Jump to content

Заркауи е мъртъв, обявиха САЩ и Ирак


Препоръчан пост

Абу Мусаб ал Заркауи е мъртъв, обяви официално иракският премиер Ал Малики на извънредна пресконференция в Багдад.

 

Изявлението му бе посрещнато от буйни ръкопляскания.

С това той потвърди информациите от по-рано днес, че лидерът на Ал Кайда за региона и най-издирван терорист в Ирак е убит късно снощи, северно от Баакуба при въздушна атака на американските ВВС.

 

При нападението са убити и седем помощници на Заркауи. СиЕнЕн съобщи, че първи на мястото, където се намирала къщата, в която Заркауи се намирал, били иракските части. Те, заедно с американското командване били насочени от иракски граждани. Появи се и информация, че за срещата на Заркауи била получена информация и от членове на неговата терористична мрежа.

 

Бяха разпространени и видеокадри, на които се вижда тяло на мъж, за което се предполага, че е на лидера на Ал Кайда в Ирак.

 

По-късно стана главнокомандващият американската армия в Ирак генерал Джордж Кейси обяви, че самоличността на Заркауи е потвърдена, след като са взети пръстови отпечатъци.

 

Ал Малики благодари на гражданите, полицаите и войниците на Ирак, както и на американските войници и на другите представители на коалиционните сили.

 

Припомняме, че края на май властите в Ирак обявиха, че са заловили близкия съветник на Заркауи Касим Ал Ани, който бе един от най-издирваните хора в страната.

 

Освен това на 5 май от командването на САЩ в Ирак обявиха, че е само въпрос на време Заркауи да бъде заловен.

Тогава генерал Линч от американската армия каза, че Заркауи хвърля всичките средства, с които разполага, за атентати в Багдад и вероятно се намира на юг от града.

 

Публикуваната в момента снимка от първото и последно видеообръщение на Заркауи, пуснато в Интернет на 25 април, в което терористът заявява, че Синовете муджахедини могат да се противопоставят и на най-свирепата кръстоносна кампания срещу мюсюлманската държава. Те стоят срещу тези атаки вече три години, казва още Заркауи.

 

Припомняме, че той бе организатор на много отвличания и бомбени атентати както в страната, така и в чужбина. Освен това той бе сочен за основния човек, стоящ зад масовите убийства на религиозна основа.

 

Убийството му според Малики е крачка напред в борбата срещу световния тероризъм и срещу тези, които водят война срещу цивилизацията.

 

Малики бе категоричен, че след убийството на Заркауи, ще намалеят песимистите, които смятат, че правителството му няма да може да се справи с овладяването на ситуацията.

 

По-късно в иракския парламент премиерът предложи за гласуване номинираните от него кандидатури за министри на вътрешните работи и отбраната.

 

Информация:news.bg

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...