Jump to content

Препоръчан пост

не разбирам доста от английски!!!

В такъв случай ползвай Google-Преводач или Google Toolbar или Google Chrome с опция за превод на страницата на БГ. Няма да е точен превода, но ще придобиеш добра представа какво аджеба е SATA и какво ATA. :)

Ето ти още една страница за превод - ЛИНК 1

...и една на БГ по отношение на разликите SATA/ATA в монтирането - ЛИНК 2

Един твърд диск като се види отвън ясно си личи по кабелите (свързването) ATA ли е или SATA

http://i54.tinypic.com/1tmv5t.png

Сподели другаде

В такъв случай ползвай Google-Преводач или Google Toolbar или Google Chrome с опция за превод на страницата на БГ. Няма да е точен превода, но ще придобиеш добра представа какво аджеба е SATA и какво ATA. :)

Ето ти още една страница за превод - ЛИНК 1

...и една на БГ по отношение на разликите SATA/ATA в монтирането - ЛИНК 2

Един твърд диск като се види отвън ясно си личи по кабелите (свързването) ATA ли е или SATA

http://i54.tinypic.com/1tmv5t.png

А как да разбера как е свързан харда (смисъл с ATA лие е или SATA) и как да намеря драйвери все пак.Мерси,много ми поогна!!! :)
Сподели другаде

А как да разбера как е свързан харда (смисъл с ATA лие е или SATA) и как да намеря драйвери все пак.Мерси,много ми поогна!!! :)

Ти питаш конкретно за твоя лаптоп ли?

БИОС-а се вижда какъв е харда, но има програмки за диагностика и разпознаване на устройствата

AIDA64 Extreme Edition 1.85 Build 1600, на Съхранение да данни ще ти покаже харда

Или още по-лесно със Speccy - Portable, разархивираш, стартираш и на Hard Drive пише

Сподели другаде

Какво е SATA и как да намеря драйвери за моя лаптоп hp 550? :peace:

Сата е интерфейс. Както вече са ти обяснили, това е нещо като стандарт за свръзка.

- този драйвър ти трябва принципно когато не можеш да стартираш инсталация на ОС

- понеже не си споменал каква ОС, глупаво е да говорим за драйвър

- този лаптоп идва с FreeDOS. Това е много силно доказателство, че може и без SATA драйвър

- някои ОС имат вградени SATA драйвъри и външен не им е нужен в повеюето случаи - Win7 / Linux

- понякога можеш да промениш режимът от BIOS

- вграждането/използването на SATA драйвър от стари ОС е доста трудно (WinXP)

Сподели другаде

За драйверите, най-правилно е да се изтеглят от сайта производител на лаптопа, според модела и операционната система, обикновено са налични и се намират лесно.
Сподели другаде

За драйверите, най-правилно е да се изтеглят от сайта производител на лаптопа, според модела и операционната система, обикновено са налични и се намират лесно.

Аз изтеглих тези драйвери - http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/SoftwareIndex.jsp?lang=en&cc=us&prodNameId=3765010&prodTypeId=321957&prodSeriesId=3764998&swLang=13&taskId=135&swEnvOID=1093 обаче не знам дали има такива драйвери вътре (SATA/ATA).И говорим за операционна система Windows XP :yesss:
Сподели другаде

Аз изтеглих тези драйвери - http://h20000.www2.h...5&swEnvOID=1093 обаче не знам дали има такива драйвери вътре (SATA/ATA).И говорим за операционна система Windows XP :yesss:

Ако лаптопът ти е HP 550 Notebook PC - това са всичките му драйвери. Тъй като е от официалната им страница, би трябвало всичко да си е наред с тяхната инсталация. Започни с Chipset-a

Сподели другаде

Аз пък не схващам защо се усложняват нещата. Превключването на режима на работа на SATA контролера става доста по-бързо и лесно от вграждане на драйвери в инсталацията на Windows.
Сподели другаде

@dev22, има ли някакъв софтуерен проблем или просто си чул че има SATA драйвъри? Аз оставам с впечатление, че е второто.

И в двата случая можем да ти дадем съвет, но все пак е добре да знаем за какво говорим.

Сподели другаде

Ако лаптопът ти е HP 550 Notebook PC - това са всичките му драйвери. Тъй като е от официалната им страница, би трябвало всичко да си е наред с тяхната инсталация. Започни с Chipset-a

а каква е разликата ако започна от другаде,примерно 1 да инсталирам hp wireles asistant

Аз пък не схващам защо се усложняват нещата. Превключването на режима на работа на SATA контролера става доста по-бързо и лесно от вграждане на драйвери в инсталацията на Windows.

ам не ми се бърка в BIOS-а да не объркам нещо и искам да попитам за още нещо администраторе защото ти си я писал тази тема заа преинсталацията на XP - 4. Добре дошли във Фаза 1 на инсталацията на Windows XP. На този екран ви се дава възможност да заредите SCSI или RAID драйвър като натиснете F6. Ако инсталирате Windows на SCSI устройство или на RAID масив, то такъв драйвър ще ви е нужен, но щом имате подобна конфигурация, значи трябва и да сте наясно, че ще ви трябва така или иначе. Ако инсталирате Windows на SATA твърд диск, то е по-вероятно да не ви трябва, но е възможно и да потрябва. Зависи какъв SATA контролер е използван на дъното. Ако продължите без драйвър и не ви засече твърд диск, то значи ви трябва. Ако инсталирате Windows на (P)ATA твърд диск няма нужда от такъв драйвър, така че просто си трайте.

При натискане на F6 екранът за указване на драйвъри няма да се появи веднага.

Важно: ако ползвате Windows с вградени SATA/RAID/SCSI драйвъри, то няма нужда да натискате нищо, те ще се заредят заедно с останалите.

Това нещо ще ми трябва ли? Но май 1 трябва да проверя с какъв контролер е свързан хард към дъното с оказаните програми по-горе,нали?

Сподели другаде

а каква е разликата ако започна от другаде,примерно 1 да инсталирам hp wireles asistant

Специално за драйверите има направено ръководство, изключително подробно и професионално -

Справочник за драйвери

Като инсталираш уиндолс, в повечето случаи остават няколко драйвера неразпознати, но определено първо се инсталират за дънната платка - чипсета, после са всички останали и това се прави за да може да се ползва цялата й функционалност, всички компоненти и контролери. Повече за Дънната платка - тук

Ето ти и примерен ред/последователност за инсталация на драйвери

Сподели другаде