Jump to content

Най-нелепите контузии


lpa

Препоръчан пост

Нелепите контузии са често явление във футбола. Всеки играч може да си изпати както на терена, така и извън работно време - у дома, в магазина, на улицата. Последният такъв инцидент бе с Ричърд Райт от Евертън на 8 февруари. Вратарят излиза да загрява за мача с Челси. Първият му плонж обаче завършва в дървена табела, поставена на голлинията. На паното пише: "Да не се използва. Моля, загрявайте на другата врата." (Хитро, нали.) Райт получава контузия в рамото и е сменен от Иън Търнър. Списъкът с подобни контузии е огромен, затова ви представяме само най-интересните.

 

 

Испанският национал Сантяго Канисарес пропусна световното в Япония и Южна Корея през 2002 г., след като изтърва афтършейв върху крака си. Вратарят на Валенсия получи сериозни порезни рани и разкъса сухожилия

 

Миналата седмица ветеранът Джон Дърнин, бивш играч на Ливърпул, се контузи на игрището за голф. Той катастрофира с количката в опесъчен трап до дупка №17. Заедно със своя приятел Алън Маклофлин те се наслаждавали на хубавата гледка и не забелязали препятствието. Дърнин е с изкълчено рамо и няма да играе в следващите шест седмици за аматьорския Стенли. "Трудно ми е да обясня какво точно се случи - обяснява Джони, известен сред феновете като Малката бира. - Хората сигурно ще си помислят, че вместо да играем голф, сме се гонили с количките. Все пак съм доволен, защото катастрофата бе сериозна и травмите можеше да са по-тежки."

Историята помни доста нелепи инциденти, но сред тях има и такива, достойни за наградата "От глупав по-глупав".

Номер едно сред тях безспорно е легендарният вратар Дейв Безънт. Като играч на Саутхемптън през сезон 1993/94 той изпадна в доста неловко положение след любопитен инцидент с буркан доматен сос

"Спомням си го като бял ден", разказва Безънт. "Случи се малко преди началото на сезона. Бях си у дома и отидох в килера да си взема нещо за ядене (нищо чудно, като се има предвид как изглеждаше Безънт тогава). Пресегнах се да взема нещо от горния рафт и с лакът съборих един буркан с доматен сос. Тъй като и двете ми ръце бяха заети, инстинктивно посегнах да го "спра" с крак. За съжaление бях бос и бурканът се счупи върху крака ми. Получих ужасни наранявания, а едно от стъклата се заби до кокъл и разкъса някакво сухожилие в долната част на стъпалото ми. Звучи тъпо, но това беше най-сериозната контузия в кариерата ми. Пропуснах два месеца и половина от шампионата", добавя той.

В класацията подобаващ принос има и Австралия въпреки съмнителните достойнства на местните играчи. През март 1997 г. Нюкасъл Брейкърс приемат Мелбърн Найтс в решителен плейоф от първенството. Надеждите за успех на домакините са свързани с младия нападател Джейсън Бенет. Нещастието поразява феновете на Нюкасъл още преди мачът да е започнал. На загрявката Бенет е уцелен в "десeтката" от топка за софтбол, долетяла от съседно игрище. Ударът е достатъчно силен да прати играча в безсъзнание и както се досещате, Бенет пропуска мача. Без него Нюкасъл губи 1:2, като гостите отбелязват головете си в първите пет минути. После обяснявай на австралийците защо футболът им е назад...

Въпросът за ползата от брака винaги е бил дискусионен. Пабло Диого от швейцарския Сервет обаче спокойно може да твърди, че халката му е донесла повече неприятности от обичайното. Халфът отбелязaл решаващ гол в мач срещу Шафхаузен. Екзалтиран от попадението, той се покатерил на огражденията, за да го отпразнува заедно с агитката. Докато прескачал, халката му се закачила и телената ограда разрязала горната част на пръста му. На всичко отгоре Диого получил и жълт картон за бурно изразената радост след гола.

Когато говорим за нелепи контузии, играчите на Арсенал могат да си направят своя собствена класация. Най-известната случка е с главен герой френската звезда Тиери Анри. На 6 май 2000 г. Арсенал приема Челси в напечено лондонско дерби. Като истински голмайстор Анри бележи и двата гола за победата с 2:1. След втория той се втурва към една от трибуните, за да отпразнува попадението със съотборниците си. За нещастие обаче Анри се набива в колчето на мястото за изпълнение на ъглов удар и се налага да довърши мача с бинтована глава. За успокоение на Анри ще споменем, че в подобна ситуация изпада и италианският национал Марко Тардели на световното в Испания през 1982 г.

Бившият защитник на "топчиите" Стив Мороу ще си спомня със смесени чувства спечелването на Купата на лигата през 1993 г. Той чупи ключица, след като пада от раменете на Тони Адамс по време на празненствата.

Доста по-трагично завършва инцидент с косачка за легендата на Арсенал от 70-те г. Чарли Джордж. Докато подравнява ливадата в задния двор на дома си, той откъсва големия пръст на левия си крак и така не се възстановява. Това не му пречи да продължи да бележи и за престоя си на "Хайбъри" той се разписва 49 пъти в 179 мача. Днес можете да видите Чарли в музея на Арсенал, където той работи като гид.

Пери Гроувс, един от по-малко известните играчи на "топчиите" от близкото минало, намира интересен начин да влезе в новинарските хроники. Той е на резервната скамейка, когато съотборниците му отбелязват гол. В радостта си Пери подскача толкова силно, че се удря в козирката и изпада в безсъзнание. За негова радост докторът е наблизо и бързо го свестява.

Приноса си за Арсенал дава и всепризнатият цар на гафовете Дейвид Сиймън. В болничния картон на вратаря фигурира счупена кост при опит да вземе дистанционното за телевизора (същата съдба сполетя и Роби Кийн, когато играеше за Уулвърхемптън). Явно това му се вижда недостатъчно и в друг любопитен инцидент Сиймън изкълчва рамо, докато се бори да извади от водата 13-килограмов сом по време на риболов. Успокояващото в случая е, че по това време вратарят и бездруго е извън игра заради контузия на коляното.

Не бива да отминаваме и прословутата караница в съблекалнята между сър Алекс Фъргюсън и Дейвид Бекъм след загубата на Юнайтед с 0:2 от Арсенал на 15 февруари 2003 г. Шотландският мениджър изрита футболна обувка, която удари Бекъм по главата. Няколко седмици халфът се движеше с лепенка над едното око.

От разправия с шефа пострада и бившият халф на Гримзби Иван Бонети. Със здраво дясно кроше мениджърът на тима Брайън Лоус чупи долната челюст на Бонети, след като играчът преди това го замерял с храна. От клуба и до днес отказват да разкрият причината за спора помежду им.

И накрая една трагична история, която обаче не е потвърдена. През 1995 г. индонезийският футболист Мистар загива, след като е нападнат и изяден от стадо диви прасета.

Тази, а и някои други истории за нелепи контузии могат да бъдат причислени в графата "градски легенди". Едно е сигурно - има безброй начини, по които може да се нараниш, и някои футболисти съумяват да намерят най-забавните от тях.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...