Jump to content

Въпрос за "сървър"


Препоръчан пост

Не знам дали се казва точно "сървър", но ще обясня какво имам предвид. 

Преди време гледах клип за YouTube. Даваха някаква оградена сграда, в която се съхранявали всички данни за сайта. Компютрите били под земята, за да нямало смущения. Тази постройка как се казва, това ли е сървър?

Също ми е интересно колко такива "неща" има в България и в света като цяло? Казаха, че било много скъпо да се изгради такова съоръжение и поддръжката била трудна и не евтина.

Link to comment
Сподели другаде

Много ти благодаря за информацията. Точно това ми трябваше. А можеш ли да кажеш колко такива центъра има в България, защото не можах да намеря нищо в Гугъл?

Link to comment
Сподели другаде

EDIT-тъй като без да искам изтрих мнението си, ще го напиша отначало.

 

Data center се наричат тези сгради. Всеки интернет гигант и повечето средно големи фирми използват такива сгради-гигантите имат собствени, а нормалните фирми ползват чужди. Примери за такива гиганти има много-Гугъл, Фейсбук, Туитър и т.н. и т.н. Обикновено тези гиганти имат по няколко такива центрове в различни части на света.

Идеята е простичка-вътре има т.нар.клъстер от машини. Например за инфраструктурата на една фирма, да кажем, че трябват 30 машини. 15 от машините поддържат базата с данни, 3 обработват заявките за сайта, а 2 се грижат за останалите неща. Естествено подобно разделение изобщо не е точно технически, но дава някаква представа.

Много интересно е например центъра на ЦЕРН, където се събират и обработват данните постъпващи от детекторите.

 

Дали е скъпо и трудно начинание-да, несъмнено. Дори скъпо е меко казано. 

Да вземем за пример един Data center на Гугъл. Консумираната мощност от машините е например 1 MW. Освен сметките за електричество, трябват още базови подстанции, минимум две ултра високо скоростни оптични трасета за достъп до Интернет, охлаждаща система, която да разсейва топлината и да поддържа например 17 градуса вътре, независимо от 5000 машини работещи на пълни обороти. Почти винаги подобна охлаждаща система се конструира за съответната сграда, което е наистина скъпо, тъй като изисква наемането на висококвалифицирани кадри. Отделно самото построяване на сградата, охрана, инфраструктура, генератори покриващи се един друг и можещи да поемат отпадането на стандартното електричество от мрежата, заземителни линии(не е просто да вкараш парче метал в земята) и т.н. Мисля, че порядъка става ясен.

Например един от сравнително новите центрове на Фейсбук за съхранението на данните (и не особено чистото им използване) струва 1 млрд. и 500 млн. долара, а това са само първоначалните инвестиции!

 

Пример за подобен център в България мога да дам с Лирекс, също така и Нетера. Нямам точна представа колко са тези центрове, но със сигурност мобилните оператори разполагат с такива, предполагам, че службите също имат (подслушвания и т.н.), знам за още поне 5-6 такива центрове, така че със сигурност бройката надхвърля 12-13. 

 

Самото поддържане вътре на машините е изключително голямо предизвикателство, имах възможността да чета и да се уча от човек, който се занимава с това и е наистина огромно натоварване за персонала, тоест не е както си представят хората, че машините си работят, а ти седиш пред един монитор и редиш пасианси...

 

http://www.google.com/about/datacenters/

https://en.wikipedia.org/wiki/Data_center

 

NSA също имат много такива центрове. За какво ги ползват мисля, че на всеки е ясно...

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...