Jump to content

> Списание "Форбс" класира най-скъпите домове на Америка


Препоръчан пост

Състоянията на най-големите американски богаташи нарастват непрекъснато от 2000 година насам, ако се съди по списъка на 100-те водещи милиардери на "Форбс". А парите определено ще им трябват, отбелязва списанието, защото и цените на луксозните недвижими имоти в страната вървят непрекъснато нагоре. Ако преди година десетте най-скъпи имота в листата на "Форбс" са имали средна цена 55,25 млн. долара, сега тя е $ 58,12 млн. (или 216 пъти над стойността на нормален американски дом). Впрочем ако на някого това се струва твърде скъпо, да припомним, че сумата всъщност не достига и една десета от процента от личното състояние на Бил Гейтс - преди той да го раздаде за благотворителност, разбира се.

Какво обаче прави най-скъпите американски имоти толкова скъпи? На първо място - разположението. Всички в списъка на "Форбс" са в най-желаните и престижни райони на страната - като Хемптънс (в най-източната част на Лонг Айлънд), Флорида, Лос Анджелис и езерото Тахо.

Разбира се, къща за $ 50 млн. трябва да е и доста голяма. Дори и най-скромната постройка в топ 10 има разгърната площ 2060 кв. м, общо 13 спални и винарска изба с място за 10 000 бутилки. Само гаражите на тези имения значително надхвърлят по размери средностатистическия американски дом.

Но площта и доброто разположение не са достатъчни, за да оправдаят огромната цена. До голяма степен тя се формира от факта, че всички тези къщи са единствени по рода си.

От "Форбс" правят изричната уговорка, че списъкът на най-скъпите домове включва само имоти, които са предложени за продажба. В Щатите вероятно има и далеч по-луксозни имения - като например японския дворец на собственика на "Оракъл" Лари Елисън, за чието построяване той се бръкна със 100 млн. долара, или семейното имение на Бил Гейтс в Медина, щата Вашингтон. Те обаче надали ще се появят на пазара в близко бъдеще, така че актуалната им цена е мъчно установима.

 

1. Бриджхемптън, $ 75 млн.

Имение с 60 акра парк не звучи чак толкова изумително - стига то да не е разположено на Лонг Айлънд, в най-гъсто застроената и скъпа зона на Ню Йорк. Къщата е с разгърната площ 7750 кв. м, а към нея се полагат 14 ботанически градини, три професионално зарибени езерца и собствено голф игрище, проектирано лично от легендата Рийс Джоунс. Двата корта и олимпийският басейн са само дребни екстри.

 

2. Ню Йорк, $ 70 млн.

Апартаментът на върха на хотел "Пиер" е нещо като дворец в града. През 80-те последните три етажа на сградата са превърнати в едно жилище, включващо историческата бална зала на хотела, пет огромни спални, 10 бани и четири тераси плюс пълна 360-градусова панорама към най-зрелищния град в света. Обзавеждането е от ХVIII век.

 

3. Малибу, $ 65 млн.

Със 7 спални, 11 бани, басейн, корт и собствен колодрум, това е "една удобна къщичка", както пише в рекламата. Най-ценното обаче е прилежащият терен от 7 акра равна земя - рядкост в Малибу.

 

4. Инклайн вилидж, $ 60 млн.

Този апетитен имот на брега на езерото Тахо в Невада си има 4 и половина акра земя, включително и 120 м от бреговата ивица. В главната сграда и двете "къщички" за гости има общо 18 спални и 19 бани. Гаражът е с площ 4800 квадрата, на три етажа, оборудван с мощен асансьор, който може да качва нагоре дори камиони. Имението си има и два кея с механизми за автоматично спускане на лодки на вода.

 

5. Брентууд, $ 60 млн.

Цената на имението, построено някога от покойната филмова звезда Робърт Тейлър, се е утроила само за последните десетина години. На терена (112 акра в планините Санта Моника) са построени 7 различни сгради с общо 70 стаи. Проект на прочутия архитект Робърт Бърд, главната къща има осем каменни камини, винарска изба и зала за кинопрожекции. Екстрите включват тенис корт, басейн и конюшня.

 

6. Медина, $ 53 млн.

Това е добра цена за удоволствието да имате най-богатия човек в света за съсед. Къщата, с разгърната площ 10 000 кв. м, е построена изцяло с европейски материали и има 11 спални. От двете страни имението граничи с дома на Бил Гейтс и този на основателя на "Амазон" Джеф Безос.

 

7. Ню Йорк, $ 50 млн.

Къщата още е притежание на рода Симанс, който я купил още през 1901 г. Разположена на Пето авеню, точно срещу Сентръл Парк и музея "Метрополитен", тя е важна част от историята на Ню Йорк. А при площ от 5800 кв. м вероятно предлага и съвсем приемливи удобства.

 

8. Ийст Хемптън, $ 50 млн.

Още един привлекателен имот на Лонг Айлънд. Макар и да не е на самия бряг, така нареченият Бял дом се радва на добро разположение, а освен това притежава всички нужни екстри - 7 спални, басейн, винарска изба, зала за триизмерно кино, корт и собствен фонтан.

 

9. Маями, $ 50 млн.

Имотът е разположен на изкуствено създадения остров Стар, където живеят още Шакил О'Нийл и латинозвездата Глория Естефан. В къщата и двете пристройки за гости има 13 спални, а също изба, огромна библиотека, открит и закрит басейн. Къщата е оборудвана с електронна система за сигурност като тези по летищата и не допуска влизането на въоръжени хора.

 

10. Анахола, $ 46,5 млн.

Плантацията "Тара", построена от холивудския продуцент Питър Губъл, се намира буквално в рая - на хавайския остров Кауай. Имотът (171 акра) включва собствен плаж, басейн с изворна вода, студио за йога, конюшни и специална коралова градина.

 

7дниспорт

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...