Jump to content

Търся помощ за добавяне на програми на компютър с линукс без интернет


Sten

Препоръчан пост

Здравейте.

 

На втория ми комп инсталирах едно  Bodhi - както се вижда от описанието това е практически гола система(има някакъв браузър,но той не ми върши почти никаква работа в момента:)). от екипа на дистрото са имали добрата идея да опростят инсталирането на софтуер от сайта им,дори на съответния комп да няма интернет - както е при мен. Свалих няколко специално пакетирани програми  (.bod) - две за изображения - Shotwell, Mirage, по една за видео и аудио - VLC, Rhytmbox + още 1-2. По някаква причина Shotwell и Rhytmbox така и не ми се появиха в менюто с програми колкото и пъти да задействах процеса на инсталация. Сега се опитвам да намеря поне Wine в .deb-формат за да опитам да си подкарам програмите с които съм свикнал,което дори би било по-добре за мен. Отивам в сайта на програмата в раздела за сваляне и там ме пращат в "склада" на Убунту, т.е. за зелен хайвер. След кратко търсене намерих някакъв(компресиран) файл с формат .tar.bz2 -  обяснениетообаче какво да правя с това нещо ми се стори доста объркващо и обезкуражаващо - нямам амбициите да ставам хакер за да инсталирам някаква си програма в някакъв си линукс...

 

Та ако може някой да ми посочи откъде да си изтегля файла на тази програма в подходящият формат, а аз ще стискам палци въпросното дистро да не са го бърникали толкова,че да не може да се инсталира както на всички Убунту-разновидности...

Link to comment
Сподели другаде

Защо по дяволите си сложил някаква световно неизвестна дистрибуция при положение, че ако сложиш да кажем Mint (идва си с флаш, кодеци, Mozilla и ред други благинки) също ще можеш да инсталираш програми без интернет стига да си ги записал предварително на някакъв носител. Това как се инсталират tar.bz. и tar.bz2 има изписано доста в нета и е въпрос на няколко (около 30) секунди за да намериш информацията, която ти трябва пък да ти кажа въобще не е сложно и не трябва да си "хакер" за да можеш да го направиш. Другото, което е много удобно в Mint и Debian-based дистрибуциите, е че можеш да си добавиш CD-то в един списък и да си инсталираш програмите по познатата процедура с apt-get директно от диска без да имаш интернет.
Link to comment
Сподели другаде

Защото по дяволите:

 

Първо - смятам че започваш твърде емоционално.

 

Второ - Bodhi в момента е на 39-то място в Distrowatch и не бих казал,че е световно неизвестна дистрибуция.

 

Трето - пробвах Минт преди време,но не ми харесват някои неща там - например старт-менюто ми изглежда много претрупано и объркващо.

 

Четвърто - информацията може и да я намеря за 30 секунди,но ми трябва доста повече за да я прочета и разбера.

 

Пето - видях,че мога да добавям софтуер от CD, но на мен ми се струва по-удобно с флашка...

 

Успях да инсталирам програмата - макар че по някаква причина не се появява в менюто при останалите програми. Пробвах да подкарам един от най-популярните плейъри - KMPlayer - и не се получи. От сайта на Wine оставам с впечатлението че тази програма се използва основно за да могат тинейджърите да си цъкат същите игрички в линукс както и в Уйндоус. А в горната част на страницата скромно препоръчват някаква подобрена и платена версия...

 

 

Link to comment
Сподели другаде

О, не не съм бил прекалено емоционален, а просто така се изразявам. Чак сега я забелязах в Distrowatch и въпреки това ми се струва, че има по-разумни избори. Относно старт менюто- явно искаш да използваш лека графична среда (видях, че Bodhi идва с Enlightenment). Поогледай се и виж да кажем Fedora с LXDE или Xfce графични среди. Ти най-вероятно си бил свалил Mint с KDE или Gnome, където менюто наистина е претрупано. Ако желаеш може да споделиш с колко рам си за да мога да те насоча по-добре. Може да помолиш някой, който се занимава с Линукс за да ти покаже за 5 минути основните неща, а научиш ли ги ще ти се стори песен. Хората (поне повечето) в това линукс общество се стремят да помагат на новаци, а не да се подиграват. Това със CD-то можеш да го направиш и с флашка, но не съм го пробвал и не мога да споделя как. Wine е емулатор на API слоя на Windows и служи за подкарване на .exe, но не се подвеждай- не всички игри тръгват, а някои насичат жестоко.
Link to comment
Сподели другаде

След като спомена за Федора - зачетох се в някои неща по темата и  оттамособено ми допадна това мнение "What is with open source these days, I have used linux for over a decade now and I am getting really sick and tired of the last couple of years of "innovation". Stop screwing around with things and just focus on making the core system faster and more stable. I used to love KDE 3.x until 4 came along as a buggy pile of junk. They have ruined KDE, they are ruining Gnome and I really question the need for the unity system at all. It seems software developers, open and closed, currently have some kind of mad fetish in changing interfaces. People want stuff that works, and if it can be done better then fine do that as a side line then phase it in. But this current attitude of forcing massive over night changes onto end users will only damage linux adoption for the sake of being able to say it's cool." :)

 

И малко размисли от мен...

 

В друг форум един се пошегува,че ядрото на линукс е безгрешно защото не било написано от човек. ;) Проблемът е че аз не работя с ядрото, а с един вид посредник,създаван от някаква група/и разработчици,които дори може да не са се виждали наживо. Всеки един и всяка група си мисли че точно неговата идея (и реализация) е правилната. Повечето се надпреварват да въвеждат нови неща в интерфейса(посредника) и малко се сещат(като екипа на Bodhi и още два-три други) например че все още има хора,по-точно компютри без интернет. За мен всъщност не е чак толкова важно коя ще е дистрибуцията - 100% програмите,които някой си е решил,че са подходящи на мен няма да ми харесат. Затова предпочитам да си търся същите в необятното интернет пространство и после да мога да си ги инсталирам без да си блъскам главата в терминала. Засега ще остана с това дистро - графичната среда ми харесва,макар в някои моменти да изглежда незряла - например прозорците (почти)винаги се отварят с неподходящ размер и трябва да ги хващам с мишката само на определени места за да ги разтегля; има проблем и със смяната на фокуса - при цъкане във вътрешността на прозорец,който е частично зад друг прозорец не се получава нищо - трябва да цъкна точно в заглавната лента за да се смени фокуса...

 

А за игрите да се изясня - на този етап изобщо не ме интересуват. Засега бих искал само да подкарам някой лек(но не прекалено:)) аудиоплейър. Вече успях да инсталирам VLC и ако мога лесно да му променям външният вид ще бъде много хубаво.

 

Компютъра(старият) ми се състои от дъно Asrock Alive NF7G, процесор Атлон 3200+(2400MHz), 2х1 ГБ РАМ 667 и един 500 ГБ диск, на който около 440 ГБ са NTFS. Опитах да подкарам Убунту с Unity(стори ми се интересно),но ми излезе съобщение,че компа бил твърде слаб и се зареди другата графична среда. Така ли е наистина или при зареждане от CD-то е липсвал някакъв драйвър/софтуер,който при реална инсталация на диска би се появил и би оправил проблема ?

 

И накрая един въпрос - от дълго време се чудя защо програмите за линукс са толкова по-различни - досега например не съм видял нещо подобно на IrfanView - с дърво на папките отляво - може би защото в линукс няма такова дърво ?

Link to comment
Сподели другаде

Unity изисква що-годе добро видео. Всъщност и аз не съм го пробвал, но по това, което чета си предпочитам Gnome 2.x или след известно време, когато се изгладят бъговете с клавиатурната подредба Gnome 3.x. "Всеки един и всяка група си мисли че точно неговата идея (и реализация) е правилната. "- точно многото избор е разковничето при Линукс- искам нещо лесно за ползване слагам Ubuntu или Mint. Имам малка компания със сървъри- купувам Suse Enterprise Linux или Red Hat(CentOS). Искам нещо универсално и мощно- избирам Debian. Нямам личен живот- Linux from scratch :D и т.н. т.н. Имаш достатъчно избор и за всеки вкус по нещо. На теб ти трябва нещо с просто старт меню и да не е от големите дистрота- избрал си Bodhi, на друг му трябва нещо с 3D финтифлюшки и красоти избира да речем KUbuntu, но отдолу всичко е еднакво.

Може да прочетеш каква е подредбата на директориите ето тук. Има си дърво, но то не е като при Windows т.е. трябва малко време за свикване.

Link to comment
Сподели другаде

Всъщност преди малко прочетох нещо подобно там. :) Прочетох още,че  в Suse смятат също да приемат Unity - засега като 2D и доколкото разбрах - ще бъде в техните хранилища,т.е. ще може да се пробва след инсталация. Предвид моят случай - дали бих могъл да изтегля каквото е нужно за тази версия на графичната среда от сайта им(и ако да - откъде точно) и после с флашката да го прехвърля на другият компютър и да го инсталирам там(след като сложа Suse - отдавна не съм го правил:)) или ще е по-добре да изчакам следващата версия ?

 

И още един въпрос - забелязах,че някои дистрибуции по подразбиране не ми показват NTFS-дяла/овете във файловият мениджър и съответно аз не мога да ги монтирам и да си стигна до нещата. Вероятно трябва да вляза в някоя директория и да редактирам конфигурационен файл за да се оправи това ?

 

 

Link to comment
Сподели другаде

Ами до колкото знам вариантите са два- да си прекомпилираш ядрото и да го направиш да вижда NTFS или да се сложат драйвъри, чрез които да се поддържа NTFS. Аз лично не бих се пробвал да прекомпилирам Kernel, че от играчка плачка пък и почти винаги след рестарта след прекомпилирането има някакви проблеми и си трябва бая опит докато нагодиш нещата. Разрови се в интернет- виждам, че знаеш английски и няма да ти е проблем да си намериш информацията, която ти трябва. А относно Unity- за мен най-добре ще е да изчакаш докато излезе официално в хранилищата и да си дръпнеш от някъде необходимите файлове, да си ги качиш на флашка и да ги инсталираш. Лично не намерих от къде да се свалят необходимите файлове, но не съм и търсил много. Успех!
Link to comment
Сподели другаде

С тази философия ще е по-добре да опиташ PC-BSD. Там софтуера идва на пакети, които включват всички необходими библиотеки, както е при MacOS X. Освен това със сигурност има програмите, които търсиш и е UNIX подобен.

 

Може дори да пробваш с Puppy Linux.

 

Разработчиците са пробвали различни модели. Проста излиза, ча пакетния мениджър с интернет е най-ефективен в общият случай. Затова и тези дистрибуции, които го ползват, дърпат напред.

Пробвали са със сорс код. Пробвали са като в Windows, без зависимости и са получили Slackware. Пробвали са с пакети, които се компилират и са получили Gentoo. Пробвали са с моноблокове и са получили Puppy. Пробвали са със свръх организация и дълъг период на развитие. Получили са Debian. И т.н. Но потребителите просто не ги предпочитат масово.

 

И още един въпрос - забелязах,че някои дистрибуции по подразбиране не ми показват NTFS-дяла/овете във файловият мениджър и съответно аз не мога да ги монтирам и да си стигна до нещата. Вероятно трябва да вляза в някоя директория и да редактирам конфигурационен файл за да се оправи това ?

 

По-скоро ти трябва NTFS-3g или Tuxera. Това е пакет, който трябва да инсталираш. Не е нужна прекомпилация или редакция на конфиг файлове, освен ако това дистро не е много странно.

Липсата му по подразбиране може да се обясни с няколко факта, един от които е че мястото на обикновено CD вече започва да не достига.

Link to comment
Сподели другаде

Относно последното изречение - чудя се защо все още някои хора се ограничават с "обикновено CD"...

 

Има някакъв смисъл. Много от развитите страни имат бавен интернет. CD-то може да го запишеш на презаписваем диск, който по-лесно се намира и е по-евтин. CD-то се чете по-лесно и се поврежда по-трудно.

 

Във всеки случай мога да те уверя, че в DVD-то на Ubuntu има доста повече неща. Много по-подходящ е за системен диск от CD-то, а и намалява използваната памет при инсталация. Дори включва текстовата инсталация с която е много по-малко вероятно да възникнат проблеми при стари компютри и такива с малко RAM.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...