Jump to content

САЩ поставиха ултиматум на Либия


Препоръчан пост

Съединените щати не бива да възстановяват дипломатическите си отношения с Либия, докато Триполи не изплати напълно договорените обезщетения на близките на жертвите при атентата над Локърби през 1988 г.

 

Това се казва в резолюция, одобрена единодушно от американския Сенат, съобщи АП.

 

През 2003 г. Триполи пое отговорност за атентата срещу самолета на Пан Ам и се съгласи да плати 2.7 милиарда долара като обезщетения на семействата на 270-те загинали.

 

На 15 май САЩ обявиха, че до 45 дни ще възстановяват дипломатическите си отношения с Либия и ще я "изтрият" от списъка с държави, спонсориращи тероризма.

Решението бе обяснено като награда за решението на Триполи да се откаже от програмата си за производство на оръжия за масово поразяване, припомня агенцията.

 

Седмица след това семействата на загиналите при атентата над Локърби заявиха, че Конгресът трябва да гарантира, че Либия ще се придържа към договорката и че ще плати останалите $2.7 милиарда, които все още дължи.

 

Припомняме, че през 2003 г. Либия призна, че е отговорна за бомбения атентат над Локърби и пое ангажимента да плати компенсации на семействата на 270-те жертви. 38 от жертвите бяха жители на Ню Джърси, а 58 - на Ню Йорк.

 

ИНформация:news.bg

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...