Jump to content

Статия: Запиши Безплатно


Препоръчан пост

Когато стане дума за запис на дискове, за много хора това е синоним на Nero. Това е програма залегнала в сърцето и ума на много от нас още от преди години, което е съвсем нормално. Преди време програмите за запис на дискове се брояха на пръсти, а Nero бързо стана лидер и любимец на потребителите. Безспорно Nero е чудесен продукт, който продължава да се развива и днес вече предлага много повече възможности от това просто да бъде записан един диск. Последните версии на софтуера надхвърлят 120mb и много от потребителите започват да се замислят дали това е най-удачният избор. В днешно време има десетки програми за запис на дискове, а не малко от тях са безплатни. Ако сте си задавали въпроса дали ви трябват всичките многобройни възможности включени в пакета на Nero, когато просто искате да запишете един диск; ако искате да спестите пари; ако искате да щадите системни ресурси; ако сте готови да надмогнете носталгията, нека заедно разгледаме някои от по-популярните безплатни варианти за запис на дискове.

 

Част Първа (четете по-надолу)

 

 

Част Втора (чукнете върху името)

 

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/1584/cdburntq2.gif

 

Както вече стана дума, има много възможности за безплатен запис на диск и е нормално начинаещият потребител да се затрудни в своя избор. По тази причина съм подбрал за вас няколко от по – добрите алтернативи, с които сега ще се запознаем.

 

Burn4Free

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/1584/burn4fqg8.gif

Официален сайт: http://www.burn4free.com/

Настояща версия: 2.3.0.0

Размер: 2.58mb

Български интерфейс: Не

 

Burn4Free е една от по – често използваните програми за запис на дискове. Първото нещо, което прави впечатление при нея е сравнително малкият размер. Burn4Free разполага със семпъл интерфейс, но неприятно впечатление ще ви направи рекламния банер, намиращ се в долния десен ъгъл. Въпреки че поддържа многоезичен интерфейс, за съжаление в дългия списък липсва български. Програмата може да записва Data и Audio CD и DVD дискове, а също така може да работи и с ISO файлове.

По мое мнение програмата не е особено стабилна. При тестов опит да бъде продължена сесия на вече записан наполовина диск, програмата разпозна предишната сесия, но при стартирането на записа увисна, вследствие на което дори не можеше да се затвори. Поради това смятам, че Burn4Free все още не е достатъчно усъвършенстван софтуер за масовия потребител. Като добавим, че програмата съдържа Adware, или по – точно инсталира допълнителен тулбар в браузъра Internet Explorer и сравнително досаден банер, това я прави неподходяща за много от потребителите.

http://pics.softvisia.com/design/pics/1584/burn4f2nb6.png

 

 

Burrrn

 

Официален сайт: http://www.burrrn.net/

Настояща версия: 1.14 beta2

Размер: 2.02 MB

Български интерфейс: Да

 

Burrrn е малък инструмент, който обаче е разработен само за запис на аудио дискове със CD-Text. Програмата поддържа всички по – разпространени формати, сред които са: wav, mp3, mpc, ogg, aac, mp4, ape, flac, ofr, wv, tta, m3u, като ги преобразува сама до аудио диск. Също така може да работи и с тагове, както и да изтрива презаписваеми дискове. Притежава доста опростен многоезичен интерфейс, който е преведен и на български.

http://pics.softvisia.com/design/pics/1584/burrrnni0.png

 

 

CDBurnerXP Pro

 

Официален сайт: http://www.cdburnerxp.se/

Настояща версия: 3.0.116

Размер: 10.7mb

Български интерфейс: Не

 

За разлика от досега разгледаните програми, CDBurnerXP Pro е малко по-голяма по размер. Това се дължи на далеч по-големите възможности на програмата. CDBurnerXP Pro може да записва както всякакви CD и DVD дискове с данни, така и аудио дискове и всякакви Image дискове. Има и възможност за конвертиране в ISO файлове. Освен пълната поддръжка на запис на всякакви дискове, софтуера предлага и възможност за лесно рипване (извличане) на музикални дискове в WAV, MP3, WMA, OGG формат. Стабилността при работа е на много високо ниво. Програмата предлага много удобен интерфейс (въпреки че е само английски), благодарение на който лесно можете да се възползвате от големите й възможности. Освен това не съдържа никакви шпионски приложения. Мога да кажа, че CDBurnerXP Pro е наистина достоен конкурент на Nero! :OK:

http://pics.softvisia.com/design/pics/1584/cdburnerxppel8.png

 

 

DeepBurner

 

Официален сайт: http://www.deepburner.com/

Настояща версия: 1.8.0.224

Размер: 2.73mb

Български интерфейс: Да

 

Това е едно добро предложение, което е разработено от компанията Astonsoft. DeepBurner се предлага в платен и безплатен вариант, при който липсват някои от допълните възможности, налични в платения.

Програмата може да записва CD и DVD дискове с данни и аудио, както и да работи с ISO образи. Като интересно допълнение DeepBurner предлага възможност за създаване на обложки за дискове и Autorun файлове. Благодарение на тези Autorun файлове нещата, които сте записали на даден диск, могат автоматично да се стартират при поставянето му. Голямо удобство е, че програмата е преведена и на български език, който се посочва още по време на инсталацията. Работи стабилно и е наистина един добър избор.

http://pics.softvisia.com/design/pics/1584/deepburnerni1.png

 

 

EasyBurning

 

Официален сайт: http://www.paehl.de/

Настояща версия: 1.89

Размер: 1.60mb

Български интерфейс: Не

 

EasyBurning е програма за бърз запис на дискове с данни. Замислена е за бърз backup (архивиране) на данни като за допълнително улеснение се интегрира в менюто “Send To”, но не е проблем и да се стартира като обикновена програма. Възможно е все пак интерфейса й да затрудни по-начинаещите потребители. Въпреки че е многоезичен, няма наличен превод на български.

http://pics.softvisia.com/design/pics/1584/easyburnoi2.png

 

 

Small CD-Writer

 

Официален сайт: http://www.avtlab.ru/

Настояща версия: 1.33

Размер: 380kb

Български интерфейс: Не

 

Уникалното в тази програма е, че за разлика от повечето аналогични, тя е много малка на размер, не се инсталира и не изисква място за кеширане на файлове. Освен, че записва всякакви дискове с данни, Small CD-Writer може да създава и многосесийни и boot дискове, да записва iso- образи, да преглежда всички сесии на даден диск и да извлича файлове от тях, да съхранява проекти като iso файлове. Автоматично определя кое устройство е записващо, както и скоростта на запис, а опростеният интерфейс я прави подходяща за начинаещи потребители. Евентуален недостатък за някои потребители може да се окаже това, че интерфейсът е на руски език.

http://pics.softvisia.com/design/pics/1584/smallcdme6.png

 

 

ImgBurn

 

Официален сайт: http://www.imgburn.com/

Настояща версия: 1.3.0.0

Размер: 817kb

Български интерфейс: Не

 

Това отново е много малка програма, която е специално разработена да записва всякакви image (образи) на CD и DVD дискове, като предлага богат набор възможности за настройки. Разполага с изключително изчистен и удобен интерфейс и осигурява оптимална стабилност по време на работа. Това е софтуер, който не съдържа никакви вредители и бих го окачествил като необходим за всеки, поради лесната и сигурна работа с нея.

http://pics.softvisia.com/design/pics/1584/imgburnkk3.png

 

 

 

Сега след като разгледахме заедно няколко добри и освен това напълно безплатни предложения, когато става дума за записване на дискове, остава всеки от вас да прецени кой е най – подходящият вариант, съобразно неговите нужди. Разбира се с разгледаните от нас програми не се изчерпва списъка на възможните безплатни алтернативи, но смятам, че те ще са ви полезни и ще задоволят вашите потребности.

 

Автор на статията: Стефан Бъчваров

Всички права върху статията са запазени от автора и всякакво копиране на част или цялото съдържание трябва да става само с негово разрешение!

Link to comment
Сподели другаде

  • 4 months later...

Чудесна статия, Spursy!

 

Maлко със закъснение да добявя една чудесна програма, която ползвам от доста време: AVS Disc Creator. Не може да прави толкова много неща, като Nero. Но за мен е повече от достатъчно. Ето малко възможности:

*ABSOLUTELY FREE: It is absolutely free data CD/DVD burning software. No trial periods, no feature limitations. No spyware or adware;

*BLU-RAY DISCS RECORDING SUPPORT: Burn your data on the next-generation Blu-ray Discs and take full advantage of the new high-capacity storage technology (25 or 50 GB per Blu-ray Disc). With free AVS Disc Creator it is as easy as common CDs or DVDs.

*WIDE RANGE OF SUPPORTED MEDIA TYPES: AVS Disc Creator supports CD-R/RW, DVD+/-R, DVD+/-RW, DVD-RAM, Double/Dual Layer DVD and the latest Blu-ray technology BD-R and BD-RE.

*WIDE RANGE OF SUPPORTED CD/DVD DRIVES: Designed and tested for IDE, SATA, SCSI, USB, and Firewire drives. Works easily with most CD/DVD recording drives.

*TRUE MULTISESSION SUPPORT: Import previous session and add new files to an existing session - even for DVD formats. It does not matter what software you used to create this disc before.

*EASY FILE/FOLDER MANAGEMENT: Easily add, delete, replace, rename, and copy files and directories on CDs and DVDs. Write files or folders with right-click and selecting the Send To option.

*DISC IMAGE SUPPORT:Create, write and even edit disc images (ISO), remove or add files and folders from/to images.

*PROJECTS: Organize your burning tasks into projects to simplify everyday work.

*DATA VERIFICATION: Verify your recorded discs to make sure no data is lost.

Снимка от моя компютър:

http://www.picvalley.net/u/63/62610_562.PNG

 

Детайли за AVS Disc Creator:

Официална страница: Online Media Technologies Ltd

Лиценз: Freeware

Изтегляне: AVS Disc Creator

Link to comment
Сподели другаде

  • 3 weeks later...

Ето и още една чудесна безплатна програмка, която силно ме впечатли:

 

UsefulUtils CD&DVD Discs Studio

 

Features

Unique utility for burning Data Storage, AudioCD and DVD-Video (or miniDVD) discs at Windows 9x/ME/2000/XP/2003.

• Supporting of SCSI, ATAPI, Parallel port, USB (1.1 and 2.0) and FireWire (IEEE 1394) devices;

• Need ASPI Layer (added to installer);

• Supporting of CD-R(W) and DVD±R(W) discs of any capacities;

• At burning AudioCD discs are supporting of MP3, WMA9 (if codec WMP9 or codec WMP11Beta is installed), OGG files (if codec is installed) and WAV files;

• Supporting of writing mode:

» TAO (Track-At-Once);

» DAO/96 (Disc-At-Once/96);

» DAO/16 (Disc-At-Once/16);

• Supporting of creating and burning ISO and CUE\BIN image files;

• Supporting of burning multisessional and bootable CD/DVD discs;

• Supporting of burning discs with technologies PerformOPC and UnderrunProtection;

• Supporting of data burning verifing. Available the Quick and Full modes;

• Detecting of main disc and device information;

• Supporting of all Windows versions (32bits)

• and more...

 

http://www.uus4u.com/images/uuds_03.gif

 

За повече информация и изтегляне, можете да видите програмата в нашия каталог - UsefulUtils CD&DVD Discs Studio @ SoftVisia.com

Link to comment
Сподели другаде

  • 3 months later...

http://www.softvisia.com/Articles/Burn2/Burn2.gif

 

Преди време в първата част на тази статия се запознахме с няколко различни и удачни варианта за безплатно записване на дискове. От тогава мина известно време и се появиха още алтернативи, които биха били не по-лош избор. Днес заедно ще разгледаме няколко от тях, като ще научим какви са възможностите им, техните предимства и недостатъци. Ако още търсите безплатен записващ софтуер, запознайте се със следните предложения:

 

 

AVS Disc Creator

 

Официален сайт: http://www.avsmedia.com/DiscCreator/

Настояща версия: 2.1

Размер: 5.60 MB

Български интерфейс: Не

 

AVS Disc Creator е продукт на небезизвестните Online Media Technologies. Инсталацията е бърза и лесна, а интерфейса - страшно опростен и прегледен. Всичко се извършва в един основен прозорец и е много лесно, като дори начинаещ потребител не би срещнал трудности. Програмата е безплатна* и не съдържа вреден код като е съвместима с повечето устройства и поддържа работа с различни дискове. Освен това този софтуер е един от малкото, които поддържат новата технология Blu-ray (BD-R и BD-RE). Blu-ray са дискове от ново поколение с капацитет от 25 GB или 50 GB.

 

http://www.softvisia.com/Articles/Burn2/Burn2-AVS.png

 

AVS Disc Creator поддържа създаване и редактиране на image (ISO) файлове. Освен това разполага с вграден файлов мениджър за лесно добавяне, триене, подменяне, преименуване и копиране на файлове и директории върху дискове. Програмата може да продължава предишни сесии и да добавя нови файлове на вече записван диск, дори да е създаван с друга програма, нещо с което малък брой програми могат да се похвалят. Но дори това не е всичко: AVS Disc Creator предлага удобството да създавате проекти и по този начин улеснява вашата всекидневна работа. Проектите представляват готови списъци за запис и по този начин директно можете да запишете диск без да добавяте отново желаните файлове, когато ви се налага да записвате едни и същи дискове многократно. Накрая само ще добавя, че стабилността при запис е на много добро ниво.

*Трябва да поясня, че за съжаление в безплатния си вариант AVS Disc Creator не записва DVD, а само обикновени дискове.

 

 

 

InfraRecorder

 

Официален сайт: http://infrarecorder.sourceforge.net/

Настояща версия: 0.42.1.0

Размер: 2.29 MB

Български интерфейс: Да

 

InfraRecorder е следващата програма, която ще разгледаме. Първото нещо, което ще ви направи впечатление е малкия размер, но това не трябва да ви подвежда относно функционалността й. Програмата е безплатна и се разпространява по General Public License.

 

http://www.softvisia.com/Articles/Burn2/Burn2-Infrarecorder.png

 

InfraRecorder поддържа многоезичен интерфейс, включително български, който можете да посочите още по време на инсталацията. Програмата може да записва различни типове дискове - аудио дискове, дискове с данни, многосесийни дискове, image дискове. Интерфейсът, който предлага е прегледен и подреден и едва ли ще ви затрудни. Освен стандартните възможности за запис на дискове, InfraRecorder предлага и няколко допълнителни екстри, сред които директно копиране на даден диск върху друг или създаване на огледален образ на диск (ISO image), който да е точно копие. Много удобна е и възможността да затворите диск, който вече сте записали отворен. Софтуерът може да работи и с проекти.

 

 

 

FinalBurner

 

Официален сайт: http://www.protectedsoft.com/

Настояща версия: 1.14.0.87

Размер: 5.22 MB

Български интерфейс: Не

 

FinalBurner е амбициозен продукт на компанията Protectedsoft, който се предлага в два варианта – безплатен и платен, като при безплатния не са налични някои възможности, включени в платения. Въпреки това FinalBurner Free е функционален продукт, като смятам, че ще задоволи потребностите на масовия потребител. Софтуерът поддържа запис на всички видове дискове, включително и Blu-Ray дискове.

 

http://www.softvisia.com/Articles/Burn2/Burn2-Finalburner.png

 

Интерфейсът на програмата е може би малко по нестандартен, но в никакъв случай не е сложен, като имате възможност да разполагате под-прозорците както е най-удобно за вас – един до друг, един под друг или един зад друг. FinalBurner поддържа работа с проекти, запис на дискове с данни, многосесийни дискове, аудио дискове, видео DVD дискове, image дискове като съдържа и няколко полезни допълнения: възможност за лесно създаване на самостартиращи се менюта за вашите дискове и възможност за рипване (извличане) на песни от аудио дискове, които в последствие могат да бъдат съхранени в .wav или .mp3 формат.

 

 

 

UsefulUtils CD&DVD Discs Studio

 

Официален сайт: http://www.uus4u.com/

Настояща версия: 2.0.8.3750

Размер: 736 KB / 809 KB

Български интерфейс: Не

 

UsefulUtils CD&DVD Discs Studio е чудесен руски софтуер, отличаващ се с малкият си размер и големи възможности. Предлага се в два варианта – с и без инсталация, като при втория е под формата на архив. Програмата е по – малка от един мегабайт, но това не е повлияло на функционалността й.

 

http://www.softvisia.com/Articles/Burn2/Burn2-Usefulutils.png

 

 

Можете да записвате дискове с данни, мултисесийни дискове, аудио дискове с пълна поддръжка на CD-Text, дискове с образи (ISO), както и DVD-Video или miniDVD дискове. Работата с UsefulUtils CD&DVD Discs Studio е много лесна, защото всичко е максимално опростено в един основен екран с минимален брой бутони. За програмата няма значение големината на диска, като сама регулира скоростта и записа.

Трябва да поясня, че тази програма се заплаща, за да се регистрира. Добрата новина е, че можете да я използвате и безплатно, като нерегистрирана програмата има някои ограничения.

 

 

 

Express Burn

 

Официален сайт: http://www.nch.com.au/burn/

Настояща версия: 3.03

Размер: 261 KB

Български интерфейс: Не

 

Това е още един малък продукт, но този път наистина много малък! Впечатляващо е, че тази миниатюрна програма може да изпълнява толкова много действия.

 

http://www.softvisia.com/Articles/Burn2/Burn2-Express%20Burn.png

 

Можете да записвате не само обикновени CD и DVD дискове с данни, но има възможност за запис и на Blu-Ray и HD-DVD дискове (за съжаление записа на Blu-Ray дискове е възможен само ако закупите обогатената “Plus” версия на програмата). Също така Express Burn може да записва Audio дискове, Video DVD и дискове с образи (ISO). Но възможностите на този малък инструмент не се изчерпват с това. Можете да създавате огледални образи (ISO image) на избрани от вас дискове, както и просто да копирате даден диск. Програмата е много лесна за използване и всички действия се извършват в един прозорец. Като основен недостатък мога да изтъкна, че за съжаление не може да записва многосесийни дискове, които в последствие да дозапишете. Ако използвате презаписваем диск тя ще го изтрие преди да запише новите данни. Друг евентуален недостатък е, че може би на някои от вас ще се стори странно, че по време на процеса на запис оптичното ви устройство ще се отвори, след това ще се затвори и тогава ще се финализира процеса на записване.

 

 

 

Active@ ISO Burner

 

Официален сайт: http://www.ntfs.com/iso-burning.htm

Настояща версия: 1.1

Размер: 298 KB / 641 KB / 862 KB

Български интерфейс: Не

 

Active@ ISO Burner е поредната малка на размер програма, която ще разгледаме днес. Всъщност това не е цялостна програма за запис, а просто малък и много практичен инструмент само за запис на ISO image файлове върху CD-R, DVD-R, DVD+R, CD-RW, DVD-RW и DL DVD+RW носители. Предлага се в три различни варианта:

- Архивирана в .zip архивен файл. В този вид програмата не изисква инсталация и ще заема възможно най-малко място, но е препоръчително да я извлечете от архива преди употреба.

- Като изпълним файл. В този вид програмата е малко по-голяма на размер, но е много удобна, защото разполагате само с един единствен файл, който не се нуждае от инсталация и когато ви потрябва просто трябва да го стартирате.

- Инсталационен файл. Имате възможност да инсталирате програмата и по този начин да я интегрирате в операционната си система. Така ще имате по-бърз достъп до нея и може би ще е по-удобно ако често ви се налага да използвате този софтуер.

 

http://www.softvisia.com/Articles/Burn2/Burn2-Active.png

 

Употребата на Active@ ISO Burner не би могла да бъде по-лесна. Всичко се свежда до посочване на желания файл и натискане на един бутон за стартиране на запис. Програмата сама ще предложи да изтрие диска в случай, че е презаписваем и не е празен. Това е инструмент, който може да ви заинтригува с неговата практичност, незначителен размер, много лесен и бърз запис, както и сравнително стабилна работа.

 

 

Това беше втората порция от интересни програми за безплатно записване на дискове. Ако търсите безплатни алтернативи за запис, но още не сте се ориентирали се надявам тази статия да ви помогне. Разбира се има и още други варианти за безплатен запис, които не са споменати в двете части на тази статия, но вярвам, че сред изброените до тук програми всеки ще намери своя нов софтуерен любимец.

 

 

Автор на статията: Стефан Бъчваров

Всички права върху статията са запазени от автора и всякакво копиране на част или цялото съдържание трябва да става само с негово разрешение!

Link to comment
Сподели другаде

  • 1 year later...
  • 11 months later...
...само искам да добавя, че CDBurnerXP Pro вече има и български език :)

Здравейте:свалих CDBurnerXP Pro version (4.2.4.1430)на български,но не мога да извлека песни от едно cd да ги прехвърля на компютъра например в формат .mp3,както става с по старите версии с опцията rip audio sd... тази опция липсва ли или нещо не мога да я намеря? :crosseyes1:

Link to comment
Сподели другаде

Мисля, че Free Easy CD DVD Burner 3.8 може от безплатните записващи програми, да рипва аудио в MP3.

 

Edit: Въпреки това, програмата е маркирана от Softpedia като Adware, заради toolbar-четата, които се опитва да пробутва, заедно с банерчетата по време на оперирането с нея... Не можеш ли да ползваш друга прогрaма за конвертиране на аудидио...? Знам, че е малко разочароващо, когато очакваш по-нова версия на дадена прогрма да прави нещо, а тя е лишена от тази функция, но какво да се прави...

Link to comment
Сподели другаде

Мисля, че Free Easy CD DVD Burner 3.8 може от безплатните записващи програми, да рипва аудио в MP3.

 

Edit: Въпреки това, програмата е маркирана от Softpedia като Adware, заради toolbar-четата, които се опитва да пробутва, заедно с банерчетата по време на оперирането с нея... Не можеш ли да ползваш друга прогрaма за конвертиране на аудидио...? Знам, че е малко разочароващо, когато очакваш по-нова версия на дадена прогрма да прави нещо, а тя е лишена от тази функция, но какво да се прави...

Тези туулбарове не ги ли предлага само при инсталацията?А иначе не ми пречи да използвам и по старата версия на CDBurnerXP Pro,а тези 2 ли са най популярни за тази цел?

Link to comment
Сподели другаде

Ами, то и след инсталацията, всеки път като отвориш програмата в долния и край мисля, постоянно има рекламни банери... Лично на мен това ми е много дразнещо... Щом си доволен от версията на програмата, която ползваш в момента, можеш да продължиш да си я ползваш. (ако е само заради възможността да се рипва музика...) Не са редки случаите сред програмите, в които по-новите версии са по-разочароващи от старите версии... Затова, аз винаги си пазя по едно старо копие от всяка програма, от която съм доволен...
Link to comment
Сподели другаде

Free Easy CD DVD Burner за пръв път я чувам, така че не бих я нарекъл въобще известна за каквото и да било. CDBurnerXP е доста популярна програма за запис на дискове като цяло, но не бих я определил като известна за рипване.
Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...