Jump to content

ЦСКА отписа титлата за новия сезон


Shak

Препоръчан пост

Ръководството на ЦСКА обяви в специална декларация до медиите, че за първи път в историята си отбора няма да се бори за титлата в предстоящия шампионат.

 

Изявлението бе направено на пресконференция на базата в Панчарево след първата тренировка на тима. Стана ясно, че клубът ще продаде всички играчи, към които има интерес, а нови състезатели ще бъдат взимани, само ако са със статут на свободен агент.

 

Целите пред клуба са да бъде изграден изцяло нов и качествен отбор, като не са поставени крайни срокове за това. Парите, давани за селекция, ще бъдат намалени няколко пъти.

 

В ЦСКА се завръща Бумсонг, който бе преотстъпен в пловдивския Локомотив. Старши треньорът Пламен Марков пък заяви, че няма да разчита на играчи от влезлия в елита сателит Конелиано.

 

 

"Собственикът Васил Божков, който е разочарован от отношението на държавата към футбола, няма намерение да продава клуба, просто драстично ще намали бюджета", уточни Атанас Караиванов.

 

"Тежко и трудно ще градим нов отбор. Не можем да се борим за нещо голямо. Сега ще разчитаме на играчи, които до момента намираха рядко място за изява сред титуляри", заяви Пламен Марков.

 

Информация:Gol.bg

Link to comment
Сподели другаде

Когато еуфорията попремине идва ред на анализите!

 

КОМЕНТАР на Христо ЗАПРЯНОВ от вестник "ТЕМА Спорт" /17.06.2006г./

 

Първосигналната реакция на гняв, болка и омерзение би трябвало да е попреминала. Нормално е, когато става дума за един от двата клуба – институции, в България, емоцията да взима връх. Импулсните клетви най-често водеха до един въпрос: “Как може да вдига ръце от ЦСКА?” А някъде във въздуха остана да виси фактът, че доста отдавна Васил Божков сложи ръка върху ЦСКА. Или по-скоро - съживи ЦСКА.

 

Знам, че тук мнозина биха настръхнали, но – спомнете си годините на лютеница и лимонада, в които армейците не можеха да отлепят от петото място; периода, в който селекцията се ограничаваше до спорни таланти от детско-юношеската школа; момента, в който един меркантилен сърбин предпочете да играе в Кюстендил вместо да облича фланелката на ЦСКА. Тогава бе зле. После клубът захлеби.

 

Никой не се интересува как и защо Васил Божков е решил да финансира червените. Това се приема като даденост. При все че едва ли на света има идеалист, който да излива милиони без каквато и да била възвръщаемост. “Спечелиха някакви титли”, ще кажете. Е, и? Пробивът в Шампионската лига не бе осъществен; телевизионните права – толкова важни в чужбина – тук се продават за стотинки, а от билети за мач в България не може да се изхрани и семкаджията пред Сектор А.

 

И все пак бюджетът си остана висок; въпреки опарването с Лима и Соуса ЦСКА продължи да привлича класни футболисти, да бъде фактор в първенството, стигна до групите на УЕФА. Никой не се оплака за пари, дори напротив – в Борисовата градина играеха най-скъпоплатените футболисти у нас. Е, кажете ми, има ли такъв идеализъм?

 

Разбира се, че не. И не би трябвало да има. Пълен глупак ще е онзи, който бърка толкова дълбоко в джоба си заради някаква си идея. Още повече че от трибуните го освиркват, проклинат и го призовават да си подаде оставката. От кое да си подаде оставката? Та той не е на щат в ЦСКА; не той получава заплата от клуба, а клубът зависи от него.

 

Не един и два са случаите, в които сериозни отбори увисват и впоследствие пропадат заради спиране на кранчето. А тук публиката призовава онзи, който дава парите, да си ходи. Без да мисли, какво следва после.

 

Не се притеснявайте, Васил Божков няма да остави ЦСКА на сухи корички. Просто няма как да се случи. След толкова дълги години на финансиране, не можеш просто да се оттеглиш – най-малкото заради същността на изпечения бизнесмен. Плащаш, плащаш, пък после – здраве да е, прецакал съм се. Не става.

 

В конкретния случай иде реч за заплаха. Дори ултиматум, който бе загатнат доста отдавна. Тогава, когато за пръв път Божков обяви, че ще изостави ЦСКА, в случай че не бъде решен проблемът с базите. Беше поставен и конкретен срок, в който – между другото – отборът стана шампион. Може би точно това е разубедило едноличния собственик от решението, което в крайна сметка обяви в четвъртък.

 

Ако анализираме по-задълбочено декларацията на ръководството на ЦСКА, ще открием прилики с ред други апели на по-периферни отбори. То не бяха молби, клетви, закани. Всички те – отправени с искане за адекватно отношение на държавата към онези, които реално издържат българския спорт. Отговорът винаги е бил нулев.

 

Куп традиционно силни клубове и перспективни школи изчезнаха от картата точно заради пълното безхаберие на властимащите към изключително важни проблеми. Днес се вдига шум, защото инициаторът се казва ЦСКА. Ако се казваше Черноломец, на никого нямаше да му направи впечатление.

 

Обратно – към мотивите на Божков. Как може да се очаква от даден човек да плаща, да издържа отбор, при положение че дори няма стадион; няма база, чрез която клубът да се развива, да регистрира прогрес. Кибиците в Борисовата градина скърцат със зъби, че момчетата от школата биват пренебрегвани, но – за каква школа говорим въобще? Условията за тренировки били абсурдни. Ами абсурдни ще са – как да инвестираш в инфраструктура, след като нямаш собственост върху обекта? Това е абсурдното.

 

Замислете се, колко клубове умряха заради разправии с общината относно правата на дадено съоръжение... И после се чудим защо в “Лаута” падат трибуни, еди-къде-си теренът бил нива, на друго място пък хвърчали ламарини и съблекалните били мухлясали. И виним собствениците; и гледаме на Запад, и цъкаме с език, и коментираме. Ама как България ще организира голям форум или дори голям мач, след като са ни такива стадионите? Няма начин да са други. Не и с подобна липса на комуникация между клубните ръководства и глухите управници.

 

ЦСКА представи проект за модернизация на базата, чака повече от година, и в крайна сметка – чрез декларацията от четвъртък – постави ултиматум. С очакване, че – защото става въпрос за ЦСКА – ще се вземат мерки (което си е чиста ирония, тъй като държавата не би трябвало да прави разлика между ЦСКА и Заря Крушари, когато става въпрос за развитието на спорта).

 

Той иска най-апетитното парче земя, ще кажете. Да, и сигурно има планове да построи казино на мястото на Сектор Г... И най-абсурдният коментар: продава футболистите, за да излезе на плюс. Предвид дългогодишните инвестиции, дори ЦСКА да продаде целия си представителен тим, пак ще си върне 1/20-а. Не повече.

 

Но в конкретния момент не бива да се притесняваме за ЦСКА. ЦСКА ще има, отборът ще се бори за титлата, ще се раздава в евротурнирите. Проблематично е отношението на властимащите към спорта. Идеалисти има в идеална държава, не и в България. Ако смятаме малкото останали благодетели на футболни отбори за такива, то би следвало да ги откажем от спорта. Да ги пренасочим я към старчески домове, я към сиропиталища. Безкористно – да. А и публиката няма да ги псува.

 

cska.bg

Link to comment
Сподели другаде

Скандал в ЦСКА: Тимът отказа да тренира заради пари

 

Скандал, в основата на които стоят неизплатени задължения към играчите, се разрази вчера вечерта в базата на ЦСКА в Правец. Там червените са на подготвителен лагер от една седмица.

 

Всички футболисти на 30-кратните шампиони отказаха да се явят на снощната тренировка, запланувана от 18 часа. Мотивът на играчите бе, че ръководството на клуба им дължи заплати и премии от миналия сезон, в който те не станаха шампиони, но донякъде спасиха сезона с Купата на България.

 

Миналата седмица изпълнителният директор на червените Лазар Василев обеща, че в най-скоро време парите ще бъдат изплатени.

 

След като това не стана до вчера, час преди тренировката футболистите са заявили на треньора си Пламен Марков, че няма да излязат на терена. Разтревожен от това, бившият национален селекционер веднага е позвънил на Василев, за да го уведоми за бойкота на отбора.

 

Според източник на вестник "Тема:Спорт" първоначално играчите са решили да дадат отбой чак когато ръководството им се издължи. След това обаче са размислили.

 

Все пак тренировката снощи се състоя, макар и да започна с половин час закъснение. Ръководството засега пази мълчания относно скандала.

 

 

Gol.bg

Редактиран от Shak
Link to comment
Сподели другаде

Абе пичове, не ви ли омръзва COPY/PASTE.

Седнете и напишете Вие 2 реда!

Това беше Copy -> Paste за да покаже реално как стоят нещата, но щом настояваш :D нямаш проблем

Link to comment
Сподели другаде

Не виждам кое е смешното в случая.

Защо се впрягаш толкова? Един отбор, като ЦСКА, никога ама никога няма да си позволи, да го унищожат особено след налетите пари, в клуба, няма току така да го унищожи "черепа", той просто иска за без пари да му дадат едни от най-апетитните хапки, терена на Панчерево и др. ЦСКА ще е винаги в елита, вярвай ми

Редактиран от Shak
Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...