Jump to content

Кой ще измисли повече думи?


danina

Препоръчан пост

Предлагам следващата категория да е предмети, които ги има във всеки дом - било то мебели, съдове и т.н. Абе изобщо всичко за каквото се сетите. Подчертавам, само в дома, буквата ще бъде " Т ".

Идеята на danina да се казва за всяка дума по нещо е доста добра, както тя спомена ще научаваме по нещо ново и полезно, разбира се не е задължително условие. :crosseyes1:

А сега за мъжкия отбор:

 

 

ТЕЛЕФОН - той е изобретен от Александър Бел през 1889 г.

Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 335
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Здравейте!

KORTESS, радвам се, че ти е харесала идеята!

 

За женския отбор ТЕЛЕВИЗОР

 

Любопитно:

Телевизорът с най-големия плазмен екран в света е създаден от Японската компания Matsushita. Той ще се появи по магазините в Япония през септември тази година. Телевизорът тежи неколкостотин килограма и заема цяла стена в едно стандартно жилище. Височината на екрана е 1.74 метра, а дължината е малко над 2.4 метра. Диагоналът на плазмения екран на телевизора е 103 инча.

Link to comment
Сподели другаде

KORTESS, danina, идеята е повече от чудесна и виждам, че я реализирате по страхотен начин. Лично на мен много ми допадна и смятам, че така ще бъде в пъти по-интересно!
Link to comment
Сподели другаде

ТОСТЕР

 

 

 

Technologic Systems създадоха тостер, който се управлява от NetBSD. Устройството може да плейва mp3 файлове докато пече филийки. Тостера има USB клавиатура, ethernet порт и инсталиран apache http server По-подробна информация можете да намерите на www.embeddedarm.com

 

Източник: opensource-bg.com

Link to comment
Сподели другаде

ТИГАН

 

 

Сирене на тиган (за 2 порции)

 

Продукти

400 гр сирене краве

300 гр зеленчуков микс

50 гр лук кромид стар

рецепта

 

Приготвяне

1.Нарежете сиренето на парчета

2.Задушете лука в тиган, след което прибавете зеленчуците

3.След 10 минути прибавете сиренето с подправки на вкус (червен пипер, чубрица, магданоз, машерка).

 

Източник: bgkulinar.net

Link to comment
Сподели другаде

Тенджера под налягане!

 

Доста хора се страхуват да използват този уред в домовете си. Ето някои основни правила при работа:

1. Преди да използвате нова тенджера под налягане, кипнете в нея литър вода, в който сте прибавили малко мазнина, или най-добре сварете литър мляко (без да затваряте херметически). Това ще предпази вътрешността на тенджерата ви от потъмняване при следващите готвения.

2. Спазвайте точно упътванията за правилното затваряне и херметизиране на тенджерата под налягане. Те са дадени в инструкцията, приложена към тенджерата.

3. Ако вентилът за парата не е на мястото си, поставете го върху капака и го натиснете да слезне до долу.

4. Най-напред поставете тенджерата на силен огън . Щом вентилът започне да се върти и да изпуска пара, значи в тенджерата има вече нужното налягане. От този момент започвате да отчитате времето за приготвянето на ястието, посочено в съответната рецепта.

5. Щом вентилът се завърти, ВЕДНАГА НАМАЛЕТЕ ОГЪНЯ. Достатъчно е вентилът да се върти съвсем леко или дори да не се върти, но да изпуска от време на време пара. Това показва, че вътре се подържа необходимото налягане. Силното въртене на вентила само хаби излишната енергия, а може да бъде и опасно.

6. Когато изтече определеното време за варене, свалете тенджерата от огъня и вдигнете вентила, за да излезе парата и да спадне налягането в тенджерата. Не е необходимо да вадите изцяло вентила, за да не се загуби.

7. След като престане да излиза парата, отворете тенджерата.

НЕ БИВА ДА СЕ ОТВАРЯ ТЕНДЖЕРАТА, ПРЕДИ ДА Е ИЗЛЯЗЛА ПАРАТА И ДА Е СПАДНАЛО НАЛЯГАНЕТО !

Link to comment
Сподели другаде

ТИРБУШОН

 

Никой не знае кога точно се е родило това приспособление за отваряне на бутилки. Древните римляни и елините все още не са имали нужда от него, тъй като "разпечатвали" своите амфори, кани и бъчонки с ножове, кинжали и кукички. До епохата на Възраждането гуляйджиите се черпели с "гроздов сок" от кожени бутилки, мехове и шишета, запечатани с червен восък. И макар че за първи път публично се споменава за тирбушона преди 350 години /когато в обръщение са пуснати стъклените бутилки/, той се появява официално едва през 1802 година в Англия. Именно тогава инженерът от Бирмингам Едуард Томасън регистрира изобретения от него "самонавиващ се тирбушон", който от тогава до днес шества триумфално от маса на маса, от банкет на банкет.

Link to comment
Сподели другаде

ТЕРАКОТ/А/

 

1. Изпечена в пещ глина без глазура, използвана в строителството, архитектурната украса и в скулптурата. 2. Цвят, подобен на цвета на печена глина.

 

В теракотната скулптура, коята е известна от най- старо време фигурите се оставят обикновено в естествения цвят на печена глина, но при някои случаи се оцветяват и глазират.

Теракота работят българските скулптури: Ив. Лазаров, В. Еманоилова, М. Георгиева и др.

Link to comment
Сподели другаде

Топлофикация

 

Без коментар!!!

 

 

Предлагам следващата категория да е предмети, които ги има във всеки дом - било то мебели, съдове и т.н. Абе изобщо всичко за каквото се сетите. Подчертавам, само в дома, буквата ще бъде " Т ".

 

Това бях написал когато предложих категорията, ТОПЛОФИКАЦИЯ НЕ Е предмет. Така, че дай друго

предложение.

Link to comment
Сподели другаде

За женския отбор ТЕЛЕВИЗОР

 

Твоят глас не се брои по две причини. Първо, думата вече е казана, в полза на женският отбор. Второ, основно правило е редуването - мъжки и женски отбор. Дами, вие сте на ход :bye1:

Link to comment
Сподели другаде

За дамите- ТАПЕТ

 

Ако сте решили да сменяте тапетите в дома си, трябва внимателно да се заемете със свалянето на старите. Но първо “тествайте” стената, за да сте сигурни, че току-що купените ще са здраво залепени независимо дали ще са върху мазилка или върху предишните. Намокрете един участък и щом водата пада на капки, значи че тапетът слабо я всмуква. Това е сигнал, че върху новия ще се появят мехури. Ето защо най-напред обработете с грунд или нанесете тънък слой лепило. Когато повърхността е доста мека при натискане с нокът, краищата на тапетите бързо ще се разлепят. И в този случай отново ще ви помогне грундът.

Щом тапетите са няколко пласта, най-напред “разрошете” стената със специален валяк с тънки пирончета или игли. После я намокрете основно с разтвор от перилен препарат и вода със стара четка за дрехи. Оставете да действа поне 15 минути и с две ръце издърпайте силно наслоените хартии. Имате ли специален уред или приставка към прахосмукачката, навлажнете тапетите с пара.

За да поставите правилно тапетите, ви е нужна голяма линия. Реденето се започва винаги от прозореца, а лепенето от средата на тапета като притискате към стената с широка мека четка или кърпа. Вътрешните ъгли трябва да се застъпват около 2 см. Работете внимателно около контактите. Изключете напрежението и чак след залепването изрежете с остър нож по контура на контакта.

Различните видове тапети си имат чалъм при залепването. Най-бързо то става при видовете с флис покритие. Те и лесно се свалят, решите ли да ги сменяте. Художествените със структурна повърхност са идеални за грапави стени. Привличат със здравина, не се късат и разтягат. Малко лепило отива при тапетите с идеално гладка задна повърхност. Те се слагат ръб до ръб. Макар и по-скъпи, най-лесно се поставят релефните и се лепят на стената или върху стари хартии без предварително навлажняване.

Ако тапетите са ви захабени на определена височина от тавана или пода, скрийте петната с декоративен бордюр или фриз отново от хартия. Разпръснати ли са, разкрасете с четка и шаблони.

 

Източник: http://magi.triada.bg

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...