Jump to content

Правила и съвети за писане на ръководства


Препоръчан пост

Преди да се оплачете от нещо, моля прочетете настоящата тема. В нея се описват някои задължителни правила, които трябва да се спазват при писане на ръководство, както и съвети и препоръки. Прочетете я внимателно! Ако имате предложения или въпроси, предлагайте/предлагайте без да се притеснявате. Темата е точно за това.

 

Наблюдава се засилващ се интерес към този раздел не само откъм четящите, но и откъм авторите. Все повече хора се решават да напишат ръководство за дадена програма, което може само да ни радва. И все пак форумът е сериозно място и е редно всичко, което се публикува, да е издържано като съдържание и да има добър вид.

За целта е направен специален раздел ("Ръководства в процес на разработка"), чиято цел е всеки, който желае да напише материал, да има къде да го публикува и обработва преди да го пусне в официалния раздел. Това е един вид чернова. Разделът се вижда само от регистрирани потребители.

Ще се опитам да очертая някои правила при създаване на ръководство и да дам съвети и напътствия.

 

Съдържанието на темата подлежи на промяна.

 

Какви видове ръководства има всъщност?

Ръководствата могат да се разделят на теоретически и практически:

- Теоретическите са тези, които описват подробно дадена програма (менюта, настройки и функции) и дават съвети за добра настройка на програмата и как ефективно да се ползва. Прилагат се снимки (скрийншоти) за по-добро визуално възприемане на информацията. Ако програмата е наистина доста обемна, може да се наблегне на по-важните опции, но ако програмата е малка, то е редно да се опише цялата. Не е редно да се пише ръководство за малка програма и да се опишат няколко опции ей така набързо и това да се счита за ръководство.

- Практическите ръководства се концентрират върху изпълняването на конкретни задачи. Обяснява се подробно изпълнението на действието и се дават съвети и разяснения. Прилагат се и снимки (скрийншоти) за по-лесно запомняне на извършваните действия.

 

На какви програми да се правят ръководства?

Ясно е, че програми като Notepad и калкулатора на Windows например нямат нужда от ръководства. Пишете ръководства за програми, които познавате добре и сте убедени в това, което пишете. Ако просто си търсите дадена програма, за да се разпишете, по-добре не го правете. Писане на ръководство за не много ясна за вас програма е нежелателно. По този начин можете да объркате и заблудите потребителите и кой знае това до какви последствия може да доведе. Освен това ще се чувствате неловко ако ви се зададе въпрос относно програмата и вие не можете да отговорите. Вместо да напишете недобро ръководтсво, по-добре използвайте времето и правете това, което го можете добре. Така ще помогнете повече на форума, а и на себе си.

Да повторя: ако наистина имате желание да направите ръководство, нека да е на програма, от чието ръководство наистина би имало смисъл и нека ръководствата са максимално подробни и изчерпателни.

Ако дадено ръководство бъде сметнато за непълно, ненужно или зле написано, ще бъде осъществена връзка с автора му за уточняване на ситуацията.

 

Съдържание и стил

Независимо дали пишете практическо ръководство за дадена програма (как да се извършат конкретни действия с нея) или пишете по-скоро описание на програмата и разяснявате опциите й, всичко е редно да бъде обяснено на достъпен и лесен за асимилиране език. Не бива да е на твърде висок стил, защото по-неопитните потребители ще изпитват затруднения при четенето, но не бива и да е прекалено елементарно, защото може да е изнервящо, а и не се научават нови неща. При напипването на златната среда се получава материал, в който все пак има терминология, но е поднесена така, че потребителят хем разбира материала, хем научава нещо ново и обогатява знанията си, а именно това е целта ни.

Ето и още:

- В началото на материала включете информация за програмата: официална страница, линк за изтегляне, лиценз, размер и някоя друга характерна особеност ако сметнете за необходимо.

- Напишете нещо за увод. Опишете с няколко изречения за какво е програмата, какво ще се опише в ръководството и всяка друга информация, която да спомогне четящият потребител да премине плавно към същината.

- Драснете и нещо и за заключение. Цяло ръководство сте написали, за някой-друг ред заключение ли ще се скръндзите. Придава на материала завършен и стегнат вид.

- Въздържайте се от използването на транскриптирани чужди думи като "сейвам", "лоуднете", "едитвам" и др. По-опитните потребители ще е ориентират, но за по-начинаещите, такива думи действат объркващо. Освен това и звучат глупаво. Използвайте българските преводи като "запазвам", "заредете", "редактирам".

- Не бъдете лаконични, обяснявайте по-подробно, особено неща, които сметнете за тънкост.

- Можете да ползвате помощни средства, но избягвайте да предоставяте само един превод на помощния файл, освен ако той не е наистина изчерпателен и добре обяснен. Просто включената в помощния файл информация не винаги е достатъчна и ръководството ще е непълно. И все пак...

- ...ако смятате, че помощния файл е достатъчно изчерпателен и решите да го преведете (или превеждате готова информация отнякъде), укажете това в ръководството и споделете източника. Редно е да се знае откъде е взет текста, който сте превеждали/ползвали, а и няма нищо срамно да се преведе вече готов текст. Това също си е труд.

- Нека материалите са писани на "вие". Не "Вие", не "ти", а "Вие". Дори и да пишете нещо по заявка на някой потребител, вие го пишете за всички и е редно да се обръщате подобаващо. Изписването на "Вие" с главна буква означава обръщане към един човек, затова, когато се налага да изписвате местоимението, пишете го с малка буква.

- Всеки материал е желателно да бъде съпровождан от картинки от програмата (скрийншоти). Те служат за илюстрация на думите ви и са съществена част от всяко ръководство, не ги пренебрегвайте.

- Избягвайте използването на емотикони. Не пречи да има някоя-друга, но все пак пишете ръководство, а не фейлетон.

 

Оформяне на текста и изглед

Информацията и съдържанието са едната страна на монетата, а как ще изглежда всичко това - другата. Желателно е всичко да има чист и спретнат вид. Използвайте удебелен шрифт, курсив, подчертаваща линия и цветове, но не прекалявайте. Това са много полезни екстри и спомагат материала да изглежда добре и да улеснява четящия потребител. Мислете за тях като подправки към ястие - без тях е постно, но и никой не обича пресолено ястие, нали така.

И още:

- Старайте се да пишете правилно и грамотно. Всеки материал ще бъде преглеждан за правописни, пунктуационни и други подобни "козметични" грешки, които ще бъдат коригирани, но това все пак не пречи да се стараете при писането.

- За основен текст на материала използвайте стандартния размер и цвят. Не пишете материала си изцяло в удебелен шрифт или в някакъв цвят. Същото важи и за размера на буквите - използвайте го само, когато е нужно.

- Когато ползвате картинки и са доста големи, е желателно да ги оразмерявате за да не излизат извън пределите на екрана и да развалят структурата на текста.

- Когато давате дълги линкове, по-прегледно е да са в следния вид: тема, а не http://www.softvisia.com/forums/index.php?showtopic=1654 (линкът води към текущата тема).

- Не пишете "незнам", а "не знам". "Не" е отделна дума.

- Избягвайте съкращения. Не заменяйте един/една/едно с "1". Избягвайте да използвате "в/у" за "върху" , "м/у" за "между" и др. Съкращения като "т.н.", "др." не се броят.

 

Други

- Запазвайте картинките в PNG или GIF формат. Това са формати без загуба на качество и за скрийншоти на програми са по-добри от JPG както откъм качество, така и откъм размер. Особено PNG.

- Ако имате нужда да качвате картинки някъде, това може да стане както на отделни хостове, така и на SoftVisia. По ваше желание ще ви бъде заделено пространство на FTP сървъра на SoftVisia с първоначален размер на 10MB, където ще можете да си качвате картинки и други файлове, които са ви нужни за ръководството/статията. Просто се свържете с администратор по лично съобщение и мястото ще ви бъде отпуснато. При нужда отпуснатото пространство ще бъде увеличено. За целта отново се свържете с администратор или модератор. Ако по някаква причина не желаете да ползвате SoftVisia като хост на картинките си можете да ги качвате на http://imageshack.us/, http://www.picvalley.net/ или http://www.photobucket.com/. Последният сайт изисква безплатна регистрация.

- Укажете в края на материала си, че той е ваш и че е забранено възпроизвеждането му, както и на части от него без разрешението ви. Нека има.

- Ако ви потрябва речник, ето безплатен, онлайн такъв на сайта на Eurodict.

 

Съдържанието на темата подлежи на промяна. Приемат се идеи какво още да се добави към темата.

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 months later...

Пояснение за изображенията:

Защо PNG (или GIF) вместо JPG? PNG и GIF са lossless формати (без загуба на качество), докато JPG е lossy (със загуба на качество). PNG е проектиран като подобрен наследник на GIF и в много отношения е така. Той използва метод на отгатване какъв ще е цвета на следващия пиксел на реда в картинката на базата на предишния и изважда предполагания цвят от истинския такъв. Така компресията е по-ефективна отколкото ако се направи стандартна компресия на целия ред. Особено ако следващия ред е подобен на предишния, а в шотове на прозорци в Windows (и подобни) изображенията са еднотипни, с малко на брой цветове и с резки промени в цветовете. Тук се проявява силата на PNG. JPG е проектиран за компресия на по-сложни картинки като тапети (wallpapers), и други по-големи и с плавно преливащи се цветове изображения. Той се проваля тотално при компресирането на прости картинки. Преди да премина към картинките за доказателство и сравнение ще обърна внимание, че PNG има по-добра компресия от GIF, но понякога не изглежда така. Зависи какъв софтуер ще се използва за конвертиране на изображението. Понеже GIF форматът е ограничен до 256 цвята, а PNG не е, някои софтуерни продукти не намалят цветовата палтира при компресиране в PNG и потребителят може да остане с впечатление, че PNG има по-лоша степен на компресия. При равностойни цветови палитри PNG издухва GIF. Photoshop например подхранва идеята, като не се справя добре с енкдоирането в PNG. Ето и картинки за сравнение, за компресия съм използвал ACDSee 3.1, която си ми е и стандартната програма за гледане на картинки (а не вградената в Windows):

http://pics.softvisia.com/design/pics/1654/01-calc-jpg1.JPG

1) - JPG (на максимално качество) - изглежда добре, но като размер е 41,2KB;

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/1654/02-calc-jpg2.JPG

2) - JPG (на стандартно за ACDSee 3.1 качество) - размерът пада на 15,1KB, но се вижда силно влошаване на качеството на границите на смяна на цветовете. Особено забележимо е около буквите, които са размазани.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/1654/03-calc-gif.GIF

3) - GIF - определено по-добре от JPG и то за 16,3KB. Ще жертваме 1KB в името на чисто изображение в случая. Е, ако се увеличи, се забелязват някои неправилни цветове, но това са бели кахъри и като цяло не пречат.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/1654/04-calc-png.PNG

4) - PNG - идеално - няма замазване, няма неточни цветове при увеличение, всичко е както трябва да е. На всичкото отгоре при размер 9,08KB. В случая ACDSee не намаля палитрата и въпреки това компресията е по-добра.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/1654/05-calc-png-FS.png

5) - PNG (компресирано с FastStone Image Viewer и намалена цветова палитра на 256 цвята) - забелязва се лек дефект при цвета на бутона вдясно, както и на иконката на калкулатора в най-горната лява част, но се преживява. Резултатът: 5,39KB.

 

Спокойно можете да си запазите картинките и да си ги увеличите, за да се убедите в думите ми.

Link to comment
Сподели другаде

Искам само да допълня, че за картинките аз използвам програмата FastStone Capture, с която правя "снимка" на приложението и я запаметявам в PNG формат.

 

Ето и настройките на програмата:

http://pics.softvisia.com/design/pics/FastStoneSettings.PNG

 

Аз лично избрах PNG, защото прави изображенията с достатъчно малки размери, като запазва цветовете и преливанията на цветове, за разлика от GIF.

Link to comment
Сподели другаде

В подкрепа на Night_Raven : дори смятам, че "Ръководства в процес на разработка" следва да бъде задължителен за използване. Защото там е мястото, ако трябва да се даде съвет по темата. А ако ревюто или ръководствата се пусне директно като готова тема и има неща за дооправяне ... става неприятно както за автора, така и за останалите потребители. И темата се изпълва с мнения и коментари.

 

Предложение към екипа на форума: ревюта или ръководства, които не са минали като "чернова", пуснати са директно като нова тема, а по тях има още работа, да бъдат премествани в "Ръководства в процес на разработка" и авторът да бъде уведомен за това заедно с предложенията или съветите по темата.

 

Идеята е когато потребител влезе във форума да получи достъп до "финална версия" на дадена статия.

Link to comment
Сподели другаде

Съгласен съм, че е добре ако даден материал има нужда от още обработка да се премества в съответния раздел, но разделът не би било редно да е задължителен. Не мисля, че е редно да задължаваме потребителите подобни неща. Много препоръчителен - да, но задължителен - не.
Link to comment
Сподели другаде

Въпроса определено е интересен, защото от една страна и на мен ми се иска да въведем един добър стандарт за качество на ревютата и статиите и те да минават евентуално през раздела за чернови. Така останалите потребителите и екипа ще могат да дават своите съвети и в последствие да се публикуват в разделите за ръководства. Така темите в разделите за ръководства ще са изчистени и в тях ще могат да се публикуват въпроси и допълнения, а в раздела за черновите да се дообработват ръководствата.

 

Но съм съгласен и с Night_Raven, че може би не е удачно да задължаваме потребителите да пускат статиите си първо при черновите, особено ако смятат, че са завършени и нямат нужда от допълнителни съвети.

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...