Jump to content

Корупция и футбол - 106 г. тъжна история


lpa

Препоръчан пост

Дребните суми от началото на XX в. днес достигат милиарди

 

Скандалът в Италия може би предизвика най-голям ефект от всички, свързани с уреждане на мачове във футбола. Тази практика обаче не започва от вчера. За да се стигне до Моджи гейт, корупцията във футбола изминава дълъг път, започнал още с прохождането на играта в края на XIX и началото на XX в. И ако тогава е ставало въпрос за дребни суми от порядъка на 30 до 50 паунда, днес става въпрос за милиарди. Опасността европейският футбол да се превърне в територия на азиатската тото мафия е реална, както се видя от разследването в Белгия по-рано тази година. Темата за корупцията във футбола стана особено дискутирана в последните 2 години, в които освен италианската афера гръмна скандалът около немския рефер Роберт Хойцер и тези в Белгия и Португалия.

Според английския спортен журналист Киър Раднидж, който следи историята на корупцията във футбола от 1900 г. (виж хронологията), събитията в последните 2 години са очертали съществуването на три нива на уреждане на мачове. Първото става чрез подкупване на съдии и играчи за уговаряне на определени резултати, от които зависи дали даден отбор или отбори изпадат, влизат в по-горна дивизия и дори дали печелят титли. Второто ниво е уреждането на мачове, чиято цел е само финансовата изгода на замесените. Третото ниво е най-опасно, защото се ръководи от мрежи за залагания (т. нар. тото картели), чиито ръководители често пъти са от другата страна на света. Някои медии нарекоха аферата в Италия футболно цунами и най-големия скандал с корупция във футбола в историята. Все пак обаче той е нещо специфично за Италия, докато много по-опасно за играта е разпространението на залозите по интернет.

Това се видя съвсем ясно при белгийския скандал, в който уреждането на мачове явно ставаше под диктовката на китайския бизнесмен Дзеюн Йе, който сега е издирван. Същият, който държеше акции във финландския Алианси, загубил нарочно с 0:8 (!) дербито срещу Хака (Валкеакоски) в средата на 2005 г.

Издирването на Йе премества перспективата към Китай. Тази страна, която има всички предпоставки да се превърне в огромна футболна сила, бе предупредена миналата година от генералния секретар на Азиатската конфедерация Петер Велапен, че ако не бъде спряна, корупцията ще убие спорта там. Смята се, че 70 до 80 процента от реферите в китайската Суперлига са приемали подкуп поне веднъж.

 

Вашият коментар

 

 

 

Хронология

 

 

1900 г. - Вратарят на Бърнли Джак Хилмън е наказан за 1 година, след като се опитва да подкупи Нотингам Форест да загуби. Форест обаче бие 4:0, а Бърнли изпада.

1905 г. - Капитанът на Манчестър Сити Били Мередит е наказан за един сезон, след като се опитва да подкупи капитана на Астън Вила Алек Лийк в края на сезон 2004/2005, когато Сити се бори за титлата.

1911 г. - Мениджърът на Мидълзбро Анди Уокър и президентът Томас Гибсън Пул са изхвърлени от футбола, след като се опитват да уговорят мач с местния враг Съндърланд. Боро бие 1:0.

1932 г. - Бившият капитан на Монтроуз Гевин Хамилтън е осъден на 60 дни затвор, след като предложил на играча на Монтроуз Дейвид Муни 50 паунда, за да уговори мач с Единбург Сити.

1965 г. - Най-големият скандал с уредени мачове в Англия. 10 играчи са уличени в уреждане на мачове. Джими Гоулд, играл в Чарлтън, Евертън, Плимът, Суиндън и Мансфийлд между 1955 и 1960 г., е осъден на 4 годнини затвор. Останалите получават присъди между 4 и 15 месеца. Сред играчите са английският национал Питър Суон (Шефилд Уензди) и бившите му съотборници при "кукумявките" Тони Кей и Дейвид Лейн.

1971 г. - Хора от ръководството на Арминия (Билефелд) са уличени, че уредили 4 мача от първенството на ГДР.

1974 г. - Случаят Солти-Лобо. Ювентус избягва наказание след обвинения, че са използвали посредник (Децо Солти), за да опитат да подкупят португалския рефер Франсиско Маркес Лобо преди полуфинала за КЕШ срещу Дарби Каунти през 1973 г.

1974 г. - Играчите на Италия са обвинени от съперниците си от Полша, че са им предложили пари да загубят мача от световното в Щутгарт. Италианците се нуждаят от точка, за да продължат, и бият 2:1.

1978 г. - Шотландският рефер Джон Гордън и страничните съдии Роло Кайл и Дейвид Маккартни са наказани от шотландката асоциация, след като признават, че са взели подаръци на стойност 1000 паунда от Милан преди мач за Купата на УЕФА срещу Левски Спартак. Милан, който прави 1:1 в България и 3:0 у дома, е глобен с 8000 паунда от УЕФА.

1980 г. - Най-високо платеният играч в света Паоло Роси е един от над 30-те, наказани за участие в мрежа за уреждане на мачове заради черно тото. Милан и Лацио са изхвърлени от елита. Наказанието на Роси изтича точно преди световното в Испания през 1982 г., когато титлата печели Италия.

1986 г. - УЕФА забранява на Рома да участва в евротурнирите за година, а президентът Дино Виола е наказан за 4 години, след като той се опитва да подкупи рефер в полуфинала за КЕШ срещу Дънди Юнайтед през 1982 г.

1993 г. - Халфът на Олимпик (Марсилия) Жан-Жак Едели е арестуван, след като се опитва да подкупи трима играчи на Валенсиан да загубят мач от първенството 6 дни преди победата на френския шампион над Милан на финала за КЕШ. Плик, съдържащ 30 000 паунда, е изровен от градината на тъщата на единия от играчите на Валенсиан Кристоф Робер.

1993 г. - УЕФА забранява на Олимпик М да защитава европейската си титла заради скандала с Валенсиан.

1994 г. - Четирима чиновници и петима рефери са уличени от полицията в уреждане на мачове в Бразилия. Сред чиновниците са Едуардо Виана - президент на федерацията на Рио де Жанейро, и Еурико Миранда - директор във Васко да Гама.

Бившият рефер Реджиналдо Матиас заявява, че уреждането на мачове е нещо обичайно от 1985 г.

1994 г. - Бернар Тапи е уличен в корупция и е свален от поста президент на Олимпик М. После е осъден на 2 години затвор, една от които му се опрощава.

1994 г. - Торино става обект на разследване заради обвиненията, че шефовете на клуба предлагали проститутки на рефери в опита си да спечелят Купата на УЕФА през 1992 г. Клубът е уличен и в трупане на пари от трансфери в черна каса, включително и 465 000 пауда за трансфера на Алесандро Палестро, син на един от чиновниците в клуба, който не бил картотекиран в Торино, а учел в университет.

1995 г. - Футболът в Малайзия е разтърсен от огромен скандал с подкупи за сезона от 1994 г. Десетки играчи са арестувани, някои са изпратени на заточение.

1995 г. - Бившият вратар на Ливърпул Брус Гробелар е обвинен от в. "Сън" в приемане на подкупи за уреждане на мачове.

1999 г. - Малайзийска групировка за спортни залагания е уличена в опит да инсталира устройство, с което да спре осветлението на стадиона на Чарлтън, подкупвайки един от служителите по сигурността. Оказва се, че групировката е отговорна за токовите удари на стадионите на Уест Хем и Уимбълдън през 1997 г.

2004 г. - 33-ма души (ръководни лица и рефери) са арестувани с обвинение за уреждане на мачове.

2005 г. - В Германия реферът Роберт Хойцер е осъден на 2 години и 5 месеца затвор (после е освободен под гаранция, искайки обжалване) за уреждане на мачове от втора дизивия и Купата на Германия. Хойцер работи за хърватска група около братята Шапина, които също са в затвора.

2005 г. - Първенецът в Серия Б Дженоа е изхвърлен една дивизия по-надолу, след като се опитва да подкупи Венеция да загуби последния мач от сезона.

2005 г. - Бразилските рефери Едилсон Перейра де Карвальо и Пауло Жозе Данелон са уличени в приемане на подкупи за уреждане на мачове от бразилското първенство. 11 мача трябва да се преиграят, а Едилсон е наказан до живот.

2005 г. - В Португалия 26 души, включително 9 рефери, са уличени в уговаряне на мачове в т. нар. скандал "Златна свирка".

2005 г. - Двама бивши словашки рефери - Любомир Пучек и Иржи Водичка, са уличени в приемане на подкуп, за да осигурят победата на Дукла (Банска Бистрица) над Пухов на 29 ноември 2003 г. (3:0).

2006 г. - Белгийският футбол е разтърсен от скандал с уредени мачове, включващ клубовете Лиерс, Ла Лувиер, Сен Труиден и др. Случаят е свързан с обвиненията срещу финландския клуб Алианси, в който акции притежава китайски бизнесмен, свързан с азиатската тото мафия.

2006 г. - Стенограми от телефонни разговори, поръчани за разследване за допинг, поставят началото на най-големия скандал в италианската футболна история. В ядрото на аферата са Ювентус и генералният мениджър на Старата госпожа Лучано Моджи.

 

7дниспорт

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...