Jump to content

Инструкции и съвети за получаване на помощ за премахване на зловреден код


Препоръчан пост

Инструкции и съвети за получаване на помощ за премахване на зловреден код

 

В следващия (втория) коментар ще намерите някои важни условия и указания за публикуване на теми.

В по-следващия (третия) коментар ще намерите самите инструкции, които трябва да изпълните.

 

Моля, прочетете и двата коментара, преди да публикувате тема. Всичката информация тук е важна и не е поместена случайно.

 

Можете да използвате двете връзки точно отдолу, за да преминете на дадения коментар.

 

 

Link to comment
Сподели другаде

Важни условия и указания


Не пишете в чужди теми и не изпълнявайте инструкции от други теми
Далеч по-лесна и ефективна е комуникацията, когато тя се извършва само между потребителя с проблема и помагащия потребител. Ако пишете в чужда тема, се смесват инструкции и става доста по-трудно да се следи кой коментар с инструкции за кой потребител е предназначен.
Също така не изпълнявайте инструкции от други теми, защото някои от тях са специфични и няма да сработят при Вас или дори биха могли да нанесат щети.

Не публикувайте тема, ако вече сте потърсили (или ще потърсите) помощ другаде
Ако вече сте публикували теми относно проблема в други форуми, то е време да изберете само една от тях. Това не го казвам с цел да дискредитирам други форуми или обиждам някого, а за ваше добро. Важно е да следвате инструкциите само на един експерт. Почистването на зловреден код включва използване на специфични инструменти и различните експерти могат да имат различен подход към различните ситуации. Ако смесвате инструкции и инструменти от различни теми/експерти, е напълно възможно да си нанесете още повече щети, отколкото имате в момента.

Не публикувайте тема, ако има вероятност да се откажете и да прибегнете към преинсталация
Премахването на зловреден код може да отнеме доста време. Потребителите, които помагат за почистване, жертват от своето време и е доста неприятно, ако потребител с проблем изчезне и не се появи повече. Затова първо се уверете, че сте готови да издържите докрай.

Изпълнявайте инструкциите точно и не правете неща, които не сте инструктирани да правите
Повечето от използваните инструменти са специализирани и при неправилна употреба е възможно да си нанесете допълнителни щети, затова четете внимателно и спазвайте инструкциите точно.
Също така не инсталирайте/стартирайте приложения, освен ако не сте инструктирани за това, защото е възможно нещата да се усложнят още повече.

Не извършвайте едновременно сканиране с повече от един инструмент
Преминавайте към друг инструмент (според дадените Ви инструкции) чак след като приключите с предходния

Бъдете търпеливи и не изчезвайте, ако ви се стори, че системата е чиста
Експертите, които анализират дневниците, са доброволци и не получават заплащане. Затова, моля, проявете уважение, не давайте зор и изчаквайте поне ден-два, преди да напомняте за проблема.
Възможно е и системата да се държи по-добре с времето и да си помислите, че вече е чиста, но всъщност да не е така. Изчакайте, докато помащаият потребител не Ви каже изрично, че системата Ви е чиста.

Експертът запазва правото си да преустанови помощта по всяко време
Помагащият може по всяко време да реши да спре да помага с почистването, ако прецени, че някои от споменатите по-горе условия не са спазени и/или отношението към него/нея не е подобаващо.

Ако нещо в инструкциите не е ясно, питайте
По-добре е да попитате, ако не сте сигурни за нещо, отколкото да импровизирате и да влошите положението.
Link to comment
Сподели другаде

Инструкции

1. Създаване на резервно копие на важни записи в системния регистър.

Изтеглете FRST (изберете 32- или 64-битовата версия, в зависимост от това с коя от двете работите) и:
1) запазете го на работния плот;
2) стартирайте го;
3) затворете го.

2. Сканиране с Malwarebytes Anti-Malware.

Ако по някакви причини не можете да изтеглите, инсталирате или стартирате Malwarebytes Anti-Malware, тогава директно преминете към следващата стъпка.

Ако я нямате инсталирана, можете да я изтеглите от тази страница. Премахнете първата отметка за стартиране на безплатен пробен период, ако не желаете такъв. Оставете отметката за стартиране на програмата.
Ако вече я имате инсталирана, се уверете, че е актуална версия. Сравнете номера на версията, която имате вие, с номера на версията от връзката от предния абзац. Ако разполагате с версия по-ниска от 3.0, я деинсталирайте, рестартирайте, изтеглете актуалната и я инсталирайте. В противен случай се уверете, че дефинициите на програмата са последните. Това можете да направите, като в основния прозорец Dashboard (Табло)кликнете бутона със със стрелката с формата на кръг (третият бутон срещу Scan Status (Статус на сканиране). Ако има актуализации на самата програма, те ще ви бъдат предложени за инсталация, съгласете се. В противен случай просто ще бъдат актуализирани дефинициите.

След като приключите с инсталирането/актуализирането, в прозореца на програмата кликнете вляво Settings (Настройки), горе кликнете Protection (Защита) и активирайте опцията Scan for rootkits (Сканиране за рууткитове).

След това кликнете вляво Scan (Сканиране), изберете Threat Scan и кликнете бутона Start Scan (Стартирай сканиране) долу вдясно.
Изчакайте да приключи сканирането.

Ако не бъдат открити заплахи, можете да затворите приложението и да продължите с инструкциите за FRST по-надолу.

Ако бъдат открити заплахи, уверете се, че всички са маркирани (един вариант е да натиснете Ctrl+A на клавиатурата) и кликнете Quarantine Selected (Избрана карантина) и изчакайте да се извърши почистването. Ако ви бъде поискано рестартиране на компютъра, се съгласете и рестартирайте веднага.

След рестарта стартирайте отново Malwarebytes Anti-Malware, кликнете вляво Reports (Доклади), намерете дневника от сканирането в списъка, кликнете два пъти върху него, кликнете Export (Експортирай), изберете Text File (Текстови файл) и запазете дневника на удобно място с име по желание.

3. Изготвяне на дневници на Farbar Recovery Scan Tool

Стартирайте отново FRST и:
1) кликнете Yes, за да се съгласите с лицензионното споразумение;
2) кликнете бутон Scan и изчакайте да се извърши сканирането;
3) потвърдете с OK на създаването на двата дневника: FRST.txt и Addition.txt, които ще се намират също на работния плот.

4. Публикуване/прикрепяне на дневниците

Копирайте съдържанието от дневника Malwarebytes Anti-Malware и FRST.txt файла от Farbar Recovery Scan Tool директно в коментара си, а файлът Addition.txt го прикрепете към него.Разбира се можете да прикрепите всички файлове (поотделно или в един архив), но предпочитаме да го направите по гореописания начин.

Инструкции за прикрепяне на файлове (ако не знаете как), :
0) ако публикувате нов коментар и използвате бързия метод за публикуване, кликнете бутон Повече опции;
1) долу в секция Прикрепяне на файлове посочете файла и кликнете бутон Прикачи този файл;
2) накрая кликнете Добавяне в мнението;
3) повторете стъпки 2 и 3, ако има още файлове за прикрепяне.
Link to comment
Сподели другаде

Гост
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Създай ново...