Jump to content

Новини-Читанка.info нападната от ГДБОП


Препоръчан пост

Най-богатият сайт, в който можехме да прочетем хиляди литературни произведения на най-великите класисици и съвременници - от Шекспир, Волтер, Дюма, Молиер, Пушкин, Бокачо, през Ботев, Вазов, Пенчо Славейков, та чак до Талев, Димов, Вежинов и Ралин, вече е в историята. Остава ни утехата от "Листопад" и "Двама завинаги".

 

За тази огромна "услуга" към нечетящия български народ хиляди форумци "благодариха" на служители на ГДБОП, които пресякоха нелегалното разпространение на книги в интернет пространството чрез сайта chitanka.info, потвърдено от пресцентърът на МВР. Акцията е реализирана след разследване по сигнали на ощетени - Асоциацията "Българска книга", Съюза на преводачите в България и редица издателски къщи. Установена е шестчленна престъпна група, която действала от различни градове в България.

 

На покрив на обществена сграда в София антимафиотите открили сървъра, който е поддържан интернет сайтът. Разследващите установили, че "виртуалната библиотека", от която се теглели пиратските литературни произведения като "Хамлет", "Тримата мускетари", "Тартюф", "Ад", "На прощаване", "Левски" и "Нощем с белите коне" е укрита в помещение на печатница в София.

 

Всеки месец престъпната група добавяла над 600 нови заглавия на книги от български и чуждестранни автори, речници, учебници, сред които напоследък "Преди да се родя" на Ивайло Петров, "Автобиография" на Бранислав Нушич, "Пан Тадеуш" на Адам Мицкевич и стотина детски приказки от Джани Родари, Ангел Каралийчев и Елин Пелин.

 

Това предизвика светкавичната реакция във форумите. "И без това сме се разчели много, затъпяваме, децата ни израсват с компютърни игри, не четат, неграмотни са, а сега започнахме да забраняваме и сайтове за литература.", пише един от потребителите на chitanka.info. "Значи за разпространението на идиотските холивудски филми и чалга през торентите няма проблеми, за хилядите пиратски песни, които гърмят по радиата няма проблеми, но изведнъж литературата стана грижа номер едно. МВР да пусне сайт за турски сериали, всеки да може да си гледа сериите по 20 пъти, за да ги научи наизуст.", споделя друг потребител. "Щом нямат право, да ги спират", пише в блога си студент от УНСС.

 

"Нямам пари да си купувам книги, има романи, които не са преиздавани от години, няма от къде да си купиш дори някои от класическите творби. Нека да направят сайта платен - срещу 5 или 10 лева годишно всеки да може да го използва като библиотека. Да не говорим, че ако отидете в някоя библиотека, особено в някой по-малък град, книгата,. която търсите - или я няма, или не е върната, или е открадната.", казва потребител в един от най-големите форум-сайтове у нас. В момента се подготвя подписка срещу забраната на сайта, която ще бъде изпратена до премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов.

 

Frognews.bg припомня, че преди месец, около 24-ти май, Ден на Славянската писменост, излезе информация, че четем средно по половин книга годишно, което водело до цялостно затъпяване на нацията. Сайтът chitanka.info беше изключително полезен за студенти и ученици, които го използваха преди изпити или класно. За утешение на литературните маниаци остава алтернативният slovo.bg, в който обаче има само български автори.

 

Източник

 

Чл. 24. Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:

 

9. възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели.

 

Moята рецензия:

Браво на ГДБОП! Че защо бедните лузъри ще могат да четат, без да плащат и да пълнят нечии гуши?

Защо трябва да четат? Ама как ще четат! Трябва да затъпяват, за да се управляват по-лесно и да слушат глупостите на ББ и всякакви политици с отворена уста и в прехлас, та чак да са в екстаз от думите им!

Как може иначе?

Браво на ГДБОП-Както и да ги наругая, малко ще им е. Гадове долни и мръсни, не хора.

Ползвах библиотечката активно. И си беше добра...

Ама то прост и неук народ лесно се управлява и манипулира...Честито, другари и другарки...

Голяма демокрация, голям просперитет и развитие-то ние видяхме ли нещо от демокрацията, що е по света и що се разправя за нея?

Само минахме покрай нея и с бързи, и бодри крачки, в собствената си заблуда се запътихме към АД-а, към дъното...

Честито! Вече сме на дъното...И копаем в него.

Kaкто не отдавна писах "Къде са просветителите ни, пътеводна светлина в днешната мрачна и тъмна действителност?"

Имаме ли такива???

Паисия ще се обърне в гроба, ако види или чуе що става тук.

 

Помогнете да спасим поне част от нея!

Link to comment
Сподели другаде

Ама аз тоаа не мога да разбера, искат хората а четат а им спират сайтовете :punish:

 

А ти, четеш ли?

 

Библиотеката има качена статична версия в thepiratebay.org, от преди месец -- не съм я свалял, но предполагам в удобен вид са качени по-голяма част от произведенията. Ако съм прав -- въпрос на време е да е отново онлайн, с единствената разлика, че ще се хоства някъде доста далеч от България. От където и да погледнеш нещата, всичко това се прави с цел манипулация. На кого? Ами на пенсионерите от блока, които утре ще прочетат във вестника, че добрите полицаи отново са "хванали лошите" и ще си кажат: "Ах, правителството взе да мърда малко! Пак ще гласуваме за тях, нали Пено?"

Link to comment
Сподели другаде

От снощи следя коментарите относно акцията срещу въпросния сайт и ми се струва, че монетата (в случая явно става въпрос за пари) има няколко страни.

 

Факт е, че на страниците на сайта незаконно са били публикувани материали, защитени с авторски права. Предполагам, че за тяхното публикуване не е изискано съответното разрешение. Доколко дадени произведения би трябвало да са освободени от подобни ограничения и доколко би трябвало да бъдат предоставени за свободно ползване е друг въпрос. В случая нарушение явно има.

 

Факт е, че на страниците на сайта са били публикувани материали, предоставени доброволно от самите автори. Факт е, че с осъществената акция срещу сайта техните права са били нарушени. Съответно, нарушени са били и правата на част от потребителите на този сайт.

 

Факт е и, че не разполагаме с цялата информация по случая... до този момент няма (поне аз не знам да има) официални изявления от някоя от страните за това, какво точно се случва и защо.

 

Моето лично мнение е, че част от литературните произведения би трябвало да са достъпни безплатно за четене с оглед на това, че представляват културно наследство. В много държави това е официална държавна политика - саздават се и се поддържат електронни библиотеки със свободен достъп, превеждат се текстове, осигурява се безплатен достъп за хора в неравностойно положение и т. н. т.

 

Друга част би трябвало да е достъпна срещу заплащане, за да се осигурят правата на авторите и издателствата за продажба на техните произведения. В случай, че дадено произведение не може да бъде доставено (издадено) - редно е да се осигури законен достъп до него за читателите.

 

Проблемът в момента (той си съществува от началото на човешката цивилизация) е, че много от законите (не само в България) си противоречат. Съответно, има възможности за злоупотреби от страна на всяка от страните, участващи в даден спор. Докато не се регламентират (и актуализират своевременно) правата и задълженията на правните субекти еднозначно, без пропуски и противоречия - винаги ще има нарушени права и някой ще бъде онеправдан. Естествено, регламентирането и актуализирането на правата на този етап е трудно постижимо, затова е редно при възникване на спор да има диалог между страните, за да се стигне до някакъв консенсус - включително (ако е наложително) с участието на трета (независима) страна. Според мен точно това не е направено в конкретния случай.

 

Моля, въздържайте се от публикуване на материали, които биха могли да бъдат обект на авторско право, както и връзки към такива материали. Форума по принцип е за взаимопомощ и обсъждане - всеки е свободен да изрази мнението си и да го защитава.

Link to comment
Сподели другаде

Чл. 24. Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:

...

9. възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели.

Това не изяснява ли законността на библиотеката??

Действията, извършени от ГДБОП са:

1.Неетични

2.Малоумни

3.Закононесъобразни

Тъй като линкът ми според правилата на форума се води пиратство, макар че според закона това не е съвсем така, ще си позволя да дам подсказки на тези, които искат да спасят информацията на библиотеката.

В 2-та големи български торент тракера и PirateBay са качени версии на Читанка.info от 24.05.2010

В PirateBay потърсете в търсачката с ключова фраза "chitanka info" , без кавичките!

Link to comment
Сподели другаде

Чл. 24. Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:

...

9. възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели.

Това не изяснява ли законността на библиотеката??

Не.

Във въпросната библиотека са били публикувани произведения, които не са били "вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението".

 

Затова по-нагоре писах, че трябва да има ясно разграничаване на произведенията, а не да се налага тълкуване на противоречащи си нормативни актове. За конкретния случай народа е казал "Покрай сухото - гори и суровото".

Link to comment
Сподели другаде

. цена в амазон : $47.25

а при нас ...Цена: 229.50 лв...при средна заплата от 400 лв.

Предлагам ти другият път да си купиш книга за 230лева, която в долари струва 50долара...

Мда..Доста занижени цени имаме...Какъв е бил курса на долара, като са го смятали?

И докато там работят 1/2 час за една стандартна книга, то тук работим цял ден за същата книга...

451градуса по Фаренхайт...Това става тук...Вероятно повечето са го чели...За другите-Съжалявам, нямаме он-лайн библиотека вече...

ГДБОП колкото да реализират някаква дейност...И все на наш гръб става всичко.

Какво ли ще каже Паисий днес? Сигурно ще се обърне в гроба.

Някак засегнат като читател на тази библиотека се почувствах от коментарите тук.

Нали трябва да слушаме ББ с отворена уста, в прехлас, почти до екстаз да стигаме, при чуването на думите му?

Нали за да стане това, трябва да сме прости и неуки. Неграмотни и незнаещи.

Съсипаха всичко, политици долни-кучета мръсни!

Благодарим ти ГДБОП! Че ни спаси от "бандитите"

Пожелавам всичко най-лошо на тези, които са участвали в този срам, в тази "акция".

Срам за Българите, срам за България!

Утре-Ако си с ксерокопиран учебник-ГДБОП и 10 години каторга...

Така ли ще стане?

Линк-Това бъдеще ли искаме?

Браво още веднъж за управляващите ни-Подлоги на американците!

Link to comment
Сподели другаде

Предлагам ти другият път да си купиш книга за 230лева, която в долари струва 50долара...

Мда..Доста занижени цени имаме...Какъв е бил курса на долара, като са го смятали?

И докато там работят 1/2 час за една стандартна книга, то тук работим цял ден за същата книга...

Пазарна икономика: ако не те устройва - не купуваш. Или купуваш от Amazon.

 

451градуса по Фаренхайт...Това става тук...Вероятно повечето са го чели...За другите-Съжалявам, нямаме он-лайн библиотека вече...

ГДБОП колкото да реализират някаква дейност...И все на наш гръб става всичко.

Донякъде съм съгласен - прекратяването на достъпа до информация е нарушение на основните човешки права, още повече, че в библиотеката са били публикувани материали, които не могат да се намерят на нашия пазар. Не забравяй обаче и правата на авторите и издателите.

 

Какво ли ще каже Паисий днес? Сигурно ще се обърне в гроба.

Някак засегнат като читател на тази библиотека се почувствах от коментарите тук.

Нали трябва да слушаме ББ с отворена уста, в прехлас, почти до екстаз да стигаме, при чуването на думите му?

Нали за да стане това, трябва да сме прости и неуки. Неграмотни и незнаещи.

Точно за това по-горе писах, че трябва да има определени произведения, които да бъдат обявени за културно наследство и достъпа до тях да е безплатен. Друг вариант е платен достъп, като от заплащане да бъдат освободени групите в неравностойно положение - ученици, студенти, безработни, хора с увреждания и т. н. т. Не съм съгласен обаче авторите и издателствата да работят напълно безплатно и всички техни произведения да се ползват от всички социални групи безплатно.

 

Другото надолу съм го чел и преди, особено blog-а на Grigor. С голяма част от нещата съм напълно съгласен - недопустимо е при разрешаване на подобни проблеми да се оказва физическо или вербално насилие от която и да било от страните. Ако не може да се стигне до консенсус по цивилизован начин, редно е случаят да се разгледа от независим орган.

Link to comment
Сподели другаде

България: 451 по Фаренхайт

 

Днес е 22 юни 2010 г. В деня-начало на календарното лято температурите навън доста паднаха. А в България за пръв път в модерната й история достигнаха 451 градуса по Фаренхайт.

 

Никога не съм вярвал, че ще доживея този ден - денят, в който в България ще се унищожават КНИГИ!!!

 

Група спецкомандоси от Главна дирекция за борба с ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ (пиша го така, за да усетите по-ясно за какво говорим) унищожи сървъра на сайта Chitanka.info.

 

На този сайт нямаше никаква престъпност - имаше хиляди, десетки хиляди КНИГИ! Повечето от тях не могат да се намерят никъде или са много трудни за откриване. Някои не са издавани от десетилетия! Имаше не само цели книги, но и отделни произведения - разкази, повести, есета... Сред тях имаше и такива, които бяха предоставени от самите им автори или преводачи - на полза роду. Иначе казано, Chitanka.info беше една библиотека. Една обикновена библиотека, само че онлайн.

 

Освирепели терминатори горят книги - това сме го виждали: в старите ленти от времето на фашизма. Или във филма на Франсоа Трюфо „451 по Фаренхайт". Или сме го чели - в книгата на Рей Бредбъри, по която е заснет филмът. Тя описваше едно бъдеще, в което властта предпочита хората да не мислят извън официалната линия и затова забранява издаването, четенето и притежаването на книги. А когато намира укрити такива, ги унищожава.

 

Вярвате или не - доживяхме да видим това бъдеще със собствените си очи...

 

Да, официалната линия ще ви бръщолеви нещо за някакви уж нарушени авторски права, интелектуална собственост, пирати, престъпна дейност и прочие дивотии.

 

Но ако умеете да мислите сам, лесно ще стигнете до някои доста смущаващи противоречия.

 

1.Библиотеките не са забранени от никакъв закон. Онлайн библиотеките - още по-малко. Тогава за какви нарушения на авторското право говорим?!

 

2.Ако Chitanka.info нарушава авторски права, то тогава най-големият нарушител на същите права е Националната библиотека „Кирил и Методий". Кога да чакаме командоси и спецчасти да я затворят? Както и всички останали други библиотеки в държавата, след като библиотечната дейност се оказва изведнъж незаконна...

 

3.Акцията била извършена по сигнал на някаква асоциация, съюза на преводачите и няколко издателства (МВР не уточнява кои). Щом са протестирали, значи техни права са нарушени и са настъпили някакви имуществени вреди. А какви ТОЧНО права на издателствата са нарушени?

 

4.Chitanka.info съдържа дигитални версии на книги. НИТО ЕДНО издателство в БГ не предлага и дигитални версии на издаваните от него книги, поне ако говорим за чужда литература. Аз лично знам само едно, което предлага някои произведения от БГ автори и в дигитален вид. Тогава как можеш да претендираш за имущестени вреди от нещо, което дори не предлагаш?!

 

5. Chitanka.info няма нито реклама, нито иска SMS-и, нищо - това си е една обикновена безплатна онлайн библиотека, тя НЕ извършва никаква търговска дейност. Отново - какви вреди може да нанесе на издателствата? И за каква „престъпна дейност" говорим, която не носи никакви приходи на „престъпниците" - нито продават книгите, нито има реклама на сайта им?

 

6. На какво основание въпросните издателства изобщо са поискали да се разследва дейността на Chitanka.info? Имат ли те в договорите си с авторите, преводачите и чуждите издателства изобщо клауза, която да им разрешава каквото и да било онлайн разпространение? Да ги оторизира ИЗРИЧНО и КОНКРЕТНО ТЯХ да се занимават с онлайн права? Съдейки по това, че не предлагат литература в дигитален вид, очевидно нямат...

 

7.Поискало ли е МВР или ГДБОП издателствата първо да докажат с документи (копия от договори), че НАИСТИНА притежават правата, които претендират, че са им нарушени? Ако не са, то излиза, че всеки може да отиде в ГДБОП и да каже просто така „еди кой си (конкурентна фирма) ми нарушава еди кви си права". И командосите на ГДБОП се вдигат на честна дума и попиляват въпросната фирма, организация или сайт... пък няма значение, че после съдът оневинява напълно жертвите на този брутален полицейски произвол.

 

8.Ако са били длъжни да поискат подобни документи и не са го направили, то дали дейността на служителите на ГДБОП може да се окачестви като „престъпна небрежност"?

 

9.Дори да приемем, че дейността на „Читанка"-та 1.не е библиотечна, и 2.някак нанася имуществени вреди на издателствата, то: 1.тези вреди първо подлежат на доказване, и 2.това става по реда на ГПК, а не на НПК. С други думи, издателствата следва първо да си заведат дела в съда, да си докажат претенциите за притежавани права (каквито нямат), да си докажат твърденията за претърпени вреди и пропуснати ползи (което е практически невъзможно, защото заради една прочетена онлайн книга човек може да се откаже да я купи, но може и именно заради това да я купи), да изчакат съдебно решение в тяхна полза и едва след това да се обърнат към МВР... към МВР, не към ГДБОП!

 

10. ... няма. Можем да отправим не 10, а 10 пъти по 10 въпроса към ГДБОП, но е безсмислено. Имената на модерните херостратовци също нямат значение.

 

Единственото, което има значение, е че в България в 21 век унищожават книги. По-чудовищно престъпление и посегателство срещу свободата на словото не може да има, с каквито и алинеи и параграфи да те замеря милиционерската пропаганда - някои неща се усещат със сърцето.

 

Ако не си съгласен с това - протестирай!

 

Варварите трябва да понесат своята отговорност за това, че посегнаха на Словото...

Ники Русиновски

webcafe.bg

Пазарна икономика: ако не те устройва - не купуваш. Или купуваш от Amazon.

Пазарна икономика нямаме, а спекулативна такава. Всеки се чуди как да прекара другият... Хората пари за хляб нямат, а те скубят ли скубят...

Донякъде съм съгласен - прекратяването на достъпа до информация е нарушение на основните човешки права, още повече, че в библиотеката са били публикувани материали, които не могат да се намерят на нашия пазар. Не забравяй обаче и правата на авторите и издателите

Издателите!? Ха! Същите, дето скубят хората, като себестойността на книгата е в пъти по-малко в някои случаи. В Читанката имаше преведени от хората, доброволно и напълно безплатно, книги и произведения.

Точно за това по-горе писах, че трябва да има определени произведения, които да бъдат обявени за културно наследство и достъпа до тях да е безплатен. Друг вариант е платен достъп, като от заплащане да бъдат освободени групите в неравностойно положение - ученици, студенти, безработни, хора с увреждания и т. н. т. Не съм съгласен обаче авторите и издателствата да работят напълно безплатно и всички техни произведения да се ползват от всички социални групи безплатно.

Пари? Та това беше едва ли не филантропски сайт, издържащ се от нещо дарено и от хората сигурно. Нямаше нито една рекламка. На автора? Оня който се чуди новата му кола Бентли ли да е или Ферари? Или на бедният Български потребител, на когото е орязан достъпа? Същият този, който не може да си позволи да купува всичко на нереално превишени цени? Утре да чакаме да затворят и библиотеките ли?

Защо във устата на всички все пари, пари и пак пари!

PanevDD не съм съгласен с теб. Мислех, че ще срещна подрепа, а имам чувството, че някои хора застават на страната на изедниците.

Твоя воля-Всеки има право и свободата да избира.

Или поне ИМАШЕ, докато тук в България не ни го изземат, също както "изгориха" книгите, че и се хвалят с това.

Link to comment
Сподели другаде

PanevDD не съм съгласен с теб. Мислех, че ще срещна подрепа, а имам чувството, че някои хора застават на страната на изедниците.

Не заставам на никоя страна, нямам нищо общо с писането, издаването и (пре)продажбата на книги.

Опитай за момент да погледнеш през очите на автор, който няма нужните средства за издаването на собствените произведения. Логично е да се обърне към някакво издателство. Издателството откупува определени права върху произведенията, като заплаща на автора за това и (естествено) очаква да си покрие разходите (както и да реализира печалба) от продажбата на същите тези произведения. Съответно, когато тези произведения започнат да се копират и разпространяват безплатно, издателството реагира с повишаване на цените на издадените книги и намаляване на хонорарите за авторите...

 

В Читанката имаше преведени от хората, доброволно и напълно безплатно, книги и произведения.

Напълно съм съгласен, писах и по-горе - "Факт е, че на страниците на сайта са били публикувани материали, предоставени доброволно от самите автори. Факт е, че с осъществената акция срещу сайта техните права са били нарушени. Съответно, нарушени са били и правата на част от потребителите на този сайт."

 

Пари? Та това беше едва ли не филантропски сайт, издържащ се от нещо дарено и от хората сигурно. Нямаше нито една рекламка.

Да, така е. Аз също бих искал всичко да е безплатно и лесно за ползване. На този етап от развитието на нашата цивилизация обаче не виждам как ще стане това.

 

Защо във устата на всички все пари, пари и пак пари!

Да, неприятно е. Ти какво предлагаш - натурална размяна на стоки и услуги?

Link to comment
Сподели другаде

Повече от половината добри български писатели-фантасти, и доста преводачи са ми лични приятели, и днес чух почти всички - нямаше нито един, който да не е възмутен от затварянето на сайта, дори ако току-що беше научил от мен, че съществува, и какво представлява. Много от доводите против, които цитирам тук, чух от тях. Това, че се защитават правата на творците, е мръсна и нагла лъжа. Не й вярвайте, и винаги, когато чуете някой да я казва, го прекъсвайте и я опровергавайте категорично. Защитава се единствено лакомията на прекупвачите на права. Читатели, не се хващайте на тази въдица - огромното мнозинство от писателите и преводачите сме с вас. Най-малкото защото и ние сме читатели.

Източник http://www.gatchev.info/blog/?p=979

Ta чии права защитават действията на ГДБОП от онзи ден?

Май на мръсните и мерзави печалбари?

Пред вас стои изборът-"451 градуса по Фаренхайт" или вземането в ръце и оправянето поне мъничко на тази държава.

Няма малки, бедни страдащи издателства. Има големи тиранични образувания с ръководители ку** синове. Това има.

Не се хващам на въдичката за малките, бедни издадели и как едва ли не не трябва да им правя дарения. С реална цена на книгата от 47долара и цената й в България от 230лв доста пари трупат на наш гръб. Но край-Няма това да продължава!

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...