Jump to content

Почина Иван Славков - Батето


Препоръчан пост

Почина Иван Славков.

 

Дългогодишният генерален директор на националната телевизия и президент на БОК и БФС е издъхнал по-рано днес в Правителствена болница, 10 дни преди да навърши 71 години. Причината са проблеми с белите дробове.

 

Очаквайте подробности.

 

Славков бе президент на Българския футболен съюз от 1995 до 2005 година, както и дългогодишен председател на БОК и член на МОК.

 

Иван Славков е роден на 11 май 1940 година. Завършва ВМЕИ и спортува активно водна топка. През 1966 г. остава вдовец, след като първата му съпруга, стюардесата Светла Маринова загива при катастрофата на самолет на БГА Балкан, пътуващ за Братислава. През 1968 г. сключва брак с Людмила Живкова, дъщерята на генералния секретар на БКП Тодор Живков, от който има и един син - Тодор Славков.

 

От 1967 до 1969 г. работи като журналист в икономическия отдел на в. "Труд". В края на 70-те години е ръководител на футбола в ПФК Левски (София). Назначен е за генерален директор на Българската телевизия (БТ) през 1972 г.

 

Той остава на този пост до 1982 г., след което е избран за председател на Българския олимпийски комитет (БОК). През 1987 г. става пожизнен член на Международния олимпийски комитет (МОК).

 

Зам.-председател е на Организационния комитет на двете кандидатури на София за домакин на Зимните олимпийски игри през 1992 г. и 1994 г. През 1995 г. е избран за президент на Българския футболен съюз (БФС). Преизбран е на този пост през май 2001 г.; през същата година е преизбран и за председател на БОК.

 

Славков е носител на званието „Доктор хонорис кауза" на Националната спортна академия (НСА) и е бивш член на комисията на ФИФА по организацията на световните първенства. Професор е по спортен мениджмънт и социално управление към Киевския университет.

 

На 17 октомври 2003 г. Славков е предложен за Орден "Стара планина" първа степен по повод 80-годишнината от създаването на Българския олимпийски комитет и приноса му за развитието на физическата култура и спорта.

 

След скандала със скрита камера, организирана от БиБиСи Славков, подава оставка от всичките постове, които заема.

http://images.ibox.bg/2011/05/01/ivslalalala/430x305.jpg

 

Източник: NewsBg

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...