Jump to content

Ръководство: Как да променим (разменим) буквите на устройствата


Препоръчан пост

Когато добавяте нов диск, оптично устройство, USB флаш памет или друго дисково устройство (под дискови устройства в това ръководство имам в предвид всякакви устройства за съхранение на информацията, които се инсталират като хардуер в системата ви и имат собствена идентификация чрез буква от латинската азбука в My Computer), Windows автоматично му присъединява буква от латинската азбука и обикновено присъединява първата свободна буква подред. Т.е. ако имате един твърд диск, който има само един дял и едно записващо устройство, то ако добавите друго дисково устройство, Windows ще му постави буквата "Е", понеже твърдия диск ще бъде с "С", а оптичното устройство - с "D". Понякога това може да е объркващо и дразнещо, защото Windows, както и специализираните файлови мениджъри подреждат дисковите устройства по азбучен ред.

Често потребителите желаят да разменят буквите на устройствата си, да поставят дадено устройство на края на списъка с устройства и т.н, и за целта или позват скъпи и сложни програми или изобщо не могат да се справят. Има един лесен начин с помощта на един вграден модул в самия Windows.

 

Преди да започна с действията (които не са никак сложни между другото) искам да обясня малко за устройствата и буквите. Всяка система разполага с поне едно дисково устройство, което е твърд диск. В твърдия диск могат да се записват файлове и да се създават директории, които да обединяват групи от файлове или други директории. Докато файловете се обозначават с поредица от символи и цифри, последвани от точка и още три символа (разширението на файловете), а директориите се обозначават с поредица от символи и/или цифри, то дисковите устройства се обозначават с буква от латинската. Тук трябва да отбележа, че ако разделите твърдия си диск на няколко части, то всяка част ще бъде възприемана от Windows като отделно логическо устройство и ще му бъде присъединена буква. Например ако имате един твърд диск и го разделите на три части, тогава ще имате устройства с букви C, D и E.

 

Така, вече уточнихме, че всяко устройство или дял на твърдия диск има своя собствена буква. По-горе споменах за определена зависимост, в която Windows присвоява буквите на различните устройства. Ето какво означават някои от буквите:

"А" - тази буква е запазена за флопи дисково устройтво

"В" - тази буква е запазена за второ флопи дисково устройство. Тези две букви могат да бъдат присвоявани само за такива устройства.

"С" - обикновено това е първия дял на твърдия ви диск.

"D" до "Z" са всички следващи устройства, които са присъединени към вашата система. Това могат да бъдат допълнителни дялове на твърдия ви диск, други твърди дискове, оптични устройства (CD-ROM-ове, записвачки, други оптични устройства, архивиращи устройства и др), USB флаш памети, дигитални фотоапарати, камери и т.н. За тази поредица от букви зависимостта е следната - първо се присъединява буква на първия дял на друг хард диск, после на логически дялове на първия или всеки следващ твърд диск, после на оптични устройства, после на останалите изброени по-горе устройства.

 

След толкова много обяснения е време да разясня как реално можете да смените буквата на някое устройство. Ще ви дам един пример с мен защо да искате да смените буквата на някое устроство. Винаги съм имал повече от един твърд диск и при всяко закачане и разкачане на втория ми твърд диск буквите винаги се разместваха и CD-то минаваше от E на F и обратно. Веднъж поисках да направя CD-то с буква "Н", за да може винаги когато закачам един или два твърди диска (независимо колко дяла имаха те), CD-то винаги да си е с буквата "Н". Затова изпозвах следния вариант, който ви препоръчвам и на вас:

 

Отваряте Windows Management модула по следния начин: чукнете бутона Start и изберете последователно Settings -> Control Panel -> Administrative tools -> Computer Management. В новопоявилия се прозорец изберете Disk Management:

http://pics.softvisia.com/design/pics/1720/picture07bi6.jpg

 

В лявата част ще видите различните модули на Disk Management приложението, а в лявата част се намира модула за управление на дисковите ви устройства. В горната част на този модул можете да видите всички дялове на твърдите дискове, които сте инсталирали, както и закачени USB устройства (в моя случай има четири твърди диска и едно USB устройство). В тази част разполагате с подробна информация за дяловете ви, като капацитет, свободно простраство, файлова система и др. Под тази секция можете да видите отново инсталираните дялове и физически устройства, само че представени графично. Принципа на подреждане тук е че дяловете на първия (master) диск се подреждат първи и съответно основния дял (primary) е на първо място, а логическите дялове (logical) са след него. После се подреждат USB паметите и накрая оптичните устройства (CD-ROM, записвачка и други). Това описание важи при моя случай, но общо взето е така с всички компютри.

 

За да промените буквата на дадено устройство (без основния дял С), трябва да чукнете с десен бутон върху него и ще ви се появи следното меню:

http://pics.softvisia.com/design/pics/1720/picture08kr6.jpg

 

От това меню изберете "Change Drive Letter and Paths...". Ще ви се появи следния прозорец:

http://pics.softvisia.com/design/pics/1720/picture09dc9.jpg

 

В него просто чукнете бутона "Change...", при което ще ви се отвори нов прозорец:

http://pics.softvisia.com/design/pics/1720/picture10gt1.jpg

 

Тук най-накрая можете да изберете новата буква на избрания от вас дял на твърд диск или цял твърд диск. В този списък ще видите само незаетите букви, т.е. ако дадено устройство е заело вече буквата F да речем, вие няма да можете да я ползвате. Но ако все пак искате да я ползвате, то тогава първо трябва да преместите другото устройство на някоя свободна буква и след това да преместите първото устройство на буквата F.

След като изберете новата буква на устройството ще получите съобщение със забележка, че някои порграми, които по даден начин са асоциирани с това устройство могат да спрат да работят. Това може да се получи когато например сте инсталирали дадена програма на Е устройство и после го преименувате на F. Тогава системата ви ще се опита да стартира програмата от Е и като не я намери ще даде съобщение за грешка. Полезна опция в такъв случай е Drive Mapper на PQMagic, която сканира системата ви и открива всички пътища, които водят до старата буква на зададеното устройство и ги променя, така че да водят към новата буква на устройството (дела).

 

 

Ето как можете да направите това действие и чрез системните регистри. За целта следвайте следните стъпки, описани на сайта на Microsoft:

 

1. Направете пълно копие на системата ви и създайте restore point.

2. Включете се като Administrator.

3. Стартирайте Regedt32.exe (от менюто Run...).

4. Отидете на следния ключ от регистрите:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\MountedDevices

5. Изберете MountedDevices.

6. От менюто Security изберете Permissions.

7. Убедете се, че администраторската група има пълни права. Върнете обратно оригиналните настройки щом приключите с всички стъпки по-надолу.

8. Излезте от Regedt32.exe и стартирайте Regedit.exe (отново от Run... менюто).

9. Открийте следния ключ в регистрите:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\MountedDevices

10. Открийте буквата на даденото устройство, която желаете да промените (например \DosDevices\C:).

11. Чукнете с десен бутон върху дадения ключ изберете Rename и въведете новата буква на мястото на старата.

 

Важното при този метод е, че трябва да използвате Regedit вместо of Regedt32, за да преименувате избрания ключ от регистрите.

 

 

Ами това е общо взето - не е никак трудно и става без скъпо платени програми и много кликвания. Ако имате въпроси - питайте в тази тема и ще се постарая да отговоря.

 

Ето и малко полезни сайтове, някои от които ползвах и за това ръководство:

http://support.microsoft.com/kb/q93373/

http://en.wikipedia.org/wiki/Drive_letter_assignment

http://support.microsoft.com/default.aspx?...b;EN-US;Q223188

http://www.annoyances.org/exec/show/article02-024

 

Всички права върху текущото ръководство и картинките включени в него са собственост на автора им и нямат право да бъдат възпроизвеждани под каквато и да е форма без изричното съгласие на автора.

 

Автор: Милен Метев (Tragedy @ SoftVisia.com)

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...