Jump to content

професионален домоуправител


Препоръчан пост

Пускам тази тема за да има дискусия по нея кое е най доброто решение за една ЕС .Дали избраният от ЕС управител от входа ,дали избрана външна фирма да се грижи за ЕС или фирма наложена от инвеститор или строител
Link to comment
Сподели другаде

Ако е голям блок от 30 апартамента примерно, мисля че е по- добре да е човек от блока, който да има някаква заплата, но ако е малко блокче с 5-6 апартамента, каква заплата ще му дадеш? Забрави за домоуправител от фирма- в Бг няма никаква практика, фирмите са някакви измислени, ще искат големи заплати, а насреща- нищо..

Е, ако е някой тузарски блок, на които не им пука за парите и не им се занимава да плащат един път месечно тока, водата, асансьора и за чистачката, да наемат ако искат и Гиньо Ганев :haha:

Link to comment
Сподели другаде

Аз незнам защо имате такова скептично мнение по тази тема и гледате да и правите спам.Ако нямате интерес не го правете други може да се заинтересуват и да се проведе дискусия да се научат някой неща
Link to comment
Сподели другаде

Аз незнам защо имате такова скептично мнение по тази тема и гледате да и правите спам.Ако нямате интерес не го правете други може да се заинтересуват и да се проведе дискусия да се научат някой неща

Ти какво разбираш под дискусия? Аз си давам мнението, не виждам "спам". А че не пиша това което искаш да видиш, е твой проблем.

Link to comment
Сподели другаде

Да знам какво имате впредвид но само да Ви кажа едно нещо . Професионалният домоуправител наистина излиза малко по скъпо от Управителя на ЕС избран от ОС и многократно по евтино от ФИРМА за управление на имоти която не е избрана на ОС а е наложена от инвеститор или строител на собствениците.И не бъркайте ,че професионалният домоуправител трябва да изпълнява функцията Управител на ЕС освен ако изрично не е избран на ОС събрание. Затова и съветвам мойте клиенти да си изберат по закона Управител на ЕС и контрольори които да си вършат дейноста описана в закона а задачите и изпълнението да ги оставят на професионалният домоуправител.
Link to comment
Сподели другаде

:bgflag: ЕС- етажна собственост; ОС - общо събрание.Надяам се не сте го объркали с нещо като EU.Сега ще Ви напиша пояснение малко:)Основната идея на професионалния домоуправител е да осигури спокойствие на собствениците на сградата за която се грижи като им спести време, пари и стрес. Това става, като фирмата поема всички грижи по поддръжката на сградата: почистване на общите части, плащане на сметки, поддръжка на общите части , охрана на жилището, събиране на плащанията, анализ на разходите и предлагане на идеи за тяхното намаляване.Едно от най-големите предимства на този вид услуга, добила широка популярност в Европейския съюз, е комплексната грижа, която фирмата може да осигури. В резултат на полаганите грижи за сградата се повишава нейната стойност, респективно стойността на имотите на всеки един съсобственик. Сред другите плюсове на предлаганата услуга е осигуряване на спокойствие и комфорт за живеещите в сградата.Професионалният домоуправител извършва всички дейности, които се включват в задълженията на един домоуправител, като същевременно отделя на всяко от тях необходимото време и внимание с цел постигането на максимални резултати. В задълженията му се включва да организира събранията на блока, да събира месечната такса за поддръжката му, да координира ремонтите и да дава професионалното си мнение относно бъдещото развитие на етажната собственост. Професионалният домоуправител е запознат с всички законови и нормативни уредби, информира се своевременно за техните промени и нововъведения и в резултат на това има компетенцията да изказва своето становище по спорни въпроси, а също така да организира отношенията с компаниите, доставящи услуги на сградата (вода, ток, отопление и др.).Отговаря на всички зададени въпроси които касаят живущите в даден вход кооперация или затворен комплекс отностно закона и начините на Управление на Етажната собственост.
Link to comment
Сподели другаде

Много добре звучи, но не е за всяка ЕС. До миналата година бях домоуправител и знам много добре за какво става въпрос, особено в блок с преобладаващи пенсионери и квартиранти. А усещам, че работата ти е свързана с профес. домоуправители и е разбираем ентусиазма ти :giggle:
Link to comment
Сподели другаде

А моето мнение е, че българина не е дорасъл за нещо такова.

Мисленето му е къде, къде по-различно и не мисля, че това нещо може да се наложи у нас.

Ако се наложи то ще е просто на много малко места.

Link to comment
Сподели другаде

Отговарям Ви и на двамата.Простотията и умнотията на БГ гражданина е известна навсякъде по света независимо в коя точка погледнеш.Тази дейност е приложима навсякъде в БГ стига да има малко мислещи които да не си мислят ,че тяхната собственост е само зад заключената врата на апартамента а общото е грижа на други.Да Елена Вие сте били домоуправител на пенсионери и квартиранти.Да знам все казват ,че нямат пари но мойто мнение е друго ,специално пенсионерите са най полезните мравки в това общество и защо го казвам ;те първи тичат да си платят сметките на монополистите примерни подчинени се редят на опашка с часове но този пенсионер който живее във Вашата кооперация знае ,че трябва да си плати и общият ток, асансьора които ползва .Единствено е трудно да го убедиш ,че притежава идеални части от общите и за тях трябва да плати.Квартирантите -да не е трудно и с тях, като им се обясни ,че по закона трябва да плащат консумативни разходи,че живеят в тази ЕС но само това а домоуправителя си гони собственика за разходите които по закон трябва да си ги плаща и проблема е лесно решим.Отностно ,че българина не е дорасъл за това нещо е така.Ето Ви едно питане да се убедите как българина е натиснат да плаща когато му е наложено и после мисли как да не плати и защо не е помислил преди да стане собственик.Здравейте,

 

Искам да се допитам до живущите и имащи взаимоотношения с "Оркид Хилс "- Варна,

коплекс Възраждане.

/ питането е за мои познати/

 

1.Закупили са жилище в строеж.

2.Вноските по договора са били коректни.

3.Акт 16 е излязал от около преди година

4."Оркид Хилс" по договор преди 5дни са изпълнили довършителните

дейности обвързани с договора по апартамента.

5.Ключовете за същия ги сдават на собствениците при подписване на

протокол /приемо-предавателен/ преди 5 дни

 

НО,изискват суми /такси/ "за поддържане за общите части" по 42 лв на месец от периода,

когато е издаден акт 16 ???

12месеца X 42 лв =504 лв + неустойки

 

Собствениците не са били във владение на имота си - не са имали ключове преди този протокол,

двустранно подписан преди 5 дни !

Сами можете да си направите преценка нали:)

Link to comment
Сподели другаде

  • 6 months later...

Здравейте,

 

Бих искала да се включа по темата относно използването на фирма за професионален домоуправител. Не съм съгласна, че в България няма фирми и добри специалисти, които да предлагат тази услуга. Напротив! През последните години тази услуга навлиза все повече и се отвори една изцяло нова пазарна ниша. Както и да е. Който наистина иска да намери подходяща, компетентна и доказана фирма, със сигурност ще успее.

 

Независимо дали става въпрос за малка кооперация от 15-20 апартамента или по-голям жилищен блок, цената може да се съобрази с нуждите и изискванията на живеещите. Мисля че, това е много добра услуга, която в наши дни ни е безкрайно полезна. Всички знаем какви са главоболията за един домоуправител и как все по-рядко хората имат нерви и време да се занимават с тези задължения.

 

Ако все пак някой се интересува от повече и по-специфични въпроси относно услугата, пускам следния линк: http://www.plhome.net/bg/info_pages/109-%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B8-%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F

Link to comment
Сподели другаде

  • 11 years later...

Задължително външна фирма трябва да се ползва от моя опит. Нашата кооперация е в София. Миналата годината сменихме двама домоуправителя, включително и един от най-големите, може би се сещате за коя фирма говоря ...

 

Когато имат много клиенти изобщо не си вършат работата качествено. Сега сме с БГ вход и се надявам да успеем да изкараме цяла година с тях, пък ако си заслужава ще продължим. Повече информация за услугите им има на техния сайт.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...