Jump to content

Инфо за Българската Линукс дистрибуция УСУ


Препоръчан пост

От доста време се разработва тази дистрибуция (вече е УСУ 7) базирана на Убунту и до сега беше с гном среда, но тьй като Убунту вече минаха кьм юнити среда двамата братя занимаващи се с разработката на това БГ дистро са решили новото УСУ 8 да бьде с КДЕ среда!

Ето и офциалното инфо от техния сайт: http://skss.learnfree.eu/archives/3372

 

Както и двете снимки от сайта:

 

Тапета е от УСУ 7 и няма да е официалния за УСУ 8, но космическата тематика за тапетите ще се запази и в новото УСУ

 

http://skss.learnfree.eu/wp-content/uploads/2011/11/snapshot1.png

 

 

http://skss.learnfree.eu/wp-content/uploads/2011/11/snapshot2.png

Link to comment
Сподели другаде

Много лошо. На компютри със слаби видео карти и сравнително слаби процесори, или само със слаби видео карти, но с добри процесори KDE върви много зле, сече, лагва и т.н. Лично аз съм пробвал KDE 4 на IBM T30-2Ghz Pentium4, 16MB ATi Mobility Radeon и останах крайно недоволен. KDE 3.5 беше леко и красиво, но не шарено. Не харесвам шаренийки. Но КDE4 ме накара, като фен на KDE 3.5 да премина след 7 месеца само на Linux дистрибуция отново към WindowsXP, както и една друга причина-липса на определен специализиран софтуер.

Но графичната среда е нещо, което човек вижда и използва постоянно и е важно тя да е удобна, което не е така с KDE4, поне за мен.

Link to comment
Сподели другаде

Не си мисли обаче, че УСУ с KDE среда ще е тежко, защото ще бьде пренастроено вьзможно най-добре и за най-слабите компютри! Все пак предназначението му предимно е за начинаещи потребители, както и за училищата, но става за всички!

Светли и Краси си разбират от работата и в сайта си са споделили защо са избрали KDE през Gnome, като са подчертали, че избора им е заради крачката назад на Gnome 3 пред Gnome 2, в което отношение KDE 4.х вьрви напред! Лично аз го намерих кде-то с Кубунту 11.10 много по-леко от колкото Убунту с Юнити или Федора с Гном 3 (и не само тях тествах)!

Колкото до софтуера Краси се е погрижил да има и то доста, плюс негови програми в УСУ - то и за това си е отделна дистрибуция, а и двамата сьс Светли помагат за превода на новите среди без значение дали са гном, кде или юнити - целта е да има Бьлгарска локализация на новите среди в което и други преводачи участват! Доста Убунту потребители останаха разочаровани заради новата среда Unity (юнити) която избраха от каноникал, а и гном 3 изобщо няма общо с предшественика си гном 2, и именно заради липса на алтернатива в лицето на гном средата са избрали другата най-популярна среда кде! Няма нужда да обяснявам повече, те са си го написали най-добре в сайта си!

 

п.с.Колкото до Уиндоус няма да коментирам, но ако наистина бяха толкова добри щяха да имат ОС и за сат приемници, каквито Линукс имат и то сьрвьрни! Доста време сьм го ползвал Уиндоус ХР (даже имам и рьководство за правене на теми за ХР тук вьв форума) и малко 7, но никое друго дистро (пьк било то и БГ дистро каквото беше Тиликс) не успяха окончателно да ме накарат да премина изцяло на Линукс, както го направи УСУ (тогава беше версия 4), което сьщо е БГ дистро!

Link to comment
Сподели другаде

Самото KDE 4 като среда изисква по-мощна и по-съвременна видео карта с видео ускорение, за да работи правилно, а не да сече.

Лично аз, откакто мога да местя иконките по десктопа, съм почитател на LXDE. Gnome никога не съм го харесвал, XFCE изглежда някак грозно, KDE 3.5 беше перфектно, но KDE 4 товари машините много. LXDE се оказа добро, още когато видях за пръв път разработката си казах, че има бъдеще, но вървеше доста мудно като разработка по едно време..е, сега пък нещата потръгнаха.

Link to comment
Сподели другаде

Странно! Каква ти е видео картата? Моята е Nvidia Geforce 7025 (256mb) и нямам никакви проблеми с Кубунту 11.10 и то с включени всички ефекти и една камара плазмоиди по екрана :wink1:

 

п.с. Само да уточним: За KDE 4 ли говориш или за KDE 4.7.0, защото имат доста разлика в производителността?!

Link to comment
Сподели другаде

Странно! Каква ти е видео картата? Моята е Nvidia Geforce 7025 (256mb) и нямам никакви проблеми с Кубунту 11.10 и то с включени всички ефекти и една камара плазмоиди по екрана :wink1:

п.с. Само да уточним: За KDE 4 ли говориш или за KDE 4.7.0, защото имат доста разлика в производителността?!

KDE 4.1 беше последното, което пробвах, преди да се откажа да се занимавам с KDE.

Картата тогава беше ATi Mobility Radeon 7500, 16MB VRAM, 2Ghz Pentium4. Сега имам ATi Mobility Radeon 9000 32MB, 1,6Ghz PentiumM.

Първият лаптоп беше IBM T30, вторият съответно IBM T41. Плазмоидите не ги харесвам и дизайна ме дразни, дори темата по подразбиране ме дразни.

Link to comment
Сподели другаде

Като се има в предвид, че Линукс в последно време е все повече User Frendly то няма значение как идва по подразбиране, защото всеки може да си го направи да изглежда и функционира както му е най-удобно! А както вече казах УСУ винаги е бил насочен към наинаещи и най-вече за училищата с включен пакет от програми за тази цел, но въпреки всичко е така настроен, че не се налага който и да било потребител да настройва нещо или най-малкото да прибягва до конзолата!

Както и да е важното е в случая, че това е Българско дистро и продължава да се поддържа и разработва (което не може да се каже за други БГ дистрота, каквото бе Тиликс например)!

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...