Jump to content

Парното поскъпва средно с 6 % от 1 юли


Препоръчан пост

Средно с около 6 на сто ще поскъпне парното отопление от началото на юли за потребителите в страната. Увеличението на цената за абонатите на "Топлофикация София" ще бъде 6,17%.

 

Това каза на открито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) нейният председател проф. Константин Шушулов. Той изрази надежда това ценообразуване да се запази за целия следващ отоплителен сезон, ако няма драстично увеличение в цените на горивата, които дружествата използват.

 

Предвижда се от юли цената (без ДДС) на топлинната енергия да стане:

 

- от "Топлофикация София" - 50,04 лв за мегаватчас

 

- от "Топлофикация Пловдив" - 54,77 лв

 

- от "Топлофикация Варна" - 52,66 лв

 

- от "Топлофикация Бургас" - 51,25 лв

 

- от "Топлофикация Плевен" - 52,84 лв за мегаватчас.

 

Шушулов коментира, че ценообразуването от юли отчита единствено изменението в цената на горивата, без да се прави регулаторен преглед на дружествата.

 

Топлофикационните дружества са искали поскъпване между 4 и 24%. Русенската топлофикация е искала 24% поскъпване, а столичната - 7,5%.

 

Мотивите за исканията основно се свеждат до поскъпването на природния газ, който е основното гориво на 70% от топлофикациите. Синьото гориво поскъпна с 9,4% от началото на 2006 г.

 

Пернишката топлофикация е на въглища, но и от там са поискали вдигане на цената със 17,7%.

 

Междувременно беше съобщено, че "Булгаргаз" е отказал предложението на ДКЕВР за определяне на цената на природния газ два пъти годишно, вместо четири пъти в годината, както е в момента. От държавното газово дружество са се аргументирали, че цената на природния газ на входа на страната се мени на всеки три месеца.

 

Опитите за преговори ще да продължат, каза проф. Шушулов. Той коментира пред журналисти, че отпадането на такса мощност и преминаването към еднокомпонентна цена на парното ще оскъпи с не повече от 6% топлинната енергия, а не с 25%, каквито слухове бяха разпространени през миналата седмица.

 

В сряда, в интервю за БНТ министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров каза, че повишение на цените за битово потребление не е имало, откакто правителството на тройната коалиция БСП-НДСВ-ДПС е на власт.

Цените на електроенергията са такива, каквито си бяха, допълни той.

 

Според министъра България плаща най-ниските цени на природен газ и

сравнително едни от най-ниските цени на електроенергия, както и най-ниските цени на петролни продукти.

 

Министърът добави, че топлофикационните дружества могат да имат искания, но ДКЕВР преценява. "Ако прецени, че има резон, съответно ще реши. Ако прецени, че няма резон, съответно ще откаже. Това не е моя отговорност", заяви Овчаров.

 

В сряда беше оканчателно решено "Топлофикация София" да бъде приватизирана. Продажба на целия пакет акции е най-удачният вариант за нейното оздравяване, обясниха министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и председателят на Столичния общински съвет Владимир Кисьов. Сега общината и държавата притежават съответно 58,2 процента и 41,8 на сто. от капитала.

 

Овчаров и Кисьов се срещнаха в Министерството на икономиката и енергетиката, където беше поканен и столичният кмет Бойко Борисов. Борисов обаче отказа да разговоря с Овчаров. Двамата са в траен конфликт заради изявленията на кмета против закриването на блоковете в АЕЦ Козлодуй.

 

Новият собственик на дружеството ще има ангажимента да погаси 106 млн. лв. дългове към "Булгаргаз". До края на седмицата идеята за приватизацията ще бъде защитена пред Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие, които са кредитори на дружеството. Заемите са отпуснати срещу държавни гаранции. Министерството и общината ще предложат на финансовите институции тези гаранции да бъдат прехвърлени на бъдещия купувач.

 

Двете банки са отпуснали общо около 120 млн. евро, от които обаче "Топлофикация-София" е усвоила само 24 млн. евро.

 

Към приватизацията на "Топлофикация София" интерес проявяват френската "Далкия", чешката "Чес" и руската "Газпром". Решението за продажба може да бъде взето от Столичния общински съвет най-рано на 22 юни.

 

Информация:netinfo.bg

Редактиран от Shak
Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...