Jump to content

Препоръчан пост

В тази тема ще преведа няколко полезни статии от Microsoft свързани с функцията System Restore

 

Как да възстановим системата си с помощта на System Restore

 

Ако Windows XP не може да се стартира

1. Включете се в системата като администратор (с акаунта Administrator).

2. Чукнете бутона Start и после All Programs -> Accessories -> System Tools-> System Restore. Когато направите това System Restore ще се стартира.

3. В прозореца Welcome to System Restore изберете Restore my computer to an earlier time (ако вече не е избрано) и след това натиснете Next.

4. В прозореца Select a Restore Point изберете най-скорошната точка (дата) от която искате да ви бъде възстановена системата от списъка On this list, click a restore point и после чукнете върху Next. Ще ви се появи съобщение на System Restore което ще ви съобщи какви промени ще бъдат направени, при което трябва да натиснете бутона OK.

5. В прозореца Confirm Restore Point Selection чукнете върху Next, за да потвърдите възстановяването и след това System Restore ще възстанови вашата система и ще рестартира компютъра ви.

6. Включете се в системата отново като администратор и ще видите съобщението за приключено възстановяване (System Restore Restoration Complete).

7. Чукнете върху OK.

 

Ако възникнат проблеми

Ако по невнимание възстановите системата си към предишно състояние, което не желаете можете да отмените това си действие чрез следните стъпки:

1. Включете се в системата като администратор (с акаунта Administrator).

2. Чукнете бутона Start и после All Programs -> Accessories -> System Tools-> System Restore. Когато направите това System Restore ще се стартира.

3. В прозореца Welcome to System Restore изберете Undo my last restoration и след това натиснете Next. Ще ви се появи съобщение на System Restore което ще ви съобщи какви промени ще бъдат направени, при което трябва да натиснете бутона OK.

4. За да потвърдите отмяната на възстановяването на системата чукнете бутона Next. System Restore ще възстанови оригиналното състояние на вашата система (преди предишното възстановяване) и ще рестартира компютъра ви.

5. Включете се в системата отново като администратор и ще видите съобщението за отменено възстановяване (System Restore Undo Complete).

6. Чукнете върху бутона OK.

 

За допълнителна информация относно System Restore изберете Start -> Help and Support и напишете system restore в полето за търсене и натиснете клавиша ENTER.

 

Оригиналната статия можете да намерите тук - How to restore the operating system to a previous state in Windows XP

Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 31
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Как да стартираме System Restore от командния ред

 

Windows XP включва приложението System Restore, но не можете да го стартирате от конзолата за възстановяване - Recovery Console (между другото тази конзола се стартира чрез инсталационния диск на Windows XP и служи за възстановяване на системата или други операции при проблеми с Windows). Затова, ако искате да стартирате приложението System Restore, когато не можете да стартирате вашата операционна система по нормален начин или под Safe mode, трябва да изпълните следните стъпки:

 

1. Рестартирайте вашия компютър и по време на зареждането (още преди зареждането на операционната система) натиснете клавиша F8 за да стартирате компютъра си под Safe Mode с команден ред (command prompt). За повече информация относно стартирането под Safe mode с команден ред можете да прочетете тази статия - 315222 - A description of the Safe mode boot options in Windows XP (която ще преведа много скоро)

2. Включете се в системата като администратор или с потребител, който има административни права.

3. Напишете следната команда в командния ред и след това натиснете клавиша ENTER:

%systemroot%\system32\restore\rstrui.exe

4. Следвайте инструкциите, които ще се появят в прозореца за възстановяване, за да възстановите системата си към дадено предишно състояние.

 

Оригиналната статия можете да откриете тук - How to start the System Restore tool at a command prompt in Windows XP

Link to comment
Сподели другаде

Как да се справим с проблеми с функцията System Restore

 

Тази статия описва основните действия, които трябва да се предприемат при проблеми с функцията System Restore в Microsoft Windows XP.

 

При проблеми с System Restore използвайте един или няколко от следващите методи:

• Ако получите съобщение за грешка, което се отнася за System Restore винаги си го записвайте и след това следвайте инструкциите които ви дава това съобщение, за да разрешите проблема. Повечето проблеми със System Restore генерират съобщения за грешка, които предоставят описание на проблема и предложения как да се справите с него

• Уверете се, че разполагате с достатъчно дисково пространтсво когато активирате функцията System Restore.

• Уверете се, че сервизната функция (system service) System Restore service е включена. За да направите това, можете да изполвате някой от следните методи:

+ Погледнете в контролния панел (Control Panel) изпълнявайки следните действия:

1. Натиснете бутона Start и след това Run... и напишете compmgmt.msc в диалоговия прозорец, който ще ви се отвори

2. Разрширете списъка с процеси (Services) и след това изберете (стартирайте) System Restore Services.

+ Отворете процеса чрез командния ред (command prompt) следвайки следните стъпки:

1. Натиснете бутона Start, след това Run... и напишете cmd в диалоговия порзорец.

2. Натиснете клавиша ENTER и след това напишете Net Start в командния ред, за да се уверите, че системния процес System Restore service е активиран и работи.

• Уверете се, че функцията System Restore е вквлючена за дисковете, които ви е нужна.

• Опитайте се да пуснете System Restore в Safe Mode.

• Ако подозирате, че точките за възстановяване са по-малко, от колкото би трябвало да бъдат, трябва да се уверите, че размера на отделеното място за System Restore е този, който сте задали.

• Прегледайте журнала за системни събития, за да видите евентуални грешки в System Restore. За да направите това следвайте следните стъпки:

1. Чукнете върху бутона Start, след това Control Panel -> Performance and Maintenance -> Administrative Tools -> Computer Management -> Event Viewer -> System.

2. Изберете страницата Source за да сортирате събитията по име и след това потърсете "sr" или "srservice." Чукнете два пъти върху всеки процес и след това прочетете съобщението за да разберете причината за проблема

 

Оригиналната статия можете да откриете тук - How to troubleshoot the System Restore tool in Windows XP

Link to comment
Сподели другаде

Информация относно System Restore и възстановяването на пароли

 

Пароли, които не биват възстановявани:

1. Пароли в Windows XP и подсказки. Тази опция е по подразбиране и основната цел е да се избегнат обърквания при възстановяване на стари пароли, които вече не помните.

2. Пароли в Microsoft Internet Explorer и Content Advisor и подсказки. Тук се прави аналогия с обяснението на горната точка.

 

Пароли, които се възстановяват:

1. Пароли на програми, като Hotmail Messenger, AOL Messenger, Yahoo Messenger, и други подобни, които се съхраняват на уеб сървъри. Тази опция също е по подразбиране, защото програмите просто кешират паролите, които всъщност се съхраняват на отдалечен уеб сървър. System Restore всъщност не променя паролата, но променя паролата, която се помни от програмата. Можете да използвате текущата парола, за да се свържете с отдалечения сървър.

2. Пароли за домейни и компютри. Тази опция отново е по подразбиране, като системата възстановява предишното си състояние, което включва включването в отдалечени домейни.

 

Оригиналната статия можете да откриете тук - Information on System Restore and Password Restoration

Link to comment
Сподели другаде

  • 5 months later...
Една вметка: хубаво е System Restore да е пуснато само за устройството, където е инсталирана операционната система и да е изключено за всички останали устройства, защото в повечето случаи всички проблеми, накарали ни да възстановим системата до по-ранна дата, са свързани с операционната система и на нас ни трябва да възстановим само дяла, където е инсталирана операционната система. Ако System Restore е пуснато и за останалите устройства и ние възстановим системата до по-ранна дата, то тогава може и да оправим проблема, който сме имали с ОС-а, но неминуемо ще изгубим и файлове, които са били на останалите устройства. Дали си заслужава жертвата? Всеки сам си преценява. Но за да избегнем тази жертва просто трябва да изключим System Restore за всички устройства, където няма инсталирана операционна система.
Link to comment
Сподели другаде

Съгласен съм с dOGGY, че включването на опцията за другите устройства не е много удачна. Също така при опасност от вируси или евентуално заразяване се препоръчва изключването на тази опция, защото при последващо възстановяване на системата към по-ранен етап, вирусите също ще бъдат възстановени.
Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...
Съгласен съм с dOGGY, че включването на опцията за другите устройства не е много удачна. Също така при опасност от вируси или евентуално заразяване се препоръчва изключването на тази опция, защото при последващо възстановяване на системата към по-ранен етап, вирусите също ще бъдат възстановени.

А ако се възстанови в етап преди заразяването не е ли оферта? Не винаги помага, но е шанс. Шанс, който много не практикуват. Пък после да се изключи чак. Нищо не се губи :)

Редактиран от tao
Link to comment
Сподели другаде

Така е, но трябва да си сигурен кога точно си се заразил. Срещал съм много повече случаи на потребители, които са се заразили, изчистват всичко от системата и при следващия рестарт или при възстановяване на системата, вирусите се появяват отново. Така че е въпрос на личен избор, но не мога в никакъв случай да отрека, че варианта, който предлагаш също е удачен.
Link to comment
Сподели другаде

Така е, но трябва да си сигурен кога точно си се заразил. Срещал съм много повече случаи на потребители, които са се заразили, изчистват всичко от системата и при следващия рестарт или при възстановяване на системата, вирусите се появяват отново. Така че е въпрос на личен избор, но не мога в никакъв случай да отрека, че варианта, който предлагаш също е удачен.

ако са били изчистили всичко няма да се заразят отново, но програмата, като Панда 2006/7 трябва да може да пипа в System volume information и от там да изтрие всички гадини! За съжаление много не могат, поне по подразбиране да пипат там.

Link to comment
Сподели другаде

  • 10 months later...
  • 1 year later...
  • 2 months later...
Изключил съм system restore на дял D,но след няколко дена гледам са се включили пак сами???На дял C си ги оставям включени,но на другия дял защо така се получава?http://store.picbg.net/thumb/92/20/0a10a82688c09220.JPG
Link to comment
Сподели другаде

Вероятно някоя програма, която ползваш, човърка и по System Restore. Като гледам иконките ти по десктопа бих се спрял на TuneUp, но може и да не е тя. Опитай се да установиш след каква точно дейност се активира наново. Знам, че не е лесно, но е на практика невъзможно да се каже просто така какво може да активира отново следенето на дял D:.
Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...