Jump to content

Гросо - новият идол на Италия


lpa

Препоръчан пост

За 5 г. защитникът измина пътя от Серия С2 до световната титла

 

Седмият мач на световното първенство за Италия. Финалът срещу Франция. Липи привика Фабио Гросо и му каза: "Ти ще биеш петата дузпа." В този момент създаването на една звезда е завършено. Треньорът даде най-важната топка в историята да я бие това момче, което през май 2001 г. риташе в Серия С2. Гросо се запътва бавно към точката за дузпата. "В този момент си мислех хиляди неща. Но ги забравих до едно." Защитникът ритна топката с левия крак с онзи фалц, който разплака цяла Германия. Вкара топката във вратата и в този момент той се превърна в легенда.

Гросо стана незаменим в един национален отбор, който може да си позволи да не пусне Дел Пиеро или да остави резерва Тоти. Липи каза преди мача с Франция: "Ще победим, защото сме по-гладни от французите." И остави съдбата на титлата в ръцете (и краката) на най-гладния от всички.

ГЛАДЪТ

Една поговорка гласи: "Когато си гладен, не виждаш добре." Когато някой е гладен, той страда от миражи. След невероятния гол срещу Германия Гросо тичаше и викаше: "Не вярвам!" В неделя, когато Липи го помоли да бие последната дузпа, Фабио отвърна: "Сигурен ли сте, мистер?" След спечелването на титлата Гросо продължаваше да повтаря: "Невероятна емоция. Не знам дали това е истина." Фабио Гросо продължаваше да не вижда от глад. Не можеше да повярва, че съдбата му е поднесла всичко на една тепсия. Години наред той е тичал и ритал по терени, на които дори няма трева. Но гладът е достатъчен, за да обясни кой е Фабио Гросо. Нужен е само лък.

СМЯНА НА МЕСТАТА

Германските национали тренираха стрелба с лък, за да се концентрират и да поразяват повече целта, преди мача с Аржентина. За Гросо това е детинска игра. Той знае, че колкото повече опънеш тетивата, толкова по-далеч ще пратиш стрелата. За да проследим щастливата траектория на звездата Гросо, трябва да се върнем две стъпки назад.

Първата е през лятото на 2001 г., когато Гросо пристига в Перуджа. Преди това той е играл 7 години в аматьорските дивизии и Серия С. Треньорът Серсе Козми го преквалифицира от атакуващ халф в ляв бек. За този, който е израснал с мечтата да носи един ден на гърба си №10, това не носи голяма радост. Но Гросо бързо трябва да се научи да се защитава под виковете на Козми. Преди да пристигне в Перуджа, Гросо вкарва 47 гола в 108 мача за Ренато Кури, аматьорско отборче от Пескара, и 17 гола в 68 мача за Киети.

СТЪПКА НАЗАД

През 2004 г. Гросо решава да приеме офертата на Палермо, макар отборът да е в Серия Б. Това означава, че извоюваната повиквателна за националния отбор през 2003 ще бъде загубена. И то точно преди Евро 2004. Но Гросо избира парите на Дзампарини, защото има семейство, което трябва да гледа. Станал е баща преди 2 месеца, повече обяснения не са нужни. Гросо обаче бързо се връща в елита. Неговият Палермо печели титлата в Серия Б. Защитникът е един от най-добрите. Благодарение на силния му удар и огромната му крачка съперниците често не могат да го уловят. Гросо отново се връща в националния отбор. За да стигне до световната титла.

На първенството в Германия роденият в Рим герой е №1. Избран е за най-добър ляв бек, като оставя зад гърба си футболист като Роберто Карлос. Гросо притежава хладнокръвието на шампионите и способността да изчаква момента. Най-добрите си отигравания той ги прави в края на мачовете. Така беше и с дузпата срещу Австралия, и с гола срещу Германия.

"Най-хубавото още не е дошло за Фабио - признава неговият откривател Четео ди Машо. - Досега Фабио играеше под напрежение, защото всяка грешка можеше да го извади от отбора. Сега той стана световен шампион и всички видяха качествата му. Очаквайте още много голове и магически моменти."

Масимо Морати е първият, който очаква от него много. Той купи защитника от Палермо за скромната сума 5,5 млн. евро. Сега цената на Гросо е поне три пъти по-висока. Това обаче не го лишава от жаждата за успехи. Фабио си остава същото гладно момче, което беше по терените в аматьорските дивизии. Със своята човечност той е футболистът, от който имахме нужда, за да се избавим от скандала с уредените мачове.

 

7дниспорт

 

браво на момчето :bravo:

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...