Jump to content

Видео конвертиране за начинаещи – От DVD към avi


Препоръчан пост

Видео конвертиране за начинаещи – 1 част

От DVD към avi

 

 

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/1355/logo8bc.jpg

Сигурно често Ви се е искало да превърнете Вашия DVD филм в обикновен avi файл като същевременно запазите високото му качество. По този начин можете да съхраните любимите си филми на Вашия твърд диск, като едновременно с това спестите значително място. Някои потребители предварително се отказват, защото досега не са се занимавали с подобни неща и смятат, че няма да се справят. Други са опитвали, но са се разочаровали от резултата, който значително се е различавал от това, което са очаквали.

В днешно време има множество програми за конвертиране на DVD в avi и в зависимост от собственото си ниво, всеки сам избира най-подходящата за себе си. Проблемът при повечето програми обаче е, че изискват предварително конфигуриране, което стряска начинаещите.

А сега и добрата новина. В следващите редове заедно ще разгледаме една програма, която е идеална както за абсолютни новаци, така и за опитните в тази област.

 

Auto Gordian Knot (Фиг.1) е изключително лесен за използване софтуер, разработен от компанията lenOx, притежаващ всички необходими качества за един безпроблемен процес на конвертиране. Освен това се разпространява безплатно и можете да го свалите от http://www.autogk.me.uk/. Актуалната версия за момента е 2.27 и именно с нея ще работим.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/1355/2279xr.png

Фиг.1: Убедете се сами колко приятен и изчистен интерфейс има програмата.

 

Всъщност това не е самостоятелна програма, а чудесен инструмент, който управлява пакет от няколко други програми и кодеци (DGMPGDec, VirtualDubMod, LAME, Avisynth, XviD codec, VobSub, Avisynth filters, DTSDec, Azid, Normalize, MediaInfo). Auto Gordian Knot разполага с интуитивен интерфейс, който няма да затрудни дори най-начинаещият потребител. Същевременно постига 75% от качеството на оригинален DVD диск в размер колкото на един обикновен CD диск от 700mb. Предварителното конфигуриране което ще извършим се състои от четири прости стъпки, които ще осигурят желания резултат. Но стига приказки, а нека да пристъпим към действие за да се убедим, че няма нищо страшно.

 

СТЪПКА 1: ВХОДЯЩ И ИЗХОДЯЩ ФАЙЛ

Първото нещо което ще направим е да изберем входящ файл (Input file) и да посочим пътя на обработване. Избираме устройството, в което се намира DVD диска, отваряме папката VIDEO_TS, след което избираме файла VTS_01_0.VOB. Програмата автоматично ще подразбере и следващите VOB файлове, затова не е нужно да се притеснявате, че ще трябва да посочвате поотделно всяка част от DVD-то.

http://pics.softvisia.com/design/pics/1355/step19nz.png

След това в полето изходящ файл (Output file) посочваме къде желаете да запишете avi файла, който ще създадем.

 

СТЪПКА 2: ЗВУК И СУБТИТРИ

Следва да изберем звук, който смятате за най-подходящ за вас и да вкараме субтитрите. Възможно е да нямате възможност за избор от Audio track(s). Това не е проблем и няма да има фатални последствия. Просто звука от DVD-то ще е същия на avi файла и няма да има възможност да го преработите. От менюто Subtitle track(s) избираме желаните от вас субтитри (предполагам български), като има опция и да няма субтитри.

http://pics.softvisia.com/design/pics/1355/step25lc.png

 

СТЪПКА 3: РАЗМЕР И КАЧЕСТВО

Сега е ред да определим какъв размер да бъде крайният avi файл. Голямо удобство е, че в графата Predefined size има предварително готови възможности за някои по-стандартни размери (например 1, 2 или 3 диска и т.н.). Разбира се ако там не откриете желания от вас размер винаги може да използвате Custom Size и сами да определите колко точно да бъде голям филма. От графата Target quality трябва да зададем в проценти с какво качество спрямо DVD диска да се получи avi-файла. http://img81.imageshack.us/img81/7753/step36oy.png

Съветвам Ви да не посочвате повече от 75%, защото все още няма кодек, който да поддържа толкова високо качество.

 

СТЪПКА 4: ДОПЪЛНИТЕЛНИ НАСТРОЙКИ

Тази стъпка не е задължителна и предоставя възможност за по-фини настройки. Може би най-хубавото в Auto Gordian Knot е, че програмата може сама да регулира настройките на кодеците. Точно поради тази причина тя е много подходяща за начинаещи потребители. Ако все пак имате опит в тази насока и знаете какво правите можете да изберете полето Advanced Settings и сами да зададете някои настройки (Фиг.2).

http://pics.softvisia.com/design/pics/1355/step43qq.png

Държа да подчертая обаче, че програмата сама ще избере най-доброто възможно качество ако не бъде допълнително настройвана. Ако искате да прегледате предварително как ще изглежда крайният avi файл, можете да натиснете Preview, но ще видите само картина без звук и ще отнеме известно време.

 

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/1355/ao0ku.png

Фиг.2: Имате възможност сами да определите някои по-специфични настройки.

 

След като преминахме успешно през всичките четири стъпки и сме готови, можем да изберем Add Job и след това да натиснем Start, за да започне обработката.

http://pics.softvisia.com/design/pics/1355/step55al.png

Имайте търпение, защото целият процес на конвертиране ще отнеме няколко часа в зависимост от мощността на процесора Ви.

 

В заключение нека дам собственото си мнение за Auto Gordian Knot. Смятам, че това е една програма която може да служи за образец за качествен и достъпен софтуер. Тя обединява в едно лесна навигация за начинаещите, високо качество на крайния продукт за взискателните и неограничена достъпност за всички.

Предполагам се убедихте, че няма нищо трудно в това да превърнете любимите си DVD дискове в малки по размер, качествени avi файлове.

 

 

Автор на ръководството: Стефан Бъчваров

Всички права върху ръковоството за запазени от автора и всякакво копиране на част или цялото ръковоство трябва да става само с негово разрешение!

Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 73
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Ето още един начин (10х за описанието на Барут).

http://store3.data.bg/pchelp/articles/medi...0Use%200_34.htm

Лично на мен най ми харесва!

Програмата е лесна преведена на Български има и безплатна версия.

Това са двете липсваще картинки при Барут.

http://pics.softvisia.com/design/pics/1355/FairUseWizard%201.JPG

http://pics.softvisia.com/design/pics/1355/FairUseWizard%202.JPG

Редактиран от mireto
Link to comment
Сподели другаде

  • 4 months later...
СТЪПКА 2: ЗВУК И СУБТИТРИ

Следва да изберем звук, който смятате за най-подходящ за вас и да вкараме субтитрите. Възможно е да нямате възможност за избор от Audio track(s). Това не е проблем и няма да има фатални последствия...

 

С програма се работи изключително лесни и резултатите от конвертирането са много добри. Проблема обаче е, че в някои случай не дава право на избор Audio track(s) и по подразбиране го прави на английски език. Въпроса ми е как в този случай да избера БГ-аудйото?

Link to comment
Сподели другаде

Проблема обаче е, че в някои случай не дава право на избор Audio track(s) и по подразбиране го прави на английски език. Въпроса ми е как в този случай да избера БГ-аудйото?

http://www.softvisia.com/Mirrors/DVDFabDec...r%203.0.4.0.exe

Ако искаш да си усложняваш живота като мен може да направиш следното.

Прекарваш ДВД-то през DVDFab Decrypter (безплатна е) и махаш всичко непотребно.

Менюта,разни интервюта и всички аудиопотоци освен Българския.

Spursy избира се VTS_01_1.VOB а по рядко VTS_02_1.VOB и никога VTS_01_0.VOB

Освен ако не искаш филма да започва с картинка на менюто или реклами...

П.П. А субтитрите се вадят със SubRip 1.50 beta 4

(вграждането ебава мамата на филма)

Ръководство за работа.

http://subs.unacs.bg/ib/index.php?showtopic=1341

Редактиран от naruto
Link to comment
Сподели другаде

Ще си усложнявам живота при всички случай, защото обичам да си изпипвам работите. Има филми, които изобщо не ми харесват как са рипнати. По принцип обаче със субтитри не се занимава, налага ми се да конвертирам анимации с БГ аудио и Auto Gordian не винаги ми върши работа. Ще пробвам DVDFab Decrypter. Благодаря за инфото.
Link to comment
Сподели другаде

  • 7 months later...
Искам да благодаря на Spursy за ръковадството и на naruto за съвета за суптитрите. Благодарение на двамата успях да събера четири серии на филм на DVD на обикновен CD диск. За втори път се убедих, че когато имаш проблем и се чудиш как да се справиш с него този форум е мястото, на което можеш да откриеш отговор. Още веднъж БЛАГОДАРЯ и :bravo:
Link to comment
Сподели другаде

Ако трябва да бъдем точни 3 часа и 22 минути( серийките не са чак толкова големи). Друг е въпроса, че "тъпото" ми ДВД пак не чете суптитрите. А на едно друго диска въобще не е зацепил. Явно се престарах. Днес ще го пробват на трето и ако и там не тръгне явно това не е правилния начин. Това не означава, че се отмятам от вчерашното си мнение, напротив - потвърждавам го пак- БЛАГОДАРЯ!
Link to comment
Сподели другаде

Здравей Night_Raven! Радвам се, че точно ти се включи в темата, защото предния път, когато имах нужда от помощ точно ти ми препоръча програмата AVI ReComp, с която успешно вграждам суптитрите в avi-то. Мисля, че проблема този път дойде от това, че след като ги извлякох от DVD-то реших, че може и да не ги вграждам. Така че на CD диска си записах двата файла - на филма и на субтитрите. Може би не улучих правилния изходен формат, в който да се запомнят след извличането им със SubRip. А може би просто трябва да си ги вградя и да ми е мирна главата, че ще се четат от всеки ДВД плеър. Вярно е, че се влошава качеството, но ....... Неволите на новака - част втора. :)
Link to comment
Сподели другаде

Здравейте!

Относно вграждането на субтитри към видеото на вече компресиран в DivX формат филм, не би могло да стане без загуба на качество, поради причината, че се налага неговото повторно компресиране.

За по-сигурно разпознаване на субтитрите от различните плеъри е необходимо да притежават същото име, като видеофайла, а аз лично ги записвам на диска задължително и в 2-та формата *.sub и *.srt .

Колкото до вграждането на субтитрите, още при рипването от (оригиналното) DVD, същото не влошава качеството на изображението. Остава единствено недостатъка, че не могат да се променят шрифт, размер и цвят или да се изключват. Затова пък няма проблеми с четенето им от някои плеъри.

Аз лично използвам напоследък DVD Fab за рипване на DVD, защото няма ограничения за един диск от 700Мb (както Fair Use Wizard), могат да се избират поотделно и конкретно всички филми от един DVD( при повече от един филм на диска) , А и най-важното - дава възможност за конвертиране в режим "Two pass", което значително подобрява качеството на компресирания филм.

Link to comment
Сподели другаде

Субтитрите като са отделно не винаги биват зареждани - зависи от конкретния DVD плеър, дали поддържа зареждане на субтитри от отделен файл и дали поддържа кирилица за тези субтитри.

При вграждане на субтитрите няма как да не се покажат, защото те са вече част от видео потока. Възможно е и качеството да не се влоши или да се влоши малко, но ще се наложи да се използва малко по-висок битрейт, за да компенсира компресията, което ще доведе до увеличаване на размера. При добри настройки може да се получи файл с максимално запазени размер и качество.

Link to comment
Сподели другаде

  • 4 weeks later...
защото няма ограничения за един диск от 700Мb (както Fair Use Wizard)

Ограничението го има само в безплатната версия

аз лично си ги правя риповете по около 2GB.

http://store1.data.bg/steamboy/FUW.JPG

Link to comment
Сподели другаде

  • 1 month later...

Здравейте. Наложи ми се да рипна едно двд. Видя описанието за AutoGK и реших да пробвам с нея. Направих настройките като ибзрах 700 мб. Обаче възниква един приоблем при рипването. Двд-то е с продължителност 2 часа, а като рипна файла има дължина 1 ч и 30 минути. Не знам какво да направя...трова проблем на самта програма ли е? Или някъде аз бъркам.

 

P.S. Много съм смотана :) Реших проблема. Грешката е била при мен :)

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...