Jump to content

Ревю: CrystalWolf Player


Препоръчан пост

Ревю на CrystalWolf Player

 

По молба на потребител пиша това ревю. Не че толкова обичам да пиша по заявки, но самият плеър е малък и така или иначе няма какво толкова да се каже за него и няма да ми отнеме много време. И без това убивам време, докато стана на 40. Тогава общо взето животът ще е наполивина приключил. :)

 

Всъщност потребителят беше отправил молбата си към екипа като цяло, а не конкретно към мен, но аз поех заявката. Надявам се потребителят да не ми се разсърди, че преразказвам по спомен обръщението му от бланката за връзка с екипа, но го считам за важно в случая. Потребителят, чийто прякор не помня, твърдеше, че не е бил доволен от качеството на звука на AIMP и е попаднал именно на ревюирания плеър, който го е впечатлил с отличното си качество на звука и затова изразяваше желане да му бъде направено ревю. Аз, бидейки аудио geek (ако някой има хубава българска алтернатива на тази думичка, моля, нека сподели), останах заинтригуван и затова се заех да видя кой е този иначе толкова хубав плеър. Не че съм очаквал обещанията за "професионално качество на звука" да са изпълнени, де, защото знам как стоят нещата при плеърите.

 

Сигурно няма да се хареса на въпросния потребител, но отсега ще кажа, че ревюто няма да е особено положително. Просто няма какво особено положително да се каже за плеъра. Просто се стремя да съм обективен.

 

CrystalWolf Player

 

Автор: Vladimir Kryshtalov

Официален сайт: crystalwolf.com

Текуща (ревюирана) версия: 1.0

Превод на български: не

 

Преди да се впусна в анализ на програмата ще предоставя две снимчици от програмата.

 

Основният прозорец и плейлиста...

http://pics.softvisia.com/design/pics/10321/01-main_window.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/10321/02-playlist.png

 

Вярвате или не, на тези две картинки виждате на практика 80% от програмата.

 

Ще започна анализа на програмата с качеството на звука, защото за него се споменава, че е на високо ниво както в официалния сайт на плеъра, така и в самия него. За жалост качеството на звука не е професионално и с нищо не е по-добро от това на Winamp, AIMP, foobar2000 и останалите аудио плеъри.

 

Леко отклонение, което считам за нужно...

Нека се разберем отсега: "качествен звук" и "добро звучене" са две различни неща и не бива да се бъркат. Те са и напълно независими едно от друго понятия. Един плеър може да е качествен, но да звучи зле. И обратното. Защо?

Качественият звук се изразява в едно нещо: плеърът да декодира възпроизвеждания аудио файл максимално точно. Това зависи от използвания(те) декодер(и) в дадения плеър.

Доброто звучене се изразява в това доколко звукът, който даденият плеър възпроизвежда, се харесва на слушателя. Това, ако не се досещате, означава, че "доброто звучене" е изцяло субективно понятие.

Погрешно е да се твърди, че даден плеър е по-качествен от друг. Всички декодери на аудио формати се пишат по стандартите, определени за дадения формат. Т.е. ако двама души напишат свои декодери за даден формат, но се придържат към зададените стандарти, то и двата декодера ще предлагат еднакво качество. Всички декодери, които се използват от съвременните плеъри, са съобразени със стандартите.

Мога да го илюстрирам така: имаме двама готвачи, на които връчваме едни и същи продукти и една рецепта за... например... торта. Готвачите боравят с едни и същи съставки и ако и двамата се придържат стриктно към рецептата, то тортите, които ще се получат накрая, няма как да са с различен вкус.

Затова твърденията от рода на "плеър X вади по-качествен звук от плеър Y" са неверни и всъщност бива да се четат/тълкуват така: "звукът на плеър X по някакви причини ми харесва повече от звука на плеър Y", макар в повечето случаи това да е във въображението на дадения потребител.

 

Та, да се върнем обратно на CrystlWolf. Плеърът, както вече споменах, с нищо не превъзхожда останалите си събратя откъм качество. Проведох тестове на слушалки и го сравних с няколко други плеъра, но и разлика в звученето не чух.

Затова считам пласирането му като плеър с "професионално аудио качество" целенасочена заблуда или липса на информираност.

 

Иначе плеърът си поддържа доволно количество формати: MP3, AC3, WMA, AAC/M4A, MPC, OGG, APE, FLAC. Общо взето всички по-разпространени аудио формати се поддържат, благодарение на BASS библиотеките на Un4seen Developments.

Тъй като това е единият плюс на програмата, нека спомена и втория, за да се хванат за ръчичка. Програмата е лекичка. Не ме разбирайте погрешно, не е нищо невиждано досега, просто не заема много ресурси. Ето снимка от Process Explorer, където съм заредил един и същ плейлист в Winamp, foobar2000 и AIMP и съм стартирал една и съща песен да се възпроизвежда:

http://pics.softvisia.com/design/pics/10321/03-comparison.png

Тук е редно да отбележа 2 неща:

1) Winamp в случая е инсталиран с минимално количество компоненти - само това, което на мен ми е нужно; ако се инсталира по подразбиране, данните ще са по всяка вероятност различни;

2) AIMP е плеърът с най-чести скоци на графа CPU, което го прави най-тежкият откъм процесорно време плеър, което обаче не се е отразило на снимката.

Всичко останало се вижда и всеки може да си прецени.

 

Следва единственият недостатък на програмата, който обаче е толкова фундаментален, че просто няма накъде повече - лишена е от всякаква, дори и минимално разширена, функционалност и възможност за настройка.

Менютата на програмата се виждат на снимката, която съм показал по-горе:

- от меню File можете да си добавите файл/папка или да отворите файл;

- от меню Language можете да си изберете езика на интерфейса на програмата измежду английски, немски, румънски, руски, испански, шведски и украински;

- в меню Settings са възможностите за настройка на показването на информацията от ID3 етикетите и настройките на плеъра:

http://pics.softvisia.com/design/pics/10321/04-id3.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/10321/05-settings.png

Да, това са всички настройки на плеъра. Не, няма други.

 

- от меню Favorites можете да си човъркате списъка с любими песни:

http://pics.softvisia.com/design/pics/10321/06-favorites.png

 

- в меню Help има основна информация за плеъра и прозорче с глобалните клавишни комбинации:

http://pics.softvisia.com/design/pics/10321/07-hotkeys.png

 

Не, няма други. Това са. И не, не могат да се променят.

 

Както се вижда, то няма какво толкова да се описва, защото програмата е на практика лишена от настройки и функционалност, отвъд критично основните такива.

В плейлиста дори не може да се търси. Всъщност то това не е голяма загуба, защото той така или иначе не може да се справи с повече от 307. Поне при мен успешно зареждаше личния ми плейлист от над 9000 песни, но при повторно стартиране на програмата тя се шашка и съкращава списъка до първите 307 песни. Рекох си, че може би очаквам прекалено много от програмата и че над 9000 песни може да й идват множко (макар никой друг тестван от мен плеър да не се е оплаквал от бройката), затова създадох плейлист с 500 песни и заредих него. Уви, отново беше върнат на 307. Просто програмата толкова си може на този етап.

Скролирането също е доста странно. Трудно е да се опише с думи, а и всъщност не ми се занимава особено.

 

Като за капак плеърът и изглежда сякаш идва от ерата на Windows 95. Не че трябва да е шарен и накичен като коледна елха, но все пак...

 

Финални думи

Нека сме наясно. Аз обичам опростени програми и мразя натъпкани и разплути такива, но CrystalWolf Player е просто прекалено постна. Програмата на практика не може почти нищо освен да просвирва файлове и, противно на големите обещания, не го прави по-качествено от останалите. Няма и как.

Програмата наистина не е голяма и е лека, но списъкът й от възможности е толква кратък, че бих я класифицирал като плеъра с най-лошо съотношение размер/ресурси/възможности. Всички останали плеъри може и да са технически погледнато по-тежки, но разликите в използваните ресурси са на практика нищожни спрямо тоновете повече опции, които предлагат.

Накратко: плеърът просто не си струва.

 

Ако трябва да му дам оценка по десетобалната система, то тя би изглеждала така: 1/10.

Плеърът получава по 0.5 т. за поддържаните формати и лекотата си.

 

***

 

Къде ми се дяна книгата на Ейзар?

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...