Jump to content

Препоръчан пост

намерих ръководство за тази програма но въпроса ми е одобрявате ли я и върши ли някаква работа,какви вируси трие и след триенето с нея други програми за сканиране трябва ли да се използват
Link to comment
Сподели другаде

Защо точно f-prot и то DOS версията ? Само заради едно ръководство или от любопитство ?

Програмата за последно бе добра (това си е мое мнение) до 2003/6. Че е лекичка така е, но мисля че с това се изчерпват възможностите и.

Не е имало по-нова версия от 6 от доста години насам, програмата е платена, което свива малко потребителския интерес към нея и макар да е наградена с Virus Bulletin 100% пак си остава ДОСТА слабичка в наши дни.

И защо точно DOS версията ? Тя няма защита в реално време и потребителски интерфейс. Ако е само заради скенера, то има в пъти по-добри такива в лицето на Kaspersky Virus Removal Tool, Dr.Web Cureit, Norman Malware Cleaner или разбира се спасителните им дискове... (Kaspersky Rescue Disk, Avira Rescue System Dr.Web LiveCD) и т.н.

Link to comment
Сподели другаде

по принцип искам да се науча как да чистя вируси качествено,попаднах съвсем случаино на нея и заради ръководсвото реших да ви попитам.

Би ли ми препоръчал някоя която добре си върши работата,след нея ще трябва ли да се сканира с друга и каква но ако може без такива сложни лог файлове които разглеждаше в другата тема.

Link to comment
Сподели другаде

Трудна работа...За съжаление няма програма, която да засича всичко на 100% и затова се изисква и ръчна намеса.

Новите бацили са доста коварни, упорити, използващи сложни механизми на самозащита възпрепятстващи тяхното премахване в нормални условия...

Лошото на антивирусните програми е, че те зависят от дефиниции. Ако не разполагат с дадена актуализация то те най-вероятно ще пропуснат и заразата.

Разбира се, освен дефиниции, антивирусните програми използват редица технологии като евристики, облачно сканиране, репутация на файла и т.н. но това отново не им гарантира 100%-ов успех. Отделно засичането е едно, а отстраняването на заразата е съвсем различно. Доста програми имат проблеми с изтриването на заразите под Normal Mode и затова се изисква сканиране в безопасен режим или дори със спасителен диск. И не на последно място - това че даден файл е заразен, не означава, че е за триене непременно...Да обясня.

Ако намерения файл е заразен системен файл - то първо, че ще бъде защитен от Windows File Protection и Windows няма да позволи той да бъде изтрит и второ...ако бъде изтрит със спасителен диск, то този файл може да е жизнено необходим за функционирането на Операционната Система и без него тя да не стартира повече. При такива случаи се изисква заразения файл да бъде заменен с чисто копие и след това инфектирания файл може да бъде спокойно изтрит.

 

Затова се изисква работа с логове и скриптови инструменти. Изискват се познания по регистрите и начина по който функционира цялата Операционна Система. Вярно е, че тези инструменти също не са перфектни и могат да пропуснат някой друг симптом или рууткит и затова се използват няколко подобни инструменти за да се обхванат всички "loader points" (захващащи се точки) които са добре известни и често използвани от вирусите. Чрез тяхния анализ много бързо може да се разбере дали има инфекция и коя е тя. После вече се съставя конкретна стратегия срещу дадената гадина. Може да звучи смешно, но се изискват познания и по начина на претърсване на мрежата за информация. Особено в началото, когато човек започва да се учи да анализира логове сигурно ще има доста непознати за него редове (записи в регистрите, имена на файлове и т.н.) и той ще търси информация за всеки един ред по отделно докато не проучи целия лог файл, но с течение на времето този процес ще се оптимизира, щом потребителя навлезне в нещата и натрупа опит.

 

Някои ще кажат, че преувеличавам и сканирането с еди колко си програми ще реши проблема. Да, може и да се случи, но то ще е по-скоро благодарение на някаква случайност или съвпадение (ако е много стар бацил, който е вече добре известен на антивирусните компании). Истината обаче е, че в наши дни нещата не са толкова прости и не можеш да сканираш с 5-6 програми и да очакваш всичко да е наред...а ти искаш даже да сканираш само с една. Абсурд и абсолютно невъзможно на този етап ! :)

Link to comment
Сподели другаде

Тук, но се изискват познания по английски език.

Има и една руска школа (българска все още няма)...

 

http://forums.softvisia.com/index.php/topic/13027-malware-removal-%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B8/

 

Успех !

Link to comment
Сподели другаде

не знам английски нито руски но ще пробвам с преводач

 

Само да спомена, че местата там са ограничени и доста се чака зада те приемат в програмата.

После пък самите изпити не са от най-лесните и с преводач малко трудно ще се разбирате (но можеш да опиташ разбира се).

И обучението отнема от година до година и половина. Ще се наложи да се въоръжиш с търпение и постоянство за да изкласиш, но ако си наистина отдаден си струва.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...