Jump to content

Програма за бед сектори


Препоръчан пост

Трябва ми програма с която да пробвам да възстановя бед сектори.

Пробвах с хд регенератор, но пак ги има.

Има ли някоя друга подобна ?

Също така диска има релокатед сектори .. това подлежи ли на оправяне с нещо ?

Лоу левел формат дали ще има ефект ..

Link to comment
Сподели другаде

Може би не си видял, че съм я ползвал ;)

Трябва ми някоя друга подобна

Или по скоро нещо за релокатед сектора .. хд регенератора казва, че няма уж.

Но излизат 5 релокатед сектори.

Link to comment
Сподели другаде

HDD Regenerator е общо взето първото нещо, което може да се опита. Ако тя не помогне, значи проблемът е по-задълбочен. В такъв случай зависи дали лошите сектори са причинени от софтуер или се дължат на хардуерен проблем със самия твърд диск. Ако се дължат на софтуер, тогава може да се направи опит да се занулят всички сектори. Т.е. правят се копия на важните файлове, след което целият твърд диск се занулява и се нацепва наново. Ако проблемът обаче е в самия твърд диск, тогава няма оправия. Тогава най-доброто, което може да се направи, е да се сканира твърдият диск за такива и те да бъдат добавени в списъка на лоши сектори, което ще накара файловата система да ги подминава. Тези сектори ще бъдат заменени с резервни такива, ако производителят е добавил такива. Така или иначе информацията в тези лоши сектори се губи безвъзвратно.

Най-смислените инструменти в подобни ситуации са два: 1) вграденият в Windows инструмент Check Disk (който се извиква с десен клик върху дяла -> Tools -> Check Now..., като трябва да се постави отметка на втората опция) и 2) официалният инструмент за диагностика на производителя. Check Disk може да сканира повърхността и да маркира лошите сектори, за да не бъдат използвани занапред. Официалното диагностично приложение от производителя трябва да може да направи същото + зануляване секторите и тест на състоянието на твърдия диск.

Т.е. може би най-логично е директно да се прибегне до приложението на производителя на твърдия диск и да се направи пълен диагностичен тест (по възможност под DOS, за да може приложението да има пълен и директен достъп до хардуера на ниско ниво).

Ако се окаже, че наистина има лоши сектори, е време да се мисли за бекъп на данните и смяна на твърдия диск. Това важи с особена сила, ако показателите на S.M.A.R.T. не са цветущи и/или ако количеството лоши сектори се увеличава постепенно. Също така няма да е лоша идея да се проверят и напреженията на захранващия блок, за да е сигурно, че той не е ускорил процеса на разваляне. Особено ако твърдият диск не е стар.

Link to comment
Сподели другаде

Reallocated Sector Count-а е величина, която показва колко сектори са повредени, като информацията от тях по възможност се прехвърля в резервната зона на твърдият диск, където има определен брой сектори, които да компенсират някаква степен на повреда. Вместо да се чете повреденият сектор, то искането за четене от него се прехвърля към резервният сектор и де факто докато има резервни сектори няма да се появяват "видими" лоши сектори на твърдият диск. Обаче може да има спад в скоростта на диска. Числото расте необратимо във времето, въпрос на време е да се появят лоши сектори. На колко време - относително е. Физическите лоши сектори, които се виждат със специален софтуер за диагностика, като MHDD, но и с някои по-простички инструментчета като CHKDSK не подлежат на "ремонт". Те могат да растат във времето лавинообразно или да са що-годе статични. И в двата случая означават, че твърдият диск вече е несигурен за съхранение на важна информация. Да, както каза Night Raven едно лошо захранване или блъскане по кутията на компютъра могат спокойно да повредят твърдият диск, за това трябва да се внимава да не се подлага на сътресение компютъра по време на работа и да се използват качествени захранващи блокове, като да се извършва някакъв контрол през Х време за изходните параметри на захранващият блок.

Физически лоши сектори не могат да бъдат поправени. Само изолирани, с което операционната система да не може да достъпва до повредените участъци при стандартната си работа.

Link to comment
Сподели другаде

Диска е тестван с хд регенератор и не показва бед сектори.

Пуснах му и мхдд и то не показва, че има.

Интересно че хд туне дава, че има релокатед и не знам как да ги поправя, ако е възможно това.

Явно те са бъдещи бед сектори ...

Опитах се да намеря някаква програмка за релокатед, но няма такава дето да ги фиксва.

 

п.п. Едно странично питане, защо мхдд не ми засича сата дискове при опит за тест под хирена.

Трябва да стартирам виртуалното ХП и от там да пусна хд скан или направо под windows-a си пускам HDDScan и ги сканирам, но чудно защо не работи през хиренса.

Пробвах диска на иде и на ахци и не го вижда.

Link to comment
Сподели другаде

Reallocated sectors са повредени сектори, които са били преадресирани в резервното пространство на диска. Нищо не можеш да направиш за тях!!! Няма как да се поправят. Не са бъдещи сектори, това вече са повредени сектори, информацията от които е извлечена и записана в резервната зона на диска, а всяко запитване при търсенето на повредените сектори се пренасочва към съответният сектор в резервната зона, така че това са реално лоши сектори, които де факто дискът е "поправил"(пренасочил) сам. Потребителят няма допир с процеса.

За MHDD - той си поддържа PATA, SATA... и прочие интерфейси... Проблемът е в специфичната конфигурация на системата или в грешно изпълнени действия от твоя страна. Между другото, опитай да включиш диска в 0/1 SATA порт и виж дали ще бъде засечен диска.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...