Jump to content

Проблеми и въпроси относно домашната мрежа


Препоръчан пост

Здравейте.

Мрежата включва два компютъра с ХР, лаптоп, NAS D-Link и рутер TP-Link 740N.

Единият проблем е, че още отпреди да сложа рутера - когато двата компютъра бяха свързани само с Лан-кабел - не можех да се свързвам по обичайният начин - чрез Network Places. Вместо това трябваше да отварям някаква папка и в адресното поле да пиша с цифри IP адреса.

Другият проблем се появи вероятно преди няколко дни. Донякъде случайно се свързах по Лан от телефона(Android 2.3, ES File Explorer) с основния компютър. Дотук добре :), но вчера пробвах пак и не успях - нямам представа защо. Или не съм направил нещо както трябва, или(което ми се струва по-вероятно) някакви настройки са се променили. Преди основният компютър беше на ***.101, а този в дневната - на ***.102. Сега са съответно на 102 и 103, а като включа Wi-Fi на телефона, той се появява като ***.101. Съответно един шорткът, който си бях направил на втория компютър сега не работи. Мога да го направя пак, разбира се, но ми се иска да разбера какво става за да избегна такива размествания и да мога евентуално да си включа и телефона към мрежата.

Link to comment
Сподели другаде

Проблемът с My Network Places се дължи на това, че компютрите не са в общ workgroup или между тях има рутери, които делят мрежата на сегменти чрез NAT, всеки от който е отделна частна виртуална мрежа. Проблемът в случая ти е, че имаш пуснато DHCP на рутера. Просто bind-ни определени MAC адреси на LAN карти с определени IP-та. Така IP-то на даден компютър/устройство все ще си е едно и също.
Link to comment
Сподели другаде

За това ли става въпрос:

"Address Reservation Help

When you specify a reserved IP address for a PC in the LAN, that PC will always receive the same IP address each time when it accesses the DHCP server. Reserved IP addresses could be assigned to servers that require permanent IP settings.
MAC Address - The MAC Address of the PC that you want to reserve an IP address for.
Reserved IP Address - The IP address that the Router reserved.
Status - It shows whether the entry is enabled or not
Modify - To modify or delete an existing entry." ?

 Значи изключвам DHCP от настройките на рутера и после правя "адресна резервация" - за даден МАС адрес - дадено IP. Ако разбирам правилно - после трябва ръчно да задам съответното IP на единия и на другия компютър. За лаптопа и за телефона ми е по-неясно - дали и там ще трябва да задавам ръчно IP, или както досега ще се свързват автоматично? Или мога да оставя DHCP включено по принцип и само на двата компютъра да направя "IP резервация"?

Link to comment
Сподели другаде

Ако резервираш адреси не е необходимо да спираш DHCP сървъра. В противен случай ако го спреш - трябва ръчно да настройваш IP адреси на всяко устройство, което е много неудобно.
Link to comment
Сподели другаде

Разбрах. Благодаря!

Друго, което ме интересува е - мога ли да направя някакви други настройки на рутера, за да се доближа колкото е възможно до теоретичната скорост от 100 мегабита при положение, че реалната я измервам на около 70 мегабита?

И още нещо, което ме учудва - гледам в спецификациите пише: "ports: 1 10/100 WAN, 4 10/100 LAN.....Radio data rate: up to 150 Mbps 11n". Излиза, че безжичната връзка е по-бърза от жичната и ми се губи смисъла...

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...

Не се губи смисъла, защото 150Mbps е силно теоретично, идеализирано и е raw rate на преноса. В действителност скоростта е по-ниска, а отгоре на всичкото се разделя на up/down линк при симетрично използване на връзката. 70Mbps в случая не е чак толкова лошо.

Та, безжичната мрежа не е чак толкова бърза, а смисъла е че G мрежите са до 54Mbps и с реална скорост около 2,5MB/sec, което е значително по-малко от жичният интерфейс. В случая се коменсира с LiteN разликата между жицата и безжичното или поне на теория. На практика от сапунерка няма какво много да очакваш.

Link to comment
Сподели другаде

Ще живея с това докато реша да отделя още 100-тина лева за добър рутер. Междувременно имам друг въпрос. Вследствие на последните направени от мен настройки на мрежата(bind-ване на IP-адресите на двата компютъра), се оказа че сега нямам интернет на телефона. Тоест показва ми, че има добър сигнал, но браузъра не зарежда нищо. Телефонът(Самсунг с Андроид 2.3) явно си е "харесал" адрес .102(който вече е зает) и макар че му задавам статичен адрес .104 - не иска да го смени. Някакви предложения какво да правя?

Link to comment
Сподели другаде

Може би ще помогне на някого в бъдеще - включих и вторият компютър(с адрес .102) и тогава като включих Wi Fi на телефона, същият "беше принуден" да премине на адрес .103. Предполагам, че ако включа и лаптопа, тогава телефона ще се "измести" на .104...

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...