Jump to content

няколко os


Препоръчан пост

Ако ще се опитваш да се правиш на хакер с Backtrack по-добре зарежи. WPA и WPA2 кракването не става толкова лесно, колкото в Youtube. Всички инструменти, които ги има в Backtrack-а може да ги сложиш и на обикновено Ubuntu. Пък и такъв автогол може да си вкараш, ако се опиташ да пробиеш някоя мрежа на разбиращ човек, че ще се чудиш от къде снимките ти са се появили в нета. За това не би мирно седяло, не би чудо видяло.

Иначе правиш 4 дяла, като големината им зависи от това, колко голям хард имаш. Първо слагаш Xp, след това 7, после Ubuntu или Backtrack в последователност каквато пожелаеш. Мисля, че нямаш достатъчно знания да го направиш, за това или дай на някой по-опитен или прочети за GRUB, LILO и те такива неща. Ако си направил всичко като хората при пускането на компютъра ще ти излиза меню, с което да избереш OS, която искаш да пуснеш.

Но внимавай понеже при преинсталация на някои от Windows-ите се презаписва този запис и ще ти изчезне този списък за избор на OS, а директно ще ти се стартира преинсталирания Windows. След това с live cd ще трябва да попишеш в конзолата. Има обаче предостатъчно информация в нета по този въпрос.

EDIT- ще трябва да отделиш място и за swap дял, като големината му се изчислява по формулата Swap=RAM*2, но обикновено 512mb са достатъчни, ако не смяташ да правиш някакви свръхсложни изчисления.

Link to comment
Сподели другаде

Еми целта е да не пускам винаги live CD на backtrack и Ubuntu.Wap трудно ще стане не казвам, че е невъзможно знае ли се по скоро wep около мен са хора неразбирачи с wep са : D

Сега разучавам backtrack

 

Когато съм в windows ще виждам ли дяловете на linux-сите

Swap дялове ли са ubutu и backtrack?

Link to comment
Сподели другаде

искам на 1 комп да сложа няколко os

значи xp ,win 7,ubuntu,backtrack

 

мисълта ми за всяка os отделен дял ли да направя и как ще стане боот-а ??

Не виждам смисъл от съжителството на "xp" и "win 7" на един диск, но воля ваша. Същото важи и за "backtrack" и "ubuntu".

 

Backtrack е израелска разработка, система предназначена за системния администратор с готов комплект от инструменти и утилки за проследяване на уязвисмости на системи и мрежи. На нея не й трябва графика, затова тръгва от конзола.Оставена е възможност да се пусне X сървъра. Конзолата е могъщ инструмент на Unix системите и ползва езици shell/dash/bash и python. Ти как си с тях?

 

На практика системата ползва за основа Ubuntu 8.10, за да е пъргава и непретензиозна за ресурси. От тук излиза, че всичко в този backtrack, може да се подкара в коя да е версия на Ubuntu.

 

Делиш за всяка ос по 20 гиги дял с инсталатора на XP, като форматираш само за него, Вторите 20 гиги даваш на 7-цата. Разбира се може да завишиш тези стойности, не ти знам размера на диска.

 

Накрая слагаш Ubuntu. Taм работиш с Grub2 под графика, а при 10.10 е направено за блондинки. Ще ти каже, че е намерил Windows инсталации и ще те попита за тях. Можеш да му отговориш в съседство и да бъдеш спокоен, че Ubuntu ще се самоинсталира сам, без да навреди. Най-добре ръчно.

 

На Ubuntu дела го цепиш на три.

200MB boot ext3

512MB swap

/ - останалото root, да речем ext3, за да може с драйвер от към Windows да четеш линуксите дялове.

 

Същото правиш и с backtrack, като се логваш с root и парола toor. После пишеш startX и така...успех

Link to comment
Сподели другаде

Когато си в Windows НЯМА да можеш да виждаш дяловете на Linux, но обратното е възможно т.е. в Linux ще можеш да четеш неща от Windows дяловете. Както вече казах ще трябва да прочетеш още малко за Линукс и разпределението на дяловете и тогава ще ти просветне какво аджеба е това Swap дял и за какво се използва и също защо ако нямаш Swap дял Linux-а пипа в рамта повече от колко ако имаш. Ако искаш направи първо една виртуална машина, инсталирай първо в нея, поиграй си и тогава инсталирай. Надявам се да знаеш, че основните Linux дялове се правят или в ext3 или в новата ext4 файлова с-ма (същото нещо е като NTFS и FAT файловете с-ми при Windows, но с доста съществени разлики). При инсталирането на Ubuntu и BT ще имаш възможност да избираш и между други файлови системи, но не ти препоръчвам да ги ползваш.
Link to comment
Сподели другаде

На практика не се занимавам с linux но почнах да проявявам интерес към ubuntu с този windows. съм се мъчил като грешен дявол ама отсрана на игри ме разочарова прочетох ,че може да се инсталират игри ама много инструкции (игри от сорта на CS)

.Значи имам андроид телефон и ползвам на SD картата отделен дял swap за да върви по бързо.разбрах за swap

 

Немога да разбера ext2 къде е?

Link to comment
Сподели другаде

Той е там, когато създадеш дял, за когото писах. При Windows са NTFS, FAT32, под Linux са спомената плюс още няколко разновидности.

 

Под Linux няма игри, защото DirecX е майкрософтска платформа. Като искаш игри - играй ги под Windows.

Link to comment
Сподели другаде

Всъщност малка поправка на колегата Profruit (ако позволи де)- има игри правени с OpenGL, но са доста под нивото на и най-елементарните Windows игри. Знам обаче, че WoW си тръгва под Линукс, но нямам идея как, това обаче не пречи да пуснеш едно търсене в Google и да разбереш. Ext2/3/4 са основните дялове на операционната с-ма. Т.е. дяла, на който е инсталирана OS трябва да я направиш в някои от тези формати. Ако искаш да разбереш по какво се различават аджеба десетките файлови с-ми (Ext2/3/4/, ReiserFS, BTRFS, ZFS, UFS, FAT12/16/32, NTFS и още един куп други) се консултирай с тази връзка. . Мисля, че няма да ти е проблем да си оставиш един Windows 7 на отделен дял и да си джиткаш игри, а за другите ти дейности да ползваш Linux. :peace:
Link to comment
Сподели другаде

Аз бих ти казал ето това(това е нещо като правило):Игри да се играят под Linux не става.Игрите си ги играй на Windows на Linux само бачкай.Аз например ползвам Linux от половин година някъде и го използвам само за програмиране и за настройки по мрежата евентуално.Всичко друго правя на Windows,а относно това защо ти е и Windows 7 и Windows XP доста интересно.Предлагам ти да си инсталираш Windows 7 с Boot CD,а Linux да го инсталираш през Windows ще ти е много по добре и ако не ти харесва си деинсталираш Linux от Add/Remove Programs и си се радваш след това само на Windows.Linux е доста хубава операционна система ,но все пак за нея се искат повече знания,защото там за всяка инсталация или за какво и да е се минава през Terminal-а,а ако искаш да си имаш и познатите Windows програмки можеш да си изтеглиш Wine и да си го инсталираш.Като цяло толкова операционни системи са малко безсмислица да инсталираш за домашни потреби,а даже и за фирма е безсмислица поне аз така мисля.Инсталираш само Windows 7 и Linux и не се занимавай с други неща.Ако си толкова мераклия на тема проникване можеш и само с Linux да постигнеш всичко.Едно нещо става с много четене и малко желание и се постигат доста неща.
Link to comment
Сподели другаде

  • 3 weeks later...
Мисля,че това е темата за моя проблем.Имам инсталиран Windows 7,но реших да си сложа и ХР (трябваше ми по определени причини).Преди време пак бях с двете но първо имах ХР и после сложих Windows 7.Тогава резултата беше различен,излизаше ми избор на система,която да стартирам,а сега направо ми стартира ХР-то.Та въпроса ми е как да накарам компа да ми вади меню за избор на операционна система.7-цата ми е на С: на един хард диск,а ХР-то на друга буква на друг хард диск.Този дял със 7-цата се води Active/Bootable, а дяла с ХР-то - System.Малко е объркана работата :) в С:-то имам boot.ini файл и не мога да стартирам 7-цата дори от старт менюто на биоса.Като задам да буутва от хард диска на 7-цата пак се включва ХР-то.Ако някой има идеи нека сподели.А после като махам ХР-то как да процедирам,ще стане ли само с формат на дяла с ХР-то и с изтриване на boot.ini файла.
Link to comment
Сподели другаде

Не гарантирам че ще свърши работа,но - може да си запишеш буут-диск с EASEUS Partition Master или Partition Wizard и като заредиш оттам да се опиташ да оправиш бъркотията със системните дялове. :) Доколкото разбирам дяла на 7-цата трябва да стане и System(Подчертавам че не нося отговорност за настъпили щети...). Не знаеше ли,че по принцип първо се инсталира по-старата ОС и после - по-новата ? Ако искаш да сложиш и линукс - той пък е за накрая. ;)
Link to comment
Сподели другаде

Имах вече инаст. 7-ца с много неща на нея,а ми трябваше ХР,затова са в този ред.Сега по-належащо ми е да накарам компа да ми вади меню за избор на операционна система ако е възможно или поне да мога да стартирам система по избор някакси.А ънинстала го оставям за по-натам,трябва ми още малко ХР-то (благодаря за предложението Sten)
Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...