Stardock, компенсира нещата. Оценката е 5.

 

Снимки

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/s82.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/s83.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/s84.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/17246/s85.png

Link to comment
Сподели другаде

Заключение

 

От общо 13 тествани приложения 10 са абсолютна загуба на време. Трите кадърно създадени приложения, които заслужават внимание, са: Classic Shell, StartIsBack и Start8. Реално погледнато всяко от тях е отлично, така че не мога да се наема да препоръчам някое от тях. Ако искате да разполагате с максимално количество настройки и/или искате Старт меню като в Windows 98, и/или искате приложението да е безплатно, тогава само Classic Shell ви устройва.

 

Интересното е, че няма приложения, които да са по средата. Има 3 отлично създадени приложения и 10 боклука, но няма приложения, за които да може да се каже "да, прилична програма е, но има и по-добри". Проблемът на калпавите програми е, че се опитват да създават свои Старт менюта, вместо да използват наличните в операционната система интерфейси и функции, което ги прави тежки, зле интегрирани и неефективни.

 

Ами, това е. Ако случайно има желаещи, мога да навляза в повече подробности (евентуално в отделна тема) за избрано приложение (от въпросните 3 кадърно реализирани).

 

Ако имате някакви предложения или въпроси, пишете.

 

 

Night_Raven / SoftVisia.com

 

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...