Jump to content

Правилни звукови настройки на микрофон за работа със Skype...


Препоръчан пост

Мисля, че е време да драсна едно кратко описание как трябва да са настройките в звуковите панели на Windows, за да работи правилно микрофонът в Skype и други програми за гласова комуникация. Няма да навлизам в големи подробност, защото не е нужно, а и за някои от нещата просто не е удачно да се задълбавам.

 

Ще започна с едно уточнение. Windows предлага настройки в две категории (групи): възпроизвеждане (playback) и запис (recording). Това често обърква потребителите. Това са две независими настройки.

Настройките за възпроизвеждане се отнасят точно за самото възпроизвеждане - това, което се чува от свързаните колони/слушалки.

Настройките за запис пък се отнасят за записа на звук - това, което дадена програма записва.

 

Всички програми, които използват микрофона, стерео входа (line in) и евентуално други входове, се интересуват от настройките за запис, не от настройките за възпроизвеждане. Тези последните са единствено и само за удобство на потребителя.

 

Ще демонстрирам настройките в Windows XP и Windows 7. Започвам с Windows XP.

 

Може би най-бързият начин да се стигне до прозореца с тези настройки е чрез иконата за силата на звука в системната област (до часовника). Кликнете с десния бутон върху нея, изберете Adjust Audio Properties (Регулиране на аудиоустройствата) и след това да кликнете върху подпрозорец Audio (Аудио):

http://pics.softvisia.com/design/pics/12929/01-iconxp.png

http://pics.softvisia.com/design/pics/12929/02-adjustxp.png

 

Ако случайно нямате такава икона, алтернативен път е: контролен панел -> Sound, Speech, and Audio Devices (Звукови, речеви и аудиоустройства) -> Sounds and Audio Devices (Звуци и аудиоустройства)

 

В този прозорец ви вълнуват двете зони Sound playback (Възпроизвеждане на звука) и Sound recording (Запис на звука). Кликайки съответния бутон Volume... (Сила на звука...) ви се отваря и съответния прозорец с плъзгачи за настройка.

Първо кликнете бутон Volume... (Сила на звука...) в зоната Sound playback (Възпроизвеждане на звука) и в появилия се прозорец с плъзгачи поставете отметка на Mute (Без звук) на микрофона:

http://pics.softvisia.com/design/pics/12929/03-xpplayback.png

 

Забележка: конкретно то този прозорец можете да достигнете и чрез обикновен двоен клик върху звуковата икона в системната област. Аз описах малко по-подробния път до прозореца, защото така или иначе ще ни трябва и за останалите настройки.

Ако липсва зоната с настройка на микрофона, кликнете меню Options (Опции), изберете Properties (Свойства), поставете нужните/желаните отметки и потвърдете с OK:

http://pics.softvisia.com/design/pics/12929/04-xpplaybackadd.png

 

Вече можете да затворите прозореца с плъзгачите. Сега кликнете бутон Volume... (Сила на звука...) в зоната Sound recording (Възпроизвеждане на звука) и в появилия се прозорец поставете отметка на Select (Избор), като можете да си завишите нивото на микрофона в зависимост от нуждите.

http://pics.softvisia.com/design/pics/12929/05-xprecording.png

 

Ако микрофонът продължава да е тих, кликнете меню Options (Опции), изберете Advanced Controls (Разширени контроли), кликнете бутон Advanced (Разширени) в зоната с настройките на микрофона и поставете отметка на Microphone Boost.

Ако липсва зоната с настройка на микрофона, кликнете меню Options (Опции), изберете Properties (Свойства), поставете нужните/желаните отметки и потвърдете с OK:

http://pics.softvisia.com/design/pics/12929/06-xprecordingadd.png

 

Преминаваме към Windows 7.

 

И тук най-бързият начин до настройките отново е през иконата в системната област. Кликнете с десния бутон върху нея, изберете Recording devices (Устройства за запис).

http://pics.softvisia.com/design/pics/12929/07-icon7.png

http://pics.softvisia.com/design/pics/12929/08-adjustrecording7.png

 

В появилия се прозорец кликнете два пъти върху микрофона по подразбиране при вас, идете на подпрозорец Listen (Слушане), там се уверете, че няма отметка на Listen to this device (Прослушване на това устройство):

http://pics.softvisia.com/design/pics/12929/09-micplayback7.png

След това идете на подпрозорец Levels (Нива) и се уверете, че микрофонът е разрешен - че бутонът изгледа като този на снмката. Ако микрофонът е прекалено тих, можете да му завишите нивото с горния плъзгач и/или да завишите нивото на Microphone Boost:

http://pics.softvisia.com/design/pics/12929/10-micrecording7.png

 

По принцип това трябва да е достатъчно, но е възможно да не е, ако имат няколко различни устройства за запис и възпроизвеждане. Ако това е случаят, ще се наложи да пипнете в настройките на въпросната програма. Аз ще обясня за Skype. То не че има кой знае какво за обясняване, де.

 

В Skype кликнете меню Tools (Инструменти) -> Options... (Настройки...) -> Audio Settings (Устройства). Там в дясната част са настройките за звуковите устройства. По принцип е нужно за всички устройства да е избрано Windows default device () и всичко е наред, но ако имате повече от 1 устройства за възпроизвеждане и тези по подразбиране не са настроени както трябва, ще трябва да изберете правилните устройства.

http://pics.softvisia.com/design/pics/12929/11-skype.png

 

---

 

Ами, това е в общи линии. Ако някой има въпроси и/или идеи за добавки към материала, нека пише в темата.

 

 

Night_Raven

Link to comment
Сподели другаде

Адмирации за ръководството. Отсега нататък може би ще намалеят въпросите/темите за проблем с микрофона ...или поне ще бъдат задавани на правилното място.

:thumbsup:

Link to comment
Сподели другаде

  • 4 months later...
Здравейте. Аз имам друг проблем, който 99% съм сигурен, че е по вина на Майкрософт. Не мага да пусна две устройства за записване. По принцип до сега бях с XP и всичко си работеше добре. Налага ми се да използвам микрофона за скаип и вход линията за ТВ тунера. При XP-то нямаше проблем през директ-саунд-а, но тук при седем могат да работят само един по един. Това значи, че ако искам да говоря по скайп, трябва да ръчкам по настройките да права микрофона по подразбиране. След това за да гледам ТВ трябва отново да сменявам дефълта на Line In. Какво да правя? За сега си мисля, че най удачния начин е да използвам метода DOWNSHIFTING. Казано на Български - пак с XP.
Link to comment
Сподели другаде

Всяка уважаваща програма позволява да избира ръчно източник на запис. На Skype можеш изрично да укажеш да използва микрофона вместо да проверява кое е устройството по подразбиране. Не виждам какъв е проблемът да направиш точно това.
Link to comment
Сподели другаде

Аз това съм го направил. Ръчно съм задал на скайп да използва микрофона. Проблема е, че дори като задам линията за подразбираща и микрофона за подразбиращ за комуникации (нали има и такава опция) пак не става. Windows-а засича микрофона че е свързан за скайп и когато се опитам да проведа разговор автоматично намалява останалите звуци, но когато абоната отсреща вдигне, тоест когато микрофона се задейства, скайп-а ми изписва съобщение с червени букви (проблем със записващото устройство) или нещо подобно беше. Работи само когато от настройките на записващите устройства съм задал микрофона за подразбиращо устройство, но тогава линията не може да работи дори с сложена отметка за прослушване. Всяко едно работи след ръчна смяна. Много е досадно. Мисля че проблема е в това, че Седем използва цифров принцип за възпроизвеждане на звук, а XP аналогов. Когато компютъра се натовари с някое приложение се получава леко зацикляне на звука от микрофона или линията, а при XP никога не се е случвало дори когато компютъра забие напълно. Продължава да си минава звук през входа.

 

Прави ми впечатление, че на Шот-а който си дал за пример до линията ти пише "ready" и има индикатор до него. При мен не става така. Излиза ми индикатор само на зададеното по дефълт.

Link to comment
Сподели другаде

Когато тук задам Line като основно устройство, а микрофона като основно устройство за комуникация и в Skype изрично задам да се ползва микрофона, всичко е наред - мога да провеждам разговори нормално и отсреща ме чуват. Ти каза, че в Skype си указал да се ползва конкретно микрофона, но в другата програма, която записва от входа, указал ли си изрично да ползва него (Line In)? Звуковият драйвер актуална версия ли е?

А това, че Windows 7 използва цифров принцип за възпроизвеждане, а Windows XP - аналогов дори мисля, че не схващам какво трябва да значи. Т.е. не знам какво имаш предвид. И все пак, всичко в системата е на цифрово ниво. Аналогов сигнал има чак на изхода - на жаковете.

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 months later...
и аз имам проблем със скайпа, но май е и по-сложен,като вляза в настройките на устройства за запис не ми излиза нищо,празно поле,а не както си го обяснил по-горе,със win7 съм,някакви идеи какъв може да е проблема ми и как да го отстраня?много ще съм благодарна ако помогнете :)
Link to comment
Сподели другаде

мися че да, вчера ми инсталираха Realtek High Definition Audio Driver R2.36 , за това ли говориш?а иначе лаптопа ми е без вграден микрофон, включвам си го отделно...направо полудявам преди да ми го преинсталират всичко си беше ок...ако имаш някаква идея какво трябва да направя,ще се радвам да споделиш :)
Link to comment
Сподели другаде

Драйверът ти е стар. Препоръчвам ти да си го обновиш. Можеш да свалиш актуална версия от тук. Предполагам това няма да реши проблема, но дори и да не го, си е добра идея да си с актуални драйвери. Иначе може би ще е от полза да кажеш какъв точно микрофон имаш.
Link to comment
Сподели другаде

не се получи,несъвместимост с програмата :Х

микрофона ми е наи обикновен,дори не знам каква марка е,но работи перфектно,не мисля че проблема е в микрофона

просто като отворя записващи устройства,както си показал нищо не излиза в прозорчето?

 

т.е. пише че не са инсталирани записващи устройства :?

Link to comment
Сподели другаде

Откъде знаеш, че микрофонът работи нормално? Тестван е на друг компютър? Ако да и работи както трябва, то сигурно ли е, че на твоя компютър го свързваш в правилния жак?

При свързване на колонките появява ли се прозорец за потвърждение на това какво е свързано? Ако да, такъв прозорец появява ли се при свързване на микрофна?

Link to comment
Сподели другаде

да тестван е на друг,в правилния жак го включвам :D все пак не съм блондинка

колонки не свързвам,има си достатъчно добър звук,и не като включа микрофона не излиза никакъв прозорец :?

 

интересува ме какви са тези аудиоустройства,които не са ми инсталирани,някаква идея?

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...