Jump to content

Новини: Исторически сблъсък на частици в ЦЕРН!


Препоръчан пост

Учените от Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН, CERN.ch) осъществиха исторически сблъсък на елементарни частици в Големия адронен колайдер в опит да пресъздадат условията, близки до тези при Големия взрив.

 

Постигнатото днес в най-големия ускорител на елементарни частици (LHC) в света, който се намира на границата между Швейцария и Франция, бе определено като началото на "нова ера в науката" и в усилията за разбиране произхода на Вселената.

 

След редица затруднения тази сутрин около 2 ч. българско време усилията на учените най-после се увенчаха с успех.

 

Два протонни лъча, циркулиращи в противоположни посоки, се сблъскаха, като само за няколко минути достигнаха максималните планирани енергийни нива от 7 тераелектронволта. Те са

 

3,5 пъти по-големи от постиганите досега

 

Двайсетина минути по-късно лъчите вече бяха стабилни, което позволи да започне дългоочакваното събиране на данни за четири отделни научни експеримента.

 

Този "крайъгълен камък" е истинското начало на мащабното изследване, което може да положи началото на фундаментално нова физика.

 

Новината за първите колизии бе посрещната с бурни ръкопляскания и викове на радост от присъстващите в контролната стая, а на пресконференцията най-честите първи думи бяха "Нямам думи".

 

Радостта е голяма, предвид забавянето заради повредите в съоръжението за 6,6 млрд. долара, които наложиха спирането му за ремонт малко след като бе пуснато през септември 2008 г. Последваха пробни пускове и изпитания.

 

Сега целта е колайдерът да продължи да работи

 

около две години, с малко прекъсване тази зима, през които ще се събира и анализира информацията.

 

Учените се надяват резултатите да променят вижданията ни за Космоса и неговия произхода, да дадат много отговори за елементарните частици, за наличието на тъмна материя, за другите измерения, за произхода на Марс и т.н.

 

Физиците търсят следи от X бозона - хипотетична елементарна частица, за която се смята, че е фундаментална за разбирането ни на физиката. Въпреки че неговото съществуване е предречено от науката, досега доказателства не са открити.

 

Те обаче предупреждават нетърпеливите и любопитните, че до конкретни изводи ще се стигне след месеци и дори години работа.

Източник: www.vesti.bg

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...