Jump to content

Ръководство: Видео конвертиране за начинаещи – 2 част


Препоръчан пост

Видео конвертиране за начинаещи – 2 част

От avi към DVD

 

 

 

След като вече разбрахме как да превърнем DVD дисковете си в avi файлове, сега ще разгледаме обратния процес. В случай, че домашният ви DVD плеър не поддържа DivX и XviD, сигурно често Ви се е искало да намерите някакъв друг начин да гледате тези видео формати на него. Може би някои от вас вече са се опитвали да преобразуват avi файлове в DVD, но без особен успех. Подобен процес на конвертиране не е чак толкова елементарен и е нормално всеки начинаещ потребител да срещне известни затруднения. Необходим е специфичен софтуер, който за съжаление в повечето случаи е платен. За щастие винаги има и алтернатива. В настоящата статия заедно ще разгледаме една безплатна възможност за преобразуване на avi в DVD, предлагаща добро качество на крайния продукт. За целта сега ще се запознаем с програмата “The FilmMachine”.

 

The FilmMachine е чудесен софтуер, притежаващ много удобен за управление интерфейс, улесняващ максимално начинаещия потребител. Можете да изтеглите програмата напълно безплатно от официалната й страница: http://members.home.nl/thefilmmachine/. Настоящата версия, с която ще работим е 1.5.0.17 beta. Нека започваме! :computer:

 

СТЪПКА 1: Избиране на файл

Първото нещо, което трябва да направим е да изберем avi файла или файловете (когато са няколко), които ще конвертираме. В случай, че файловете са повече от един, те трябва да бъдат еднакви (т.е. кодирани по един и същ начин) или в противен случай програмата ще даде грешка. След като добавим желаните видео файлове от дясната страна ще се появи допълнителен прозорец, съдържащ подробна информация. По този начин можем да разберем дали има разлики между тях.

http://pics.softvisia.com/design/pics/1511/videoconvstep17ox.png

 

След това натискаме върху бутона “Options”. Ще се появи малък прозорец, в който ще намерим различни възможности за настройки на енкодерите.

http://pics.softvisia.com/design/pics/1511/videoconvoptions9mw.png

 

От долната част на прозореца избираме безплатния вариант Quenc. Ако компютърът ви е с по-слаб процесор, можете да изключите последните две опции, включени по подразбиране, които повишават качеството на крайния продукт, но значително забавят процеса на конвертиране и натоварват компютъра ви. Качеството разбира се зависи не само от тях, а и от това на входящите avi файлове. Имате възможност за допълнителни настройки по ваш вкус в менюто “Other”. След като сме готови с настройките натискаме бутона „OK” и се връщаме в прозореца с вече избраните файлове, след което продължаваме напред с бутона “Next”.

 

СТЪПКА 2: Настройки на желания резултат

Първо трябва да зададем изходната папка. Имайте предвид, че на устройството, където се намира тази папка трябва да има поне 15 GB свободно място. В следващото поле (“Output file type”) трябва да бъде отбелязано Mpeg 2 (“DVD or SVCD”). В полето “Encoders” избираме използвания в случая от нас “QuEnc (beta)”. В полето “Aspect Ratio” е най-добре да оставим програмата сама да направи настройките автоматично в зависимост от началните avi файлове, като те най-често са: 16:9. В полето “Audio” имате възможност за няколко настройки по ваш вкус, а от “Audio language” се избира езика на филма. В полето “Video” трябва да зададем “Arrange method”, като моят съвет е да посочите “Add borders, keep aspect ratio”.

http://pics.softvisia.com/design/pics/1511/videoconvstep22xk.png

 

След като сме готови натискаме бутона “Next” и преминаваме към следващия екран.

 

СТЪПКА 3: Големина на файла, качество на звука

Следва да зададем големината на изходния файл в полето “Video Bitrate Calculation”. Понеже ще правим DVD от “CD size”, избираме размера на диска да бъде “DVD (DVD-5 4.7 GB)”. От “Audio bitrate” задаваме качеството на желания от нас звук. Програмата сама ще пресметне видео битрейта.

http://pics.softvisia.com/design/pics/1511/videoconvstep37fn.png

 

От полето “DVD burning” ви съветвам да сложите отметка на Don’t burn DVD” (не записвай DVD диск). По този начин може да проверите дали сте доволни от резултата от конвертирането преди да го запишете на диск. В работната папка, която сме задали, има друга папка с име DVD, в която можете да го проверите и ако всичко ви удовлетворява и е както трябва, вече да го запишете. След като сме готови с тази страница натискаме отново бутона “Next” и преминаваме към следващата.

 

СТЪПКА 4: Субтитри

Следва да нагласим субтитрите. Слагаме отметка пред “Use subtitles” ако желаем възможност за субтитри. Трябва да определим дали искаме субтитрите да бъдат вградени във филма или да бъдат избираеми. В зависимост какво ще предпочетете избирате “Permanent subtitles” (вградени) или “Selectable subtitles” (избираеми). След това от полето “Subtitle Filename” посочваме желаните от нас субтитри. Предполагам, че ще искате да поставите български субтитри, затова от “Sub Language” избираме “Bulgarian”. Имате възможност за различни други настройки по ваш вкус в зависимост от предпочитанията ви, като например големина на шрифта, фон, цвят и т.н.

http://pics.softvisia.com/design/pics/1511/videoconvstep43nq.png

 

След като преминахме успешно и през настройките на субтитрите натискаме бутона “Next” за последен път.

 

В последната страница няма да се наложи да задаваме никакви настройки. Просто трябва да натиснем бутона “Make DVD”, за да стартираме процеса на конвертиране, който ще отнеме няколко часа в зависимост от мощността на вашия компютър.

http://pics.softvisia.com/design/pics/1511/videoconvmake1pv.png

 

Вече знаем как да превърнем обикновен avi файл в DVD. При това се убедихме, че няма нищо трудно. Сега остава само да се забавлявате със своето творение. И ако сте доволни от постигнатия резултат с този софтуер, можете да поощрите автора да продължи да работи в тази насока със скромно дарение, като последвате намиращия се в долната част на програмата надпис: “Make a donation”.

 

 

Автор на ръководството: Стефан Бъчваров

Всички права върху ръковоството за запазени от автора и всякакво копиране на част или цялото ръковоство трябва да става само с негово разрешение!

Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 63
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Поздравления! Много хубаво и подробно ръководство! :bravo:

От досто време се каня да изпробвам тази програма, но така и не ми остана време.

Искам да те попитам следното:

Когато конвертираме филм от 2 CD-та в DVD с вградени субтитри, получава ли се лека пауза в момента на свързване на сидитата в новия файл DVD?

Питам защото, когато конвертирам с Winavi това е единственият недостатък- има лека пауза между връзката между двете сидита?

Благодаря! :)

Link to comment
Сподели другаде

Здравей!

Радвам се, че ръководството ти е харесало! Само да вметна, че след време ще публикувам и трета част посветена на това как да направим avi филмче в gif картинка.

 

Относно въпроса ти. Лично съм конвертирал 2cd-та но без вградени субтитри, за да гледам филм на домашен двд плейър и не съм забелязал пауза. Възможно е, ако случайно има точно в този момент нещо да съм се разсеял и затова да не съм видял. Но повтарям, че не съм забелязал да има някаква пауза. :bye1:

Link to comment
Сподели другаде

Много ти благодаря за отговора. Скоро ще пробвам и аз! :)

 

Само да добавя, че има по-нова бета версия на програмата. Можеш да си я изтеглиш от официалния сайт (има го в началото на статията)

Link to comment
Сподели другаде

  • 4 weeks later...
Само да добавя, че има по-нова бета версия на програмата. Можеш да си я изтеглиш от официалния сайт (има го в началото на статията)

Здравейте , направили сте чудеса с тези обяснения , но явно въобще не съм в час .

Сега по темата , изчетох много подобни обяснения и повечето ми се видяха доста сложни , още повече че видео обработката не ми е основна задача и цел , но попадайки на това ръковотство и тази програма ми се видя по простичко и реших да опитам .

За мое учудване като че ли се справих , но субтитрите излизат на маймуница , макар че съм отбелязал в настройките - български .

Със сигурност решението е просто но ....

 

:help: :help: :help:

Link to comment
Сподели другаде

Значи,аз бих постъпил така-щом субтитрите са нагласени на български,ще затворя програмата и пак ще пробвам-един вид,ще я рестартна ! Ако е пак на маймуница,ще видя настройките в Контролният панел на РС-то !
Link to comment
Сподели другаде

Значи,аз бих постъпил така-щом субтитрите са нагласени на български,ще затворя програмата и пак ще пробвам-един вид,ще я рестартна ! Ако е пак на маймуница,ще видя настройките в Контролният панел на РС-то !

Първото го правих но ще пробвам пак , би ли написал точния път и как трябва да изглежда настройката в контр. панел !

Link to comment
Сподели другаде

Кирилица

Ако имаш Флекс Тайп в момента,се поинтересувай какво точно да направиш !

значи , нямам флекс тайп и в контр. панела е както е показано в линка , принципно нямам проблем с маймуницата никъде , нито в филмите , нито в страниците ...

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...

Не мога да намеря настроиките на език на субтитрите.

 

Намерих ги. Само , че и на мен ми излизат на "маймуница".Имам флекс тайп ,а и в контролния панел всичко е както трябва. :help:

Редактиран от bendy
Link to comment
Сподели другаде

Странно! Много странно.

Почвам да си мисля, че най- новата версия е бъгава.

Вашето не е нищо. Реших да я сложа да пробвам и аз. Като стигна до конвертирането всичко блокира и се оправя само с рестарт. Исках да пробвам конверт на филмче, което направих да е с продължителност 1 мин, десет минути чаках, програмата си седя на 10% и ни напред, ни назад. Изобщо- пълен блокаж.

Можеби трябва да пробваме по- стара версия. Интересно! :blush:

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...