Jump to content

Споделяне на информация между служебни компютри


Препоръчан пост

Здравейте, от години чета форума и имам и друга регистрация, но не помня достъпа й, та пиша от нов акаунт. Гледам да не ви занимавам  с глупости и винаги съм се оправял сам, но сега моля за вашето мнение като хора, вече занимаващи се със софтуер от толкова години.

Молбата ми е следната - моля да ми препоръчате програма, с която да споделям информация по няколко начина от един компютър към останалите. Както се подразбира, всички компютри са в една мрежа. Имаме една сървърна машина на която е необходимо да се сподели информацията само с определени хора, като някои от тях да могат да редактират, а другите да копират файловете, да създават нови, но не и да нанасят промени. Ако може достъпа да може да бъде контролиран до отделната информация напълно.

Отделно, предполагам ще се изисква друга програма, с която тази същата информация да може да бъде достъпа от дори чужбина, т.е. отдалечен контролиран достъп. 

Също така бях чул за софтуер, който позволява бекъп на даден компютър, като дори запазва настройките на самият компютър и при евентуален краш се възстановява през сървърната машина. 

Всякаква информация е добре дошла. Благодаря предварително. 

Link to comment
Сподели другаде

С каква ОС е сървърът? Ако е Линукс или друга подобна ОС, то тези неща, които желаете могат да станат сравнително лесно и просто.

В зависимост от това каква е топологията на мрежата ви, то най-вероятно отдалечения достъп ще стане с port forwarding или поне това ще бъде сравнително просто решение, но пак казвам, че в случая зависи от конкретната ситуация. Имате ли публичен статичен IP адрес?

Ако ОС-а, който върви на сървъра е клон на UNIX, то подобен достъп не изисква нито тежки програми, нито кой знае какви знания - ще трябва ssh достъп.

Даването на права за определени директории и папки на потребителите под Линукс също е елементарно.

 

Но всичко зависи от това каква е системата, вървяща на сървъра.

 

Относно back up-а - според мен разумното решение е RAID масив, особено ако информацията, която се пази е ценна!

Link to comment
Сподели другаде

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...