Jump to content

Ръководство: Eraser - Как да изтрием всичко от Матрицата


Препоръчан пост

В момента гледам един сериал, в който се разказва за сериен убиец, който избива лошите и се крие от закона. Та този убиец е доста умен (както може да се очаква) и основното му правило е да не го хванат. Затова е толкова педантичен в планирането на убийствата и покриването на следите си. Включително и тези от компютъра. Тази статия НЕ е за серийните убийци или за начините, по които прикриват следите си, но има общо с хората, които са толкова параноични, че да желаят да изтрият определена информация от компютъра си по начин, който ще предотврати възстановяването на тази толкова "компрометираща" информация :peace:

 

Наскоро попаднах на една интересна програмка за изтриване на файлове, която желая да споделя с вас. Дами и господа, представям ви Eraser - програмата, която може да затрие Матрицата :superman:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/13927/Eraser1.png

 

Всъщност върху всеки един компютър има информация, която е необходимо да бъде изтрита и да не достигне до други хора. Това може да са лични данни (пароли, номера на сметки и домашни клипчета :kiss1: ). Причините са много - започвайки от параноя, минавайки през връщане на лаптоп или дори така, за спокойствието.

Неведнъж сме споменавали, че когато един файл бъде изтрит, той не изчезва в ловните силициеви полета, а всъщност си остава на разположение, просто всички връзки към него биват премахвани. Е, не всички, а тази за които обикновените потребители се сещат. В нашия каталог имаме не една програма, които използват това и могат да възстановят вашите файлове дори и да сте записвали нещо ново върху тях или дори и да сте форматирали твърдия си диск. Това е и причината да е необходимо да изтриете качествено своята информация преди да се успокоите, че никой няма да я възстанови и използва срещу вас. Eraser използва сложни техники за изтриване и последващо презаписване на блоковете, където се е намирала информацията и по този начин тя е заличена със сигурност. :kendo:

 

И така, след това въведение е време да започна с представянето на възможностите на програмата в ролята й на борец за компютърна независимост :haha:

 

За целите на това ръководство съм използвал версия 6.0.9 Build 2343. Самата инсталация на програмата е без особености и преминава само чрез натискането на бутона Next. Само в един от прозорците ще бъдете попитани кои компоненти желаете да инсталирате, но там можете да зададете Typical.

 

По-горе ви показах основния прозорец на програмата, който е доста изчистен и не съдържа нищо, освен това, което ви е нужно. Разполагате с три бутона и основен прозорец, в който се появяват текущите задачи. Т.е. програмата работи със задачи, които задавате и тя съответно изпълнява в определено време или при необходимост. За да създадете такава задача трябва да натиснете стрелката до бутона Erase Schedule, при което ще ви се покаже следното меню:

http://pics.softvisia.com/design/pics/13927/Eraser2.png

 

Логично е да изберете New Task или да натиснете Ctrl+N:

http://pics.softvisia.com/design/pics/13927/Eraser3.png

 

По-горе е прозореца за създаване на задачи, чрез който можете да добавите информацията, която желаете да изтриете. След като зададете името на новата задача в полето Task name, възможност за избор е по отношение на времето на изпълнение на задачата, което може да е ръчно изпълнение (Run manually), незабавно изпълнение след създаване на задачата (Run immediately), изпълнение след рестартиране на компютъра (това е необходимо при файлове, които се използват от операционната система) (Run on restart), или повтарящо се изпълнение (Recurring).

След като изберете времето на изпълнение можете да добавите информацията, която желаете да изтриете чрез бутона Add Data в долната част на екрана. Когато натиснете този бутон ще ви се отвори прозореца за избор на информация:

http://pics.softvisia.com/design/pics/13927/Eraser4.png

 

По отношение на информацията за изтриване можете да зададете това да бъде:

- индивидуален файл (File)

- няколко файла в папка (Files in folder). При изтриване на множество файлове можете да използвате маска за избор (Include Mask) (например *.doc за всички файлове с разширение .doc или snimka*.jpg за всички файлове започващи със snimka и с разширение .jpg). Можете и да изключите определени файлове чрез използването на маски (Exclude Mask). Ако сте задали за изтриване всички файлове в дадена папка, можете да я изтриете в края на упражнението (Delete folder if empty)

- свободното пространство (Unused disk space). Изтриването на свободното пространство увеличава невъзможността за възстановяване на файлове, които са били изтрити преди да използвате програмата и от които файлове е възможно все още да има остатъци. Можете да изтриете и системната информация за файловете като име и местоположение, която се намира в края на т.нар. клъстери (Erase cluster tips)

- кошчето (Recycle Bin). По подразбиране изтритите файлове се преместват там, така че е хубаво да изчиствате кошчето.

 

Също така, можете да изберете метода за изтриване и макар методите да са доста и всеки е достатъчно сложен за обяснение, бих ви посъветвал да оставите метода по подразбиране (default):

http://pics.softvisia.com/design/pics/13927/Eraser5.png

 

Ако в предишната стъпка сте избрали изтриването да бъде с повтаряне (Recurring) на страницата Schedule можете да зададете през какъв период да се случва изпълнението на определената задача:

http://pics.softvisia.com/design/pics/13927/Eraser6.png

 

Първо трябва да зададете часа, в който да се случва събитието в полето срещу (Run this task at), после трябва да зададете дали задачата да се повтаря всеки ден (Daily), всяка седмица (Weekly) или всеки месец (Monthly). След като въведете вашите предпочитания можете да натиснете бутона ОК, за да съхраните задачата си. Когато Създадете своите задачи, те ще се появят в основния прозорец на програмата:

http://pics.softvisia.com/design/pics/13927/Eraser7.png

 

При чукване с десен бутон върху дадена задача, можете да изберете да я стартирате веднага (дори и да е зададена да се стартира в бъдещето), можете да спрете текущо изпълнявана задача, да разгледате журнала за изпълнението на задачи, да редактирате задача или да я изтриете:

http://pics.softvisia.com/design/pics/13927/Eraser8.png

 

След като дадена задача бъде завършена, в основния прозорец можете да видите нейния статус. В примера по-долу задачата, която стартирах завърши, но с грешки:

http://pics.softvisia.com/design/pics/13927/Eraser9.png

 

За да видите какви са били грешките (които най-често са заради защитени файлове, или такива, които са отворени по време на изпълнение на задачата), чуквате с десен бутон върху задачата и отваряте журнала за изпълнението на задачи (View Task Log):

http://pics.softvisia.com/design/pics/13927/Eraser10.png

След като разгледате журнала и установите на какво се дължат грешките, можете да ги отстраните и да продължите с изпълнението на задачите.

 

Важно е да отбележа, че програмата не изтрива криптирани или архивни файлове заради начина, по който те се държат при изтриване. При срещане на такива файлове програмата връща съобщение за грешка в журнала за изпълнение на задачи. Това е и причината за грешките, показани по-горе.

 

Настройките на програмата могат да бъдат открити при натискане на бутона Settings от основния прозорец на програмата:

http://pics.softvisia.com/design/pics/13927/Eraser11.png

 

Програмата не разполага с много настройки, но и тези, които има са достатъчно и уместни. Като за начало можете да промените езика на интерфейса или да интегрирате Eraser в Windows (ще обясня малко по-долу за това). Заедно с това, можете да зададете методи за изтриване на файлове, за изтриване на свободното пространство и за произволната информация, която се записва върху изтритите файлове. Програмата ви дава възможност да отключвате заключените файлове преди да ги изтриете (Force locked files to be unlocked for erasure).

Освен това, Eraser разполага и с една хитра опция, която ви позволява да замените изтритите файлове с други такива, за да можете да сте по-убедителни пред хората, които биха търсили тези секретни файлове. Можете да направите това в секцията под настройката Replace erased files with the following files to allow plausible deniability.

 

По-надолу, в настройките на програмата, можете да укажете дали успешно приключените задачи да бъдат изтривани и какво да се случи със задачите, които са зададени да се стартират на определен период, но по някаква причина това не се е случило:

http://pics.softvisia.com/design/pics/13927/Eraser12.png

 

Остана да ви обясня и за интеграцията на Eraser в Windows. При избирането на отметката, за която споменах по-горе, програмата става достъпна от контекстното меню във вашата операционна система:

http://pics.softvisia.com/design/pics/13927/Eraser13.png

По този начин ще можете бързо и лесно да изтривате файлове, папки или вашето кошче без да влизате в самата програма и да създавате нови задачи.

 

За съжаление програмата не разполага препратка за деинсталиране в Start менюто и затова трябва да я деинсталирате от Control Panel. Няма да е лошо и да почиститите остатъчните файлове и папки, които се намират в %LOCALAPPDATA%\Eraser 6, както и регистрите в HKCU\Software\Eraser 6.

 

 

Батко Арни не случайно трепеше всички във филма Eraser и ги заличаваше от лицето на Земята, но за него знаем, че си е абсолютен Терминатор :ninja: . Що се отнася за програмката Eraser - тя определено е с по-малко мускули от Шварценегер, малко по-красиво изглеждаща и по-лесна за опериране от мускулестия екшън герой. А на въпроса, каква част от Матрицата би могла да изтрие, ако попитаме авторите й, биха ви казали, че просто Нео им е редовен абонат... За вас остава единствено да пробвате с каква част от вашата виртуална реалност може да се справи Заличителят :beatedup: .

 

Приятно ползване! :computer:

 

 

 

Всички права върху текущото ревю и картинките включени в него са собственост на автора им и нямат право да бъдат възпроизвеждани под каквато и да е форма без изричното съгласие на автора.

 

Автор: Милен Метев (Tragedy @ SoftVisia.com)

Link to comment
Сподели другаде

  • 1 year later...

А ако изтрием нещата по нормалния начин и после използваме  програмата и направим задача да изтрие  кошчето ще стане ли ?

 

Ще стане. Само че за мен програма, която създава задачи за изпълнение по време, е крайно смешна функция. Това единствено ми говори колко несериозни и аматьорски са авторите, които насила са набутали в едно всичките си знания по програмиране. Тъй като не е необходимо.

 

Използвам само един DeleteOnClick и с едно цъкване заличавам безвъзвратно компрометиращия документ или коша. Контекст менюто е по-кратко от на Eraser. Нищо друго не ни е необходимо. Много упражнения, че и урок, за едно и също! Ако съм човек без работа, добре. Но всеки има някакъв ангажимент и врътнята по програмата е безсмислена. Единственото й смислено нещо може да бъде изтриването на "Unused disk space". И това само ако не си бил подготвен за защита на данните.

 

http://i41.tinypic.com/3130pkx.png

 

http://i40.tinypic.com/11b6cxs.png

 

http://i39.tinypic.com/10p3x1j.png

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...