Jump to content

Препоръчан пост

Четох за тази "частна мрежа", но нищо не разбрах. Може ли да ми обясните как се прави, за какво се използва, колко е надеждна и наистина ли скрива данни от интернет доставчика и разни "любопитни" хора и служби.

Link to comment
Сподели другаде

Здравей. Накратко това е защитен (криптиран) "тунел" през интернет пространството, който служи за по-сигурната комуникация с конкретен сървър или мрежа. Така че, ако имаш офис в Англия например, и искаш да комуникираш с него по защитена линия, от компютъра си в София, може да изградиш този "тунел" чрез VPN технологията. За целта ще ти трябва VPN клиент и услуга, и понеже Microsoft предлага и двете, повечето хора се спират на техните решения. Може да разгледаш как може да конфигурираш такава връзка в Windows 7 ТУК (или XP).

Има и много други решения за целта, и е въпрос на предпочитания.

 

Повече информация може да видиш в клипа ТУК (YouTube: eng.).

Link to comment
Сподели другаде

Видях как се прави мрежа, но има някакви данни като домейн, интернет адрес, име, парола, ... и нищо не направих. Можеш ли да ми помогнеш?

Имам и още един въпрос: аз искам да влизам в нета през тази мрежа. Да си сърфирам както сега, но просто да са ми скрити данните. Има ли начин да стане или тази мрежа важи само от това "офис до офис"?

Link to comment
Сподели другаде

Може да използваш тор браузър, който скрива някои данни за сърфирането (като местоположение, IP и др.).

Имай предвид, че има разлика от това да сърфираш анонимно, и да сърфираш сигурно. Т.е. информацията, която изпращаш и получаваш да е защитена.

Link to comment
Сподели другаде

Нормално е връзката през тор да е по-бавна, все пак трафика минава през много виртуални тунели, намиращи се къде ли не. Специално Tor Browser Bundle, би трябвало да предлага някаква сигурност на данните, но до колко това е така, не се знае. Когато обаче сърфираш чрез VPN, и някой се опита да пробие виртуалния ти тунел, той ще се затвори и отвори на ново място. Та дори и да успее с пробиването му, и събере информация, то тя ще е криптирана и няма да може да направи нищо с нея.

 

Друг е въпроса дали е необходимо да се прави това. За нормален потребител, който няма добра причина, тези мерки граничат с параноя.

Не трябва обаче да се забравя, че в "свободния" интернет няма такова нещо като конфиденциалност. Лични данни биват събирани, и използвани за различни (най-вече комерсиални) цели, и то в много голям мащаб. Ще е хубаво повече хора да се замислят над това...

Link to comment
Сподели другаде

Ето една програмка.В безплатния вариант има ограничени от 300МВ/ден.

Не знам защо но продължава да работи и след това.Няма осезаемо бавене на трафика.http://www.securitykiss.com/

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...