Jump to content

Казармата отпада от 1 януари 2008


Препоръчан пост

Тези, които изпълняват наборна или алтернативна служба и не са отслужили пълния и срок на 31 декември 2007 г., ще се уволняват на 1 януари 2008 г. Съгласно промените наборниците вече ще могат да кандидатстват за приемане на кадрова военна служба веднага след полагане на военната клетва.

 

Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за отбраната и въоръжените сили. Съгласно тях, от 1 януари 2008 г. ще отпадне наборната военна служба.

 

Мъжете, които изпълняват наборна или алтернативна служба и не са отслужили пълния и срок на 31 декември 2007 г., ще се уволняват на 1 януари 2008 г. Предложението на депутата от ОДС Филип Димитров за отпадане на службата през 2007 г. беше отхвърлено. Депутатите не одобриха и искането на независимия народен представител Станчо Тодоров наборната служба да стане 6 месеца за всички войници, независимо дали са завършили висше образование.

 

Военнослужещите на наборна военна служба ще могат да кандидатстват за приемане на кадрова военна служба след полагане на военната клетва. Досега това можеше да става само след изслужване на две трети от наборната военна служба.

 

С промените се повишава и пределната възраст за изпълнение на кадрова военна служба в Националната разузнавателна служба. Освен това към началника на Генералния щаб ще бъде създаден Военен съвет, който ще има функциите на съвещателен орган.

 

Александър Димитров, председател на МСДС, която инициира подписка за отмяна на наборната служба от януари 2007 г., заяви, че приемането на компромисния срок от януари 2008 г. е успех. “Успяхме да постигнем нашата цел. Решението е успех, защото бе прието след усилен обществен натиск, част от който бе и подписката. Подписката спечели подкрепата на 100 000 души, от които 4 000 са подписи в Интернет.”, обясни той.

 

Председателят на МСДС заяви, че подписката е била спряна, защото няма техническо време до приемането на закона. “Благодаря на всички, които я подкрепиха”, каза той. Александър Димитров каза все пак, че отлагането на отмяната едва през 2008 г. е проблем, защото засяга много младежи, чието професионално развитие ще бъде спряно за поне 6 месеца.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...