Jump to content

Избор на ОС за стар лаптоп.


Препоръчан пост

Здравейте, чудя се каква дистрибуция на Линух бихте ми препоръчали за лаптоп:
Notebook: Benq Joybook R55
Processor: Intel Core Duo T2300
Graphics Adapter: NVIDIA GeForce Go 7400 256 MB

DDR1: 1GB

 

Ситуацията при Уиндоус ми е ясна с ХП няма проблеми но го ползвам с 7 . Убунту в момента е също толкова тежък, като уиндовс 7 и не виждам смисъл да ползвам тази дистрибуция, освен по леките и версии. Има ли нещо по смислено, което хората който повече разбират от Линух биха ми препоръчали?

 

 

Link to comment
Сподели другаде

Разгледай Linux Mint, би трябвало да работи добре на тази конфигурация. Peppermint OS също ще ти свърши работа; сайта им не работи в момента, но можеш да я изтеглиш примерно от тук. Ако търсиш нещо още по-леко - разгледай Slax Linux и SliTaz.

Link to comment
Сподели другаде

Определено с този хардуер няма да има проблеми да се подкара и нормална пълноценна дистрибуция. Моят съвет-Debian 7 LXDE или XFCE по избор. Над 38 000 пакета готов за инсталиране софтуер, инсталация, която няма да затрудни дори начинаещ, GNU-съвместими лицензи и политика на разработчиците, но освен FOSS драйвърите в репозиториите, има и такива със затворен код, тоест почти не съществува хардуер, който да не може да се подкара. Изключителна стабилност-ясно е на всеки, че Линукс като цяло се слави със стабилност, но Дебиан се откроява дори на този фон. Инсталирането на софтуер става буквално с два-три клика на мишката, обикновено всички програми от free света имат .deb пакети, което е наистина голямо улеснение. Огромна общност от потребители, съответно има наистина много хора, които могат да помогнат с решаването на евентуални проблеми.

 

Друг вариант е Fedora отново с LXDE или XFCE, също доста добър избор, най-новите версии на различни програми обикновено се появяват именно за Федора. 

 

CrunchBang е друга много добра дистрибуция, идва с Openbox, което я прави значително по-лека от стандартните графични среди. Правена е на основата на Дебиан, тоест идва с неговите репозитории и готов за инсталиране софтуер.

 

Ако пък имате малко по-добра идея от Линукс, бих препоръчал Arch. Има много позитивни неща, пакетния мениджър и т.н., но за Арча-а трябва малко повече четене, докато се инсталира и настрои да работи.

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря ви много за отговорите. Споделям мнението на as9993, лаптопа не е много нов, но малките дистрибуции, който се стартират от Флаш/CD не са ми присърце за постоянна операционна система. Биоса му не поддържа опция за  буут от флаш така или иначе. Mint е реално или Убунту или Дебиан, вече съм го вземал под лупа и ми харесва. Но с моите ограничени познания за Линук не виждам голяма разлика с Убунту освен това че ползва своите Mate и Cinema. PCLinuxOS изглежда интересно, на сайта си твърдят че е специално за по стари машини или за cloud computing където се използват машини с доста ограничени ресурси. Мога да го тествам как се справя. Но наистина мисля да се пробвам с Debian. Знам че е една от най-известните дистрибуции, който са зародили много други такива. До сега си мислех че ще ми е прекалено труден да го използвам, но какво пък човек винаги се учи.

Link to comment
Сподели другаде

Debian беше труден за инсталиране и настройка преди години. Сега инсталацията му не е по-трудна от коя да е инсталация на Windows. 

До колкото си спомням имаше една тънкост при пускането на wireless Интернет под XFCE, тоест ако изберете нея, може да попитате.

Успех!

http://www.debian.org/intro/why_debian

Link to comment
Сподели другаде

Да сега Дебиан 7 е модерен Линукс толкова модерен и лесен за инсталация че малко са се олели :) Ето какво ме смути леко при него, забелязах този бъг и се чудех дали някой друг му е направил впечатление. Явно на много хора им е направило. В настройките за апдейти на дебиан има раздел който посочваш как да се апдейтва самия ОС но вместо Debian е написано Ubuntu .... Linuxmint са се изложили по същия начин. Ако някой се интересува ето снимка :) http://i.imgur.com/9bUJX.png

Ако не зачитаме това, за сега Дебиан ми харесва на виртуална машина и всичките програми, който са поостарели могат да се заменят с актуалните им версии. Под въпрос остава дали ще успея да си инсталирам видео драйверите и евентуално по нов Kernel.

Link to comment
Сподели другаде

Хм, аз ползвах Дебиан за последно, когато на дневен ред седеше версия 6.0.5. Тогава не видях да има някакви проблеми от подобно естество. Ще докладвам тази грешка възможно най-скоро, така че да бъде премахната (а и в предвид, че не харесвам и откровено казано презирам Убунту, мисля, че е разбираемо).

 

Иначе като цяло препоръките са да се инсталира т.нар. Testing, заради по-новите версии на програмите и малко по-новия кернел.

Специално при Дебиан не съм прибягвал до компилиране на нов кернел, но не мисля, че би представлявало проблем нещо такова да се направи. Естествено, стандартните стъпки, като backup на данните и т.н. е нормално да се направят...

 

Иначе, на лице е и опцията да се свали т.нар. minimal CD и да се качат само нужните работи без допълнителните, често ненужни неща, които идват с DVD и Live CD, така че може и да се откажем от супер модерните инсталации, като за първолаци.

 

Обикновено няма никакви проблеми при инсталацията на драйвъри, най-често освен със сорс, в сайтовете на производителите драйвърите могат да се намерят във вида на .deb пакети, което прави инсталацията елементарна.

 

EDIT-Днес, вторник, имах малко повече свободно време и мислех да докладвам за грешката. Оказа се обаче, че отдавна е докладвана и се очаква да бъде поправена в следващото stable издание. 

http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=691681

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...