Jump to content

Въпрос за избор на лаптоп (notebook)


Препоръчан пост

Здравейте. Искам да си купя лаптоп и се чудя какво да си купя(но някакъв около 1600-1700),.Искам да ви питам на какво да наблегна в ПЦ-то, като го избирам и ако имате някакви добри предложения до посочените суми. Аз се спрях на едни оферти:

1. Fujitsu Siemens Amilo L1310G

Amilo L 1310G/Cel.370(1.5GHz,1MB SLC,400 MHz FSB)/15.4” TFT WXGA, 1280x800 pixel Glare/2x512 MB DDR SDRAM SO-DIMM/80GB PATA IDE hard disk/DVD burnerDL/ATI Radeon Xpress 200-Up to 128MB RAM shared memory/WLAN/4x USB,1x S-video,1x CRT, 1x IEEE 1394, 1x typ I/II PC card slot (32 bit CardBus support), 1x 4 in 1 Card reader (SD/MS/MS Pro/MMC),1x DC-In, 1x modem (56 Kbps (.V90), 1x LAN (10/100), 1x SPDIF shared with headphone out (stereo), 1x microphone in (mono) shared with line in 1x RJ11, 1x RJ45/Windows XP Home/ 2.8 kg

 

2. AMILO K7610 (BAT:SEE-N6EAS06-K7)

AMILO K7610 Sempron 3000+(1.8GHz,128KB SLC) /15.0" LCD XGA, 1024 x 768 pixel//2X256 MB DDR 333 MHz/80GB PATA HDD /DVD±RW±R DL/Up to 64MB RAM shared memory/ V.92/10/100 Mbps LAN/WLAN 802.11 b/g/4 USB 2.0 ports, 1 x S-Video,1 x type II PC Card slot (32 bit CardBus support)//Windows XP Home/ 2.8 kg/1 year warranty

Гаранция: 12 месеца

Made in Germany

 

3.Amilo L 1310G

Cel.370(1.5GHz,1MB SLC,400 MHz FSB) /15.4” TFT WXGA, 1280x800 pixel Glare/2x512 MB DDR SDRAM SO-DIMM/100GB PATA IDE hard disk/DVD burnerDL/ATI Radeon Xpress 200-Up to 128MB RAM shared memory/WLAN/4x USB,1x S-video,1x CRT, 1x IEEE 1394, 1x typ I/II PC card slot (32 bit CardBus support), 1x 4 in 1 Card reader (SD/MS/MS Pro/MMC),1x DC-In, 1x modem (56 Kbps (.V90), 1x LAN (10/100), 1x SPDIF shared with headphone out (stereo), 1x microphone in (mono) shared with line in 1x RJ11, 1x RJ45/Windows XP Home/ 2.8 kg

 

И искам да питам има ли разлика между DVD burnerDL и DVD±RW±R DL, защото на мен ми звучи някка еднакво, но казано с различни думи.

Това е, ако имате някакви съвети....ще съм много благодарна за това.

Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 376
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

По принцип съм си фен на AMD платформите, а не на Intel (какъвто в случая е втория лаптоп), но тук превъзходството на другите модели е очевидно. Процесорите на другите два модела, макар и леко по-бавни имат по 1MB кеш, което е доста голямо предимство. Имат двойно повече RAM памет, което е всъщност най-важното. Имат и по-добри видео карти ако ти се налага да се занимаваш с малко по-сложни 3D приложения. И трите имат писачки и, да, "DVD burnerDL" и "DVD±RW±R DL" значат едно и също. Оттам-нататък след изброяване на портове и налични периферни устройства, където #1 и #3 определено имат повече.

Като гледам единствената разлика между първия и третия модел е размера на твърдия диск. На първия е 80GB, а на втория е 100GB, повече пространство не е излишно никога.

От изброените модели: категорично третия (#3), след него - #1 и последен е #2.

Това е ако не се взимат други модели предвид.

 

Иначе.

Питаш на какво да наблегнеш. Това е сравнително труден въпрос, защото не си споменала какво за каква работа ще служи лаптопа. Единственият универсален съвет, за който се сещам в момента, е да има 1GB RAM памет (1х1024 или 2x512). Windows XP е винаги жаден за RAM памет.

Link to comment
Сподели другаде

Уфф, да забравила съм да спомена за какво ще го позлвам. И аз незнам - зависи какво ще уча...но главно за учебни цели(надявам се есента да съм студентка)...не че много отговорих на въпроса. Да и аз съм фен на АМД платформите, но се спрях на тези три оферти главно заради цена (някъде около 1600-1700 са) и като кофигурация ми допаднаха. Още не съм тръгнала да купувам...още разглеждам.

И да ви питам(понеже нямам опит с това) - дали е удачно да се купува он-лайн...и дали няма да сгреша, ако си купя лаптопа чрез нета...

Link to comment
Сподели другаде

Онлайн не знам дали е изгодно, защото никога не съм купувал онлайн.

 

Учебни цели?

- Процеосрът: по-важен ако ще се занимаваш с програмиране на Java например и повече компилиране като цяло. Другият случай, в който процесорът е важен компонент, е ако ще се занимаваш с доста енкодиране на аудио и видео файлове, но за това се съмнявам, че ще ти от критична важност. :)

- дисплеят: колкото по-голям, толкова по-добре :)

- RAM паметта: важна винаги и за всичко. Колкото повече, толкова по-добре. Кратко и ясно. 512MB засега е още приемливо, но е далеч по-добре да е с 1024. Повече не е зле, но вече се излиза от оптималната конфигурация.

- видеокартата: от не особено голямо значение. Реално погледнато всяка ще е достатъчна дори и за базови 3D операции и гледане на филми. Ако мислиш да можеш и да играеш игри, то тогава ще трябва да се ориентираш към някои лаптопи с мобилните решения на nVidia или ATI. За учебни цели надали ще са ти нужни.

- твърдия диск: тук изцяло зависи от това колко ти трябва - колко и каква информация ще складираш.

- писачка: стига да не си претенциозна, ти стига да знаеш дали ще може да записва CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD-R DL, DVD-RW, DVD+R, DVD+R DL и DVD+RW. DVD-RAM не е от най-важните. Иначе, ако си претенциозна, ще трябва да се проверява кой модел с каква писачка е оборудван, защото все не ги пишат точно моделите.

 

Останалаите джинджифлютки:

- USB: колкото повече, толкова по-добре, но все пак си зависи колко USB устройства имаш или планираш да имаш и да не е за сметка на някои от основните компоненти.

- S-video: нужно ако ще връзваш лаптопа към телевизор или подобни.

- CRT: ми те всички си имат.

- IEEE 1394: това е Firewire и е дефакто друг стандарт като USB. По-добре да има, разбира се, ама и да няма - не е фатално.

- card reader-и: ми това е удобно - да си четеш основните стандарти memory карти директно.

- modem: надали ще ти потрябва някога.

- WLAN: това определено си е важно, ама то надали има свестен лаптоп без wireless.

- LAN и аудио жакове: ми те всички си имат.

Link to comment
Сподели другаде

Night_Raven, много благодаря за обяснянията. Аз ще разглеждам още и ще пиша, ако имам нужда от помощ - за харддиск - на мен ми е диостатъчен около 80 гб(както написа по-горе колкото повече, толкова по-добре, никога не са излишни, но аз държа да има двд записвачка. Като, да не търся да се замисва двд-рам, защото няма да записвам. За енкодиране на видео - е възможно да се ползва, но незнам със сигурност, защото предполагам, че ще се ползва настолното ми ПЦ.

За видеокаратата - там ми е най-мътно, но едва ли ще имам време да играя игри (аз сега не го правя кой знае колко много, защото не ми остава време, пък за тогава:). Със сигурност ще се позлва за гледане на филми и комуникация...предимно това..

Това е като цяло...отново благодаря за съветите и поясненията.

Link to comment
Сподели другаде

За видеокартата: ако се ориентираш към някоя вградена към дъното, а не nVidia или ATI, не очаквай чудеса. :)

За DVD писачката: нека има, не се знае кога ще ти потрябва. Пък и те вече май всички лаптопи са оборудвани с DVD писачки. Дори и да не са обаче, глупаво е да се спестят точно там пари. Губи се повече, отколкото се пести ако потрябва. :)

За процесора: по-мощен ще ти е нужен за по-големи файлове и ако сериозно мислиш да енкодираш. Ако ще е отвреме-навреме, то не е нужно да се набляга на процесора.

Иначе всеки лаптоп (според мен) закупен в момента за тези пари ще се справя без проблем със гледане на филми и комуникация. :)

Link to comment
Сподели другаде

Малко късно се включвам в дискусията, но искам да споделя някои впечатления.

 

На първо време съм на коренно различна позиция относно процесора спрямо Night_Raven. За настолни компютри определено съм за AMD, но щом стане въпрос за лаптопи - Intel все още водят в класацията. Мнението не е само мое, но и на доста специалисти, с които съм разговарял. Също така не забравяйте, че топлоотделянето при лаптопите е особено важно, все пак не можете да сложите перка с размери 1 метър на 1 метър.

 

За останалите компоненти Night_Raven е споделил чудесни неща и размишления, така че го подкрепям напълно. Искам обаче да те посъветвам нещо - заложи не толкова на мощност, колкото на функционалност и периферия.

 

Какво имам в предвид - аз например също много искам да си взема лаптоп и да продам домашния компютър. Лаптопите станаха достатъчно мощни и функционални, така че скоро ще направя тази смяна. Ще запазя обаче монитора си, клавиатурата и мишката, защото определено с тях работата е в пъти по-лесна, отколкото вградените в лаптопа. Т.е. ще се опитам да създам една docking станция (то вече се продават и такива компоненти), като когато занеса лаптопа вкъщи просто ще му закачам кабелите и ще го превръщам в настолен компютър, само дето няма да заема толкова много място.

 

Според мен на теб не ти трябва голям процесор, можеш да вземеш и най-слабия и пак ще ти вървят филми, музика, програми.

Относно хард диска - вече има толкова евтини външни дискове, дори и такива с USB интерфейс, така че направо не си заслужава да купуваш голям вграден диск. Също така има и Flash мемори стикове, които стават чудесно за пренос на информация.

 

Относно записвачката - да, налага се да имаш такава, но пак зависи доколко често ще я ползваш.

 

Относно купуването онлайн - не те съветвам да купуваш освен ако не разбираш достатъчно много. По-добре върви в Габрово в Техномаркет Европа и виж там направо как изглеждат компютрите и параметрите им. Ако искаш се обади - имам карта с 5% отстъпка, както и ползвам преференциални условия в една компютърна фирма в Севлиево, така че за това няма проблем - ще се радвам да помогна.

 

Нещо друго важно при лаптопите е тежестта - ако ще го разнасяш много - внимавай, гледай да е по-лек и по-издръжлив. Ако ще е така ти препоръчвам по-стабилните марки като IBM, Fujitsu-Siemens, Toshiba. Иначе ако ще го държиш само у вас, можеш да вземеш и други марки. Все пак това са мои съвети и не обвързвам никой с тях.

Link to comment
Сподели другаде

Не се включваш късно:). По принцип държа да си взема лаптоп, за да мога, когато се връщам вкъщи да си го вземам....т.е. да си го мъкна с мен.

Аз по принцип не съм запозната много много с ПЦ фирми в града и в региона. Примерно за мен не е проблем да отскоча до съседни градове като Търново и Плеве (а Габрово още по-малко нали е на 15 минути с кола). Само, че като незнам много мнопго магазините в съответните градове и незнам към какво да се насоча. Ако можеш да ми препоръчаш магзин(и примерно изгодно ли е да се купи Лаптоп от Техномаркет, защото там по принцип съм си набелязала един-два при последното ми ходене.

Мерси предварително.

П.С. - значи се ориентирам към Интел повече;)

Link to comment
Сподели другаде

За подробностите относно поръчването и купуването можем да се разберем на лични съобщения, защото не мисля, че ще е интересно за всички кои са добрите фирми в Севлиево.

 

Иначе можеш да споделиш към какво си се насочила и защо, понеже това ще е интересно и за останалите, които искат да си закупят лаптоп.

Link to comment
Сподели другаде

В момента работя на служебен Amilo L1310 (Номер 3 по-горе). Машината е чудесна. Работи супер бързо. Досега не съм имал никакви проблеми (с линцензиран Windows е, но както се досещате има още куп програми, които не са от най-легалните). Записвал съм доста ДВД-та вече и тук всичко е ОК. Видеото е интегрирано, обаче се справя доста добре с някои по-тежки приложения (може би защото има повечко РАМ). С други думи, ако имах възможност, щях да си взема същия за личен. Единствено touchpad-a не е много добър, но предполагам, че това може да се подобри, защото си има софтуер за него. Аз използвам външна мишка, свързана на USB.
Link to comment
Сподели другаде

Уфф...много съм тъпа:) наистина нямаше смисъл да питам за магзините в региона тук...ама не съобразик...както и да е.

dieZel, аз най-вече съм се насочила към първия модел(единствената разлика с номер 3 е 20 гб, които за мен не са фатални).

Иначе в техномаркет съм си набелязала тези модели(лошото е,че са 512 рам...)

Първи - http://www.technomarket.bg/product_detail....uct_id=09021804

Втори -

http://www.technomarket.bg/product_detail....uct_id=09016789

Link to comment
Сподели другаде

512 РАМ ще ти свършат работа засега.

 

Иначе Lenovo-то и на мен ми хареса доста, защото скоро купувах лаптоп и то именно от Техномаркет, но тогава взехме HP. Навремето НР бяха доста стабилна марка и щях да си вземам тяхна машина преди около 3 години, но после позагубиха пазара и сега наваксват. Lenovo-то го харесах много, защото разполагаше с доста екстри, имаше достатъчно добри ресурси.

 

Аз лично бих си взел Fujitsu Siemens.

Link to comment
Сподели другаде

E...тук вече има и разлика в цената. Този, който ползвам аз е около 2000 лв мисля в момента. Наистина, 512 РАМ са ти достатъчни. От тези двата аз май бих взел първият.

 

P.S. 20GB хард никога не са излишни ;), но ако става въпрос за сериозна разлика в цената - няма смисъл.

Редактиран от dieZel
Link to comment
Сподели другаде

@NightRaven би ли ми казал с какво по-добри са АМД лаптопите от Интел?

1. Да почна с батериите - живота на интелските платформи е пъти по-голям от на АМД

2. Батериите издържат средно с 1 час повече от АМД

3. Центрино технологията претрепва като скорост Туриона и семпрона. ( едно калпаво селеронче с 1 Мбкеш е по-бързо от 3000+ семпрон! )

4. Dual Chanel , SATA DDR-II, това е преимущество на Интел платформите

5. F&S определено не са това което бяха . В момента изцяло препоръчвам Toshiba Sattelite -най малкото заради 24м гаранция и Cristal True Brigth Екран

6. Центрино може да е хит , но Пентиум 4 -М още е недостижим ( центрино 2,13 определено не може да мине п4 -3.0 Гх макар че центриното има 1,5Мб повече кеш - изпробвано и доказано пред много хора - двете платформи се намират в рекламна агенция - който не вярва, да пита къде - и да ходи да гледа ! )

7. @NightRaven не се заяждам с теб - нищо лично , но понякога имам чувството че гледаш само АМД и нищо друго ! Аз не вярвам на нищо друго освен на моите тестове!

8. АМД изгря много силно в двуядрената платформа- ( при десктоп и лаптоп ) - чакаме отговора на Интел!

Редактиран от Mr.TECHNO
Link to comment
Сподели другаде

Никъде не съм казал, че смятам AMD за по-добра платформа от Intel при лаптопите. Може би грешката е моя, че не уточних, че предпочитам AMD при настолни компютри, а не лаптопи. От друга страна - кой за каквото си мисли. :)
Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...