Jump to content

Препоръчан пост

mIRC е английска програма и в момента не съществува версия на чужд език. Въпреки това, mIRC не е толкова трудна за хора говорещи други езици. Повечето от бутоните, функциите и другите възможности имат възможно най-опростени команди и функции. Инсталацията на mIRC и първата употреба на IRC са често първата и единствена преграда. Ето това искаме да разрешим с този файл и неговите преводи.

 

Тази информация се превежда от Дарин Калоянов (dkaloyanov@gmail.com) и е взета от първоначално написания от Tjerk Vonck файл, който можете да намерите на http://www.mirc.co.uk/english.txt. Забележете, че Tjerk не говори на български. Въпроси относно mIRC могат да бъдат изпратени на Вhelp@mirc.com на английски език.

 

Какво е IRC.

 

IRC (Internet Relay Chat) е виртуално място за срещи, където хората от целия свят могат да се срещнат и говорят - или по-скоро - пишат. Като потребител вие използвате mIRC - малка програма, която се свързва към сървър включен в IRC мрежата. Всички сървъри са свързани помежду си и изпращат съобщения от потребител към потребител през IRC мрежата. Ще можете да се включите в дискусионна група в един от хилядите IRC канали, на една от стотиците IRC мрежи или просто да говорите със своето семейство или приятели, където и да се намират по света. Ще намерите голямо разнообразие от човешки интереси, идеи, и теми за разговор в IRC.

 

Какво е mIRC.

 

За да използвате IRC ще имате нужда от малка програма като mIRC, която е shareware IRC клиент за Windows, написана от Khaled Mardam-Bey. mIRC е приятелски IRC клиент, който е добре екипиран с вазможности и инструменти. Можете да си свалите mIRC безплатно от страницата на mIRC: http://www.mirc.com/. В този помощен файл ще Ви помогнем да свалите, инсталирате и използвате mIRC.

 

Как да се присъединим към IRC.

 

Без тревоги, ние ще Ви помогнем със свалянето, инсталацията и настройката на mIRC. Щом сте успели дотук, със сигурност ще се справите и с инсталацията на mIRC, ако не днес, то утре! Просто четете нататък и следвайте инструкциите.

 

Ако не разбирате нещо, просто препрочетете параграфа. Ако нещата не се развиват както сте очаквали в началото, можете да направите едно странично проучване и да прочетете малко допълнителна информация. Бих желал да ви препоръчам IRC въведението, което можете да намерите на http://www.mirc.com/ircintro.html. Имайте предвид, че има много помощна информация на разположение, но четенето се очаква от вас.

 

Как да си набавим mIRC.

 

mIRC се разпространява под формата на саморазархивиращи се файлове, които инсталират mIRC на вашия персонален компютър (PC), също както и повечето други интернет програми. Първо трябва да разберете с какъв тип mIRC ще работите. mIRC съществува като 16 и 32 битова програма. 16 битовата е предназначена за по-стари (16 битови) операционни системи, като Windows 3.1 или 3.11. 32 битовата е правена за 32 битови операционни системи, като Windows95, Windows98, Windows2000 или NT.

 

Предполагам, че вече знаете кой тип Ви е нужен? 16 битовият файл е наречен нещо като mircxxs.exe. Виждате ли 's'-то? То означава 'шестнадест'. 32 битовият файл е наречен mircxxt.exe. 't'-то пък, представлява числото 'тридесет и две'.

 

Сега вече сте готови да си свалите подходящия тип mIRC от някоя mIRC страница. Пуснете своя браузър (Internet Eplorer или Netscape) и отидете на http://www.mirc.com. Ще видите страница с много адреси, от които да свалите mIRC - няма значение кой ще изберете - файлът е един и същ! Разбира се, ако изберете по-близък до вас адрес, ще свалите файла много по-бързо. Просто запазете файла, който сте избрали върху вашия хард диск. Изберете директория в него, където да намерите файла по-късно. Бъдете търпеливи, свалянето на mIRC може да отнеме известно време.

 

Какво следва? Инсталация!

 

Сега, след като сте свалили mIRC, сте готови да го инсталирате на вашето PC. Помните ли името на файла, който свалихте? Потърсете го на вашия хард диск. След като го намерите, щракнете два пъти върху него. Така ще започнете инсталацията на mIRC. Програмата ще ви помоли да прочетете потребителския лиценз (договор) и да изберете директорията за инсталация - мястото, където искате да инсталирате mIRC. Обикновено това е c:\mirc\ , което е по-добре да оставите така. Натинете 'OK' няколко пъти и накрая 'Install' - вече сме сте готови! Инсталационната програма ще се заеме с цялата работа.

 

Сега пуснете mIRC за първи път.

 

mIRC е вече инсталирана на вашето PC и готва за употреба. Преди да продължите, поверете дали сте свързани с Интернет. Просто използвайте модема си както обикновено, ок? Огледайте се за малката mIRC икона някъде в Старт Менюто или в програмната група mIRC. Можете да щракнете върху тази икона, за да пуснете mIRC.

 

mIRC ще стартира за пръв път и Options менюто ще се появи. То изисква да попълните известна информация. Като начало само 'Connect' диалогът е важен. Той е първият елемент в този прозорец. Забравете за другите отвличащи възмжности. Попълнете редовете с вашето пълно име, E-mail адрес, Nickname (прякор) and Alternate (алтернативен прякор):

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/1598/setup.gif

  • Full name (пълно име): истинското Ви име (например Tjerk Vonck)
  • E-mail address(E-mail адрес): Вашият E-mail адрес (например tjerk@mirc.com)
  • Nickname(Прякор): От един до девет символа; с него ви виждат в IRC (напр., Kreet)
  • Alternate(Алтернативен прякор): Ако някой използва предния прякор, ще влезете с този (напр., Kreet2)

Ако искате можете да изберете друг IRC сървър , но стандартния 'Random US DALnet' сървър също ще свърши работа(бел. пр. - в България е най-добре да използвате някой местен и близък IRC сървър - например за България - irc.techno-link.bg, но тогава ще имате връзка само с български потребители). Не е нужно да използвате истинското си име и E-mail адрес ако искате да останете анонимни. Ох, виждате ли малкото 'Invisible mode' квадратче? Предлагам ви да го активирате, тъй като ви предпазва от това, да видят на кой сървър и в кои канали се намирате!

 

Сега, след като всичко това е нагласено, щракнете на големия 'Connect to IRC Server' бутон и ще се озовете в IRC. Поздравления! И най-хубавото е, че следващият път няма да се налага да правите всичко това отново :)

 

Какво става?

 

Спокойно огледайте наоколо... Много неща се случват. mIRC (надявам се) се е свързало с произволен DALnet IRC сървър. Този сървър Ви е изпратил няколко съобщения за положението в 'Status' прозореца. Също така, mIRC прозореца с каналите се е показал. Огледайте се внимателно - той показва избор от най-известните IRC канали по целия свят. Бихте искали да ги опитате? Можете да щракнете два пъти, върху който и да е от изброените канали.

 

Когато се присъедините към канал на екрана се отваря нов прозорец. Имената в дясната колона принадлежат на хората, които вече си приказват в канала. Лявата, по-голяма част е мястото, където се провеждат разговорите. Опитайте се да кажете 'Hi!'(бел. пр. В България е по подходящо - 'Здрасти!') на хората в канала, като напишете това в продълговатия правоъгълник в долната част на екрана и натиснате 'Enter'. Приятно писане!

 

За да напуснете канала, просто щракнете два пъти върху квадратчето, което се намира в горния ляв ъгъл на порозореца на канала.

 

Хей, това е забавно!

 

Да, така е.. Както видяхте, не беше чак толкова трудно да се свръжем с IRC. И сега, след като стигнахме до тук - има още много за откриване! Малкият списък с канали, който видяхте е далеч от завършения си вид. Има хиляди като тях по IRC мрежата. Можете да напишете /list командата, за да ги видите всички.

 

Подсещане: В 'Commands' менюто - в горния край на екрана - се намират всички основни mIRC команди. Това може да е полезно, ако не знаете какво правите.

 

Можете да се свържете към други IRC мрежи лесно. Както видяхте по-рано, във File/Options/Connect менюто можете да избирате различни IRC мрежи и други IRC сървъри. Натиснете голямото'Connect to IRC Server' копче, за да се свържете към някоя мрежа. Ще пробвате ли?

 

Ако искате да срещнете приятели в IRC, бъдете сигурни че използвате една и съща IRC мрежа. Да знаете канала, в който те се срещат, но да не знаете мрежата, е като да знаете е като да знаете улицата, но не и града.

 

Сега, след като сте инсталирали mIRC, зависи само от вас да получите опит. Отначало всичко ще изглежда объркващо, но след време ще свикнете. И не забравяйте - винаги има приятелски настроени хора, които биха ви помогнали.... просто попитайте ако имате нужда!

 

Можете да прекъснете връзката към IRC по всяко време като използвате най-горното, ляво копче на реда с бутоните. То представлява малък ключ(бел. пр. по-скоро 'светкавичка' :) Преди да се изключите , предлагам да изпробвате и другите бутони. Могат да ви потрябват по-късно.

 

Допълнителна информация.

 

За допълнителна информация, моля погледнете на следния адрес: Официалната страница на mIRC

 

Освен това вижте и в mIRC 'Help' менюто. Както ще видите, mIRC идва с два важни помощни файла - един за самата mIRC и друг за IRC като цяло. Към последния - 'IRC въведението' - съм се обръщал и преди и Ви препоръчвам да го прочетете днес или утре. 'IRC въведението' обяснява почти всички странни ситуации, в които можете да попаднете през следващите няколко дена, също както и навиците и отношениете на другите потребители в IRC към Вас!

 

Успех и много приятни часове в IRC!

 

 

Статията не е авторска и е копирана от mirc.com

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...