Neuton Gimic Публикувано Юни 27, 2006 Report Share Публикувано Юни 27, 2006 (Редактиран) Предполагам не съм единствения в този форум, който си има настолно домашно PC и отделно лаптоп (че и повече от един). На настолния си компютър имам LAN Интернет, а на 2-та лаптопа си има вградена поддръжка на wireless. Идеята ми е да си купя една PCI wireless карта за настолното PC, да го конфигурирам по подходящ начин и да мога да ползвам чрез wireless връзка Интернет от лаптопа. Освен това искам от лаптопа да мога да имам достъп до файловете на настолния компютър. Имам обаче няколко въпроса:1. Какъв софтуер да сложа на настолния компютър за да започне да служи като gateway за лаптопа?2. Необходим ли е допълнителен софтуер за изграждане на мрежа между двата компютъра, или инструментите на XP са достатъчни за целта?3. Как да реша въпроса със защитата на данните - не искам в един прекрасен момент някой комшия да си включи wireless-а на своя лаптоп и да установи, че има достъп до мойте файлове или пък че има безплатна безжична мрежа за Интернет. Редактиран Юни 27, 2006 от Neuton Gimic Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
forka2k Публикувано Юни 27, 2006 Report Share Публикувано Юни 27, 2006 1. Не е необходим никакъв софтуер, достатъчно е да включиш Internet Connection Sharing на LAN картата и да зададеш на Wireless картата IP 192.168.1.1, а Gateway и DNS както IP-то на LAN картата. На безжичната карта и даваш Ad-Hoc т.е. тип компютър-компютър и на лаптопите даваш IP-та 192.168.1.2 и 192.168.1.3 а за Gateway и DNS задаваш 192.168.1.12. Не, не е необходим допълнителен софтуер.3. Защитата може да бъде по 2 начина: 1. със задаване на МАК адреса на безжичната карта и 2. с WPA или WEP защита с парола. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Neuton Gimic Публикувано Юни 27, 2006 Author Report Share Публикувано Юни 27, 2006 (Редактиран) 3. Защитата може да бъде по 2 начина: 1. със задаване на МАК адреса на безжичната карта и 2. с WPA или WEP защита с парола. Мерси за бързия отговор. Това за МАК адреса го подозирах, но за тая WPA и WEP защита ще трябва да се поразровя да видя как става.Между другото, спрях се на следния адаптер:CANYON, CN-WF518Като гледам, май е по-добър вариант от PCI адаптера, щото е доста по компактен и лесен за инсталиране. Не съм запознат обаче да не би обхавата на това устройство да е съществено по-слаб от обикновен PCI адаптер. Редактиран Юни 27, 2006 от Neuton Gimic Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
melmak Публикувано Юни 27, 2006 Report Share Публикувано Юни 27, 2006 (Редактиран) Аз ползвам Wireless рутер и мисля че този вариант ще е по-добър и за теб.Най-хубавото предимство е че представлява самостоятелно устройство.Не ти обира слотове на компютъра ,няма нужда да държиш PC включено само за да ти разпределя нета ,правиш по-малко софтуерни настройки по компютъра ,играе ролята на защитна стена.Естествено е малко по-скъп вариант.Още не съм изградил мрежа между компютрите - но това е по-скоро от мързел.Мисля че нама проблем да се направи. Редактиран Юни 27, 2006 от Melmak ® Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Tragedy Публикувано Юни 27, 2006 Report Share Публикувано Юни 27, 2006 Искам само да го споделя като вариант тук. Аз съм решил този проблем чрез bluetooth устройства и определено съм доволен, защото ми върши същата работа, за което иска и Neuton Gimic. Използвам CCproxy като виртуално прокси и постигам достатъчно добри резултати. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
benzinn Публикувано Юни 28, 2006 Report Share Публикувано Юни 28, 2006 И аз съм на мнение, че wireless рутер ще ти свърши чудесна работа.До него ще имаш достъп само с твоите лаптопи, без да се възползва някой друг от твоя рутер.Домашният си комп ще свържеш към рутера посредством кабел и лан картата му.Предимството на рутера е, че има ролята и на firewall, както Melmak ® каза (ако е добре настроен, разбира се) Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Neuton Gimic Публикувано Август 14, 2006 Author Report Share Публикувано Август 14, 2006 До него ще имаш достъп само с твоите лаптопи, без да се възползва някой друг от твоя рутер.Предимството на рутера е, че има ролята и на firewall, както Melmak ® каза (ако е добре настроен, разбира се) Ами USB адаптера има също доста добра форма на защита на няколко нива, които могат да се активират едновременно:1. Избор на специфичен канал (само на този канал се засича честотата)2. SSID до 32 символа - т.е. даваш му някакво щуро име, даваш му да не се показва в списъка с наличните мрежи и се свързваш директно чрез писане на името3. WEP защита с до 256 bit кодиране4. WPA защита5. Разпознаване на MAC адрес - само определени адаптери могат или не могат да се връзват към адаптера Дори и да успееш да засечеш канала или да улучиш името, трябва да преодолееш спънката с MAC адреса и най-накрая да стигнеш до 256 битов ключ. Имам друг въпрос: Как да share-на дисковете на настолния компютър, за да мога да имам достъп от файловете си чрез лаптопа. Имам предвид, че на настолния компютър е LAN-а, и ако share-на дисковете, каква е гаранцията, че само потребителя на лаптопа ще има достъп до тях (след парола, естествено)? Как да направя така, че дисковете ми да не се виждат като share-нати иконки в мрежата на LAN доставчика т.е. да избегна някой да пробва да влезе в дисковете налучквайки паролата? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост